Åhhhh nej

Jeg har kvalme’. Sådan lød den umiddelbare reaktion på valgresultatet hos medpassageren i S-toget onsdag morgen. Andre nøjedes med at sige ’åhhhh nej’ eller blot at stirre tomt ud i luften. Ramt af chok. Det, som kun de færreste danskere havde håbet på, er blevet til virkelighed. Donald Trump er valgt som amerikansk præsident. Når chokket har lagt sig, må vi se, hvad han reelt vil bidrage med. Vil han opføre en høj mur langs grænsen til Mexico, vil han kvitte klimaaftalen fra Paris, hvad vil han egentlig? Spørgsmål, som kun tiden kan besvare.

BT har hele vejen igennem den amerikanske valgkamp støttet Hillary Clinton som præsident. I nederlagets stund kan man naturligvis ærgre sig, men der er også behov for at se indad. Både blandt medier og politikere. Ingen havde reelt troet, at det ville være muligt for Trump at vinde valget.

Meningsmålingerne tog fejl, kommentatorerne tog fejl, og journalister tog fejl. Det er desværre sket før, også i Europa og Danmark. Hvem forudså Brexit? Hvem forudså det danske ’nej’ ved afstemningen om retsforbeholdet for snart et år siden, og hvem forudså fremgangen til Dansk Folkeparti ved det seneste folketingsvalg?

Er det et problem? Ja! Folk frygter terror, indvandring og tab af arbejdspladser. Også i USA. Det er i høj grad forklaringen på det chokerende valgresultat. Folket har vendt sig mod de folkevalgte. Demokratiet har fejet benene væk under dem, der normalt hylder det. De etablerede politikere har siddet ved magten, mens terroren har bredt sig, krige har skabt massive flygtningestrømme, den økonomiske krise har raset og taget livet af både pensionsopsparinger og job.

Trump har haft succes med at overbevise det amerikanske folk om, at han er løsningen. Det er på tide, at medier og politikere tager vælgerne alvorligt, tager deres bekymringer alvorligt. At der ikke bare rynkes på næsen ad deres oprør. Og det er ikke det, vi så i timerne efter valgresultatet. Tværtimod. De fleste politikere kastede verbalt op, danske som udenlandske. Ingen lykønskninger til den nye amerikanske leder. Og er det løsningen? Nej.

lier

Kommentarer er lukket.