Tvivlsom adhd-medicin

På få år er diagnosen adhd, der kendetegner en hyperaktiv adfærd, blev givet til flere og flere danskere. Omkring 40.000 børn og voksne modtog sidste år adhd-medicin. Af dem var de 15.000 børn. Nu sætter et nyt, omfattende studie et alvorligt spørgsmålstegn ved medicinens effekt. Det kunne dagbladet Politiken berette søndag. En gruppe danske forskere har gennemgået al tilgængelig forskning i effekten af adhd-medicin. Og resultatet er overraskende og bekymrende. Overlæge ved Rigshospitalet Christian Gluud siger til avisen, at undersøgelserne i effekten af adhd-medicin ganske enkelt er for svage til, at man med sikkerhed kan sige, at der er en veldokumenteret effekt af medicinen. Det er ellers præcis, hvad Sundhedsstyrelsen gør i sine retningslinjer.

Seniorforsker Ole Jakob Storebø, der er formand for gruppen bag forskningsgennemgangen, understreger, at han ikke mener, at man skal stoppe med at ordinere adhd-medicin. For en del patienter har medicinen en positiv effekt, mens den ikke virker på andre. Til gengæld efterlyser han en større ærlighed om adhd-medicinen og om der overhovedet er en effekt af den. Formentlig for nogle, men sandheden er, at videnskaben ikke har bevist denne effekt tilstrækkeligt, ifølge Ole Jakob Storebø.

I Sundhedsstyrelsen er man ikke enig i kritikken, men sektionsleder Marlene Øhrberg Krag erklærer sig i Politiken villig til at tage en revision af retningslinjen for adhd-medicin ’op til overvejelse’, hvis de lægelige fagmiljøer mener, det er nødvendigt.

Det burde være sund fornuft at kigge mere kritisk på hele adhd-området. Diagnoserne er eksploderet i et antal, så man må spørge sig selv, hvor skillelinjen går mellem at være lidt anderledes end den fastsatte norm og så, at blive rubriceret som syg. Måske er såkaldt normal adfærd for snævert defineret. Med den nye undersøgelse af forskningen i adhd-medicinens effekt burde Sundhedsstyrelsen skrue ned for skråsikkerheden.

/jlu

28 kommentarer

 1. Brian Poulsen

  Det er ligesom politikernes hyperaktivitet. Der er ingen medicin for den. FX skal vi nu betale kampfly: http://www.dr.dk/nyheder/politik/k-loekke-maa-finde-en-anden-maade-betale-kampfly

 2. Solvej J. Nielsen

  På tide, at der bliver sat fokus på ADHD medicinering. Det kan ikke passe, at så mange børn – især drenge – skal fyldes med medicin. De fleste forældre ønsker at gøre det bedste for deres børn, men er det for nemt at få en pille til et uroligt barn? Hvis man kigger på den stress og uro mange har i hverdagen, er det vel nærmest et sundhedstegn, at børnene reagerer, som de gør. Er der for mange in-put, for mange tændte smartphones og anden elektronik i for mange timer? For lidt ro, nærkontakt og leg.
  Der er grund til at få eftertanke og omtanke på banen, så man ikke lader en pille overtage ansvaret for børnenes trivsel.

 3. Erik Hansen

  Det er dybt bekymrende at medicinen til brug imod en diagnose der ikke findes! ikke virker eller er det?

  Det lugter langt væk af at medicinal industrien har “skabt” en sygdom der ikke eksisterer, for at kunne sælge tvivlsom medicin til de diagnosticerede.

  ADHD – EN FIKTIV SYGDOM?

  Opfinderen af sygdomsbetegnelsen “ADHD” sagde syv måneder før sin død i sit sidste interview: “ADHD er en fiktiv sygdom”.

  Hvis ADHD er en fiktiv sygdom (ifølge opfinderen selv), hvorfor taler alle om det, som værende en rigtig sygdom? Er der penge i det for medicinalindustrien at samle en masse symptomer i en fælles betegnelse, og er der “tryghed” i betegnelsen for fortvivlede forældre?

  Men hvad med de børn, som tager medicinen? Er kemi doping, som det jo er, sundt for krop og sjæl?

