En skandale

Da den kinesiske præsident Hu Jintao i sommeren 2012 besøgte København, gik demonstranter på gaden med tibetanske flag. Det skete i en protest mod den kinesiske besættelse af netop Tibet. Men flagene måtte Kinas præsident ikke se.

Derfor blev der udstukket en ordre, så danske politibetjente på dansk jord – midt i København – tilbageholdt ellers fredelige demonstranter og tog deres flag. Københavns Politi har efterfølgende blandt andet forklaret, at demonstranterne blev fjernet af hensyn til deres egen sikkerhed. Men hvis det var så enkelt, havde det nok ikke været så svært at finde ud af, hvem der gav ordren. Det har dog vist sig at være mere end vanskeligt – for at sige det pænt.

Hvem der gav ordren, er den såkaldte Tibet-kommission, som justitsminister Søren Pind (V) nedsatte i oktober sidste år, i gang med at finde ud af, og i disse dage er blandt andet en stribe politichefer blevet afhørt.

Kommissionens arbejde er en langvarig proces, og sidste afhøring i sagen sker efter planen først 27. januar 2017. For nogle er Tibet-sagen og historierne om kommissionens arbejde en tung og kompliceret omgang at komme igennem.

Men det er en skandale, at vi overhovedet står i en situation, hvor det er nødvendigt at bruge en formue på endnu en kommission. Ét er at personen, der gav ordren, ikke er mand nok til at række hånden i vejret og sige ’det var mig’. Noget andet – og langt mere principielt – er, at fredelige demonstranter i et demokratisk retssamfund i den vestlige verden bliver fjernet af landets politibetjente, tilsyneladende fordi en – eller flere – frygter, at deres protest vil skade danske interesser.

Vi danskere bryster os ofte af, at vi lever i et samfund, hvor vi har ytringsfrihed, hvor vi kan samles frit og tale – også højt – om tingene. Tibet-sagen tegner et andet og meget uhyggeligt billede. Et billede, som vi normalt forbinder med regimer, vi tager afstand fra. For selv om der kan være handelsaftaler og milliarder på spil, må det aldrig blive sådan, at man som borger ikke kan sige sin mening. ufjo

Kommentarer er lukket.