Trumps tre benspænd

Når Donald Trump indtager Det Hvide Hus om to måneder, oprinder sandhedens time for republikanerne.

Både Senatet og Repræsentanternes Hus vil efter valget i tirsdags være styret af republikanske flertal, og de vil på papiret være mere venligtsindede over for en partifælle på præsidentposten end over for demokraten Obama, som de på det skammeligste har modarbejdet gennem otte opslidende år.

Men tør de regere? Det er dem, der sammen med Trump nu skal tackle USAs enorme udfordringer, og de vil ikke bryde sig om at tage ansvar for alle præsidentens valgløfter. Her er tre udfordringer, som Trump får svært at få sine egnes støtte til:

Obamacare
De republikanske ledere har allerede lovet at tilbagerulle Obamas sundhedsreform, men de er ikke enige om hvordan. Obamacare har halveret antallet af amerikanere uden sygesikring, og millioner af mennesker vil miste deres forsikring, medmindre Trump og republikanerne sætter noget andet i stedet. Det bliver et hidtil uset politisk eksperiment at fjerne et så centralt velfærdsgode for så mange personer, og kongrespolitikerne ved godt, at de kan påkalde sig vælgernes evige vrede.

Klima og miljø
Trump truer med at opsige FNs klimaaftale og fjerne reguleringer på olie- og gasudvinding. Og han har, rygtes det, allerede udpeget en klimabenægter og en olieboss til at stå i spidsen for USAs nye miljø- og klimapolitik. Videnskaben, som er stærk i centraladministrationen, og verdensopinionen vil stejle. Og med god ret. Trump skal ikke regne med at have alle republikanerne bag sig i den kamp.

Udenrigspolitik
I går blev Donald Trumps tætte tråde til Rusland bekræftet, og høgene i hans parti er forståeligt nok ikke glade. De vil gøre hård modstand mod hans Putin-leflende, isolationiske linje.

kes

Kommentarer er lukket.