  I USA er mindst 9% af skolebørn blevet diagnosticeret med ADHD, og tager farmaceutiske medicin. I Frankrig er den procentdel af børnene diagnosticeret og medicineret for ADHD mindre end 5%. Kilde: http://www.psychologytoday.com/…/why-french-kids-dont-have-…

 4. finn wagner

  Vi børn der var urolige, børnehjem, fraflytning fra hjemmet, elendig skolegang, og ofte to i samme klasse (jeg gik 5. klasse om), flere lærerpladser, men så kom miraklet. Bede stabilitet i familien, gymnasiefag som voksen, aftjening som værnepligtig (som befalingsmand), gode arbejdspladser som lønmodtager, og senere selvstændig.
  Jeg tror at finder man den egentlige nøgle til uroen, er det langt bedre end dyrt og farligt medicin, selvom jeg godt ved, at man ikke kan købe forælder kærlighed.
  Min reaktion som snart 75 år, har været langt væk fra myndigheder, og med undtagelse af fornyelse af kørekort/pas, har jeg aldrig besøgt min kommune, og jeg kender ikke noget til en sagsbehandler. Har aldrig mødt en. Den hjælp jeg evt. kunne få som pensionist, har jeg fravalgt…..

 5. Spot On

  Om nogle år vil man sikkert anse ADHD for at være en personlighedsbeskrivelse, og ikke en diagnose der kræver medicinsk behandling, og til den tid vil vi alle kunne se det store bedrag, der handler om at sygeliggøre raske mennesker der afviger lidt fra normen, så medicinalselskaberne kan tjene flere penge.

 6. Faisal Saeed

  Endnu et studie påpeger at medicin imod ADHD ikke har nogen positive effekter. Adskillige andre studier påviser en farlig sammenhæng mellem ADHD medicin og voldelig adfærd. Der findes samtidig adskillige holistiske løsninger til børn der er urolige eller har problemer, der inkluderer sund kost og ordentlig søvn. Har voksne et ansvar for at sørge for at børn ikke bliver givet livstruende stoffer?

 7. F Christiansen

  Ny skolereform hvor alle skal inkluderes i almindelige klasser, hvor elevtallet bliver presset op og resurseorne bliver mindre, gør at børn som ellers ville kunne klare en hverdag uden medicin på almindelig skole eller på en special skole, bliver så pressede at det er nødvendigt med ADHD medicin, for at de kan klare sig gennem en dag. Er det børnene eller er det skolen som er syg? Der bliver nok fra politisk hold lavet et regnskab som viser at det er billigst at have børnene på medicin ( som forældrene selv betaler )

 8. benny kurt andersen

  Der er intet nyt under solen. Over de sidste 35-40 år har den ene modediagnose afløst den anden. Kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi, bækkenløsning, post-traumatisk stresssyndrom og adhd, for nu at nævne de vigtigste.Det hele er et spørgsmål om, hvorvidt læger, psykologer og medicinalfirmaer arbejder hårdt og ihærdigt nok for at bevise problemet over for samfundet og de bevilgende myndigheder. Når den ene diagnostiske lidelse dør lidt ud eller samfundet pludselig sætter spørgsmål ved lidelsen, fordi den er samfundsmæssig dyr (pensionsudgifter, medicin udgifter, behandlingsudgifter til speciallæge, psykolog, fysioterapeut osv osv), opstår en anden, som igen kan samle behandlere, medicinindustri, hospitaler, socialrådgiver osv osv. Desuden kan de behandlende elementer som læger og psykologer derved promovere sig selv, få både økonomiske og positionsmæssige gevinster. Ydermere er det rart for både behandler og patient at kunne give en diagnose, eller rettere sagt en benævnelse for de symptomer, som det beklagende menneske har. Det gør livet lettere for både behandler og patient, og giver patienten selvtillid, omgivelserne kan se, at der jo var noget i vejen med den symptom-klagende. ADHD er utvivlsomt en korrekt diagnose, HVIS DEN BRUGES KORREKT ! Den har fandtes i mange, mange år, men kun for børn, som var extremt urolige i deres opvækst og i skolesituationen. Problemet er, at diagnosen nu er blevet en skraldespands-diagnose, hvis vi ikke kan finde anden diagnose, kan vi altid bruge denne. Dens primære alvorlighed ses deri, at det tidligere var forbeholdt kun speciallæger (børnelæger, børnepsykiatere), at stille diagnosen og udskrive medicinen. Det er synd for de børn og unge, der VIRKELIG lider under diagnosen, at diagnosen stilles og bruges alt for hurtigt og desværre for ukritisk.

