Giv historien videre

I en stadig mere globaliseret verden, hvor vi handler på kryds og tværs, indgår politiske aftaler, og hvor vi dagligt møder fremmede kulturer, sprog og traditioner, bliver det dag for dag vigtigere, at vi ved, hvem vi er, og hvad vi kommer af.

Men for mange af vores børn ved for lidt om det land, de er født i, som de skal vokse op i og se og møde verden ud fra. Det mener multikunstneren Sigurd Barrett, der nu via bøger, musik, undervisningsmateriale, et iPad-spil, et brætspil, 40 film til download, en tv-serie og en koncertturné vil formidle vores allesammens historie. I går blev bl.a. de to bind i projektet lanceret på Nationalmuseet i København, mens resten af projektet kommer i løbet af de næste tre år. Både Politiken og Berlingske har kvitteret med henholdsvis fire hjerter og stjerner, og sidstnævnte har kaldt Sigurd Barretts to bind ‘en fin indføring i vort lands historie’, der er skrevet i en ‘munter tone’. Som eksempel nævnes de drabelige vikingetogter: »Hvis der var kvinder, tog vikingerne også dem. Faktisk var der nogle af de engelske kvinder, som med glæde fulgte med de danske vikinger. For de var stærke og flotte – og så havde de moderne skæg!«

Man kan diskutere, om det hører sig til at omtale de danske vikinger og deres blodige gerninger på den måde. Vigtigt er det også, at de små i deres opvækst og dannelse får en mere nuanceret viden. Men når selv 2-årige er fortrolige med iPads og Disney Channels store udbud, så må vores egen historie nok præsenteres på en mere moderne måde, end da vi selv gik i skole.

Vi byder Sigurd Barretts projekt velkommen, men ansvaret for, at næste generation bliver fortrolig med vort lands historie, ligger først og fremmest hos os forældre. I stedet for at lade vores børn slå tiden ihjel med ligegyldige spil, serier og andet tidsfordriv, skulle vi i stedet tale noget mere med de små om vores fælles historie. For det handler om, at de skal vide, hvem de er, og hvad de kommer af.

ufjo

Kommentarer er lukket.