Brug flere penge på militæret

Mørke skyer ruller ind over Østersøen, og det her er ingen vejrmelding. Det er en enstemmig advarsel fra de nordiske og baltiske ledere, som netop har holdt fælles rådslagning i lyset af den voksende trussel fra Putins Rusland.

Sikkerhedssituationen er forværret efter den ulovlige, russiske invasion af Ukraine og annektering af Krim, og alle østersølande er mål for russiske provokationer. Litauens regering har netop udgivet en manual til befolkningen om, hvordan den skal forholde sig i tilfælde af en invasion. Svenskerne måtte forbløffet overvære en russisk øvelse med et simuleret atomangreb på Stockholm, og herhjemme ser vi hyppige overflyvninger fra russiske fly omkring Bornholm, ligesom vi for nylig fik nyheden om, at russerne nu opstiller missiler, der kan nå danske byer med atombomber.

Meldingen fra de nordiske og baltiske lande er, at de står sammen mod truslen fra øst, og at EU må fastholde sanktionspolitikken, så længe Rusland ikke respekterer internationale regler.

Fint, men hvert enkelt land må gøre mere for at styrke eget forsvar, og det gælder også Danmark. Vores forsvarspolitik er fortsat baseret på den naive præmis, at der ikke eksisterer en trussel i vort nærområde. Beklager, det var verden, som den så ud i 1990erne. Vi må, som tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen anbefaler i BT i dag, opruste med både mandskab og materiel i en genopbygning af territorialforsvaret for Østersøen og for Arktis.

Det vil kræve massive investeringer, men situationen i dag er mere farlig end under den kolde krig. Dengang forstod vi Sovjets motiver og handlemønstre. I dag aner vi ikke, hvad galningen Putin kan finde på. Så investeringer er nødvendige, og de haster. Også fordi vi inden længe kan stå med en præsident Trump med forbryderisk tætte bånd til Putin, og sker det, kan vi ikke længere have tillid til USA som garant for vores sikkerhed.

kes

Kommentarer er lukket.