 9. Ole K. Olesen

  Så skulle I prøve at have et barn med ADHD. Jeg var meget skeptisk. Ingen ønsker vel at give sit barn medicin som andre betegner som narko og speed. Men at se hvilken forandring det kan gøre er fantastisk. Det er sørgeligt men nogle mener stadig bare at det er forældrene der ikke kan opdrage deres børn. Suk. Hvem er det de er uden for pædagogisk rækkevidde?

 10. Helle Just Hedegaard

  Det er lige vand på min mølle! Både som mor til tre ud af fire børn med ADHD og folkeskolelærer, har jeg altid slået på, at pillen alene ikke kan gøre det alene…Jeg har set gavnlig effekt af medicinen i flere omgange, men den ikke stå uden et benhårdt arbejde omkring strategier og værktøjer, som ethvert normalt andet barn også har brug for. Det er altid sundt at tjekke med jævne mellemrum om medicinen har en effekt ved at stoppe medicineringen i 14 dage. Her vil man også kunne se, om de strategier og værktøjer, man har arbejdet med, begynder at kunne bruges. Det har været min erfaring i flere omgange med medicinen…Lige nu har jeg taget både yngste og andenyngste af medicinen igen, og de fungerer fint, da de nu ikke har søvnproblemer mere…Der er fordele og ulemper ved alt, men det lugter da langt væk af, at vi står med en forældregeneration, der ikke tør være forældre og tage de kampe, der skal tages, og samtidig med en farmaindustri, der har fundet en guldåre…Så kære forældre…Vær på vagt og tag kampene!

 11. Lennard

  Jeg kan kun sige at hvis man ikke har ADHD inden på livet er det svært at sige noget fornuftigt, da ADHD er sin egen og skal behandles forkelligt fra person til person. ADHD er arveligt og ikke noget man får med alderen eller pågrund af stress opvækst osv. Med tiden lære man at leve med ADHD men den forsvinder aldrig.

 12. Helge Christensen

  Først udviklede man medicinen, men manglede en diagnose som den kunne anvendes til.

  Så kom nogle snedige medicinalproducenter i tanke om at den gamle DAMP diagnose var ved at gå af mode og opfandt herefter ADHD, som man mente den nyudviklede medicin kunne anvendes på.

  Herefter smurte man godt og grundigt folk med magt i Sundhedsstyrelsen, så de ville se med milde øjne på den nyudviklede medicin og den nye diagnose.

  Og således bliver millioner af mennesker verden over (børn helt ned til 4 år) i øjeblikket fyldt med den mest misbrugte, mest unødvendige og den mest ubrugelige medicin, der findes på markedet.

 13. det har hjulpet

  jeg har taget medicinen i en del år nu, og den gør, at jeg er væsentligt mere rolig og kan passe min universitetsuddannelse. uden den ville det være helt uhørt.

 14. Philip

  Hvorfor ikke bare give alle små friske raske drenge det hvide snit så de
  bliver små føjelige robotter ?
  Nej vel og det var en spøj for selvfølgelig skal man ikke sygeliggøre ganske
  normale og igen sagt,friske små raske drenge der opfører sig som drenge
  har gjort i århundreder og før de nutidige krav om at de skal sidde stille i
  timevis i en for dem roevkedelig skole langt fra skove,strande,havne og andet
  der tiltrækker fiske drenge som ikke er blevet hjernevasket i en børnehave som barn til at sidde stille.

  Man kan sige det på den måde at er et barn udadvendt og kan lide vilde ting
  som at klatre i træer,fiske,bygge huler mv så er de sunde og raske.
  Men begynder et barn helt umotiveret at stå stille og bare skriger ud i luften,
  ja så er der noget galt med ungen som iøvrigt risikere at blive slået ned af
  nogle der ikke kan klare at have en tosse der skriger helt umotiveret.

 15. kenneth nutzhorn

  ja vil nok gætte på ca 50% af dem der har adhd ik har den og jeg har selv adhd og nej tar ikke noget for det da det er amfetamin man får som adhd piller idag det lort vil jeg sq ik ha og give børn det er helt forkedt…….

 16. Alexandra J

  Enhver som tror at ADHD er fiktiv, opfundet, forældre der ikke gider opdrage etc etc er meget velkommen til at låne min yngste en måned eller to. Nej? Nå men så vær venlig at stoppe med at være fordømmende overfor forældre som kæmper en kamp for at deres børn får den rette hjælp så deres børn kan klare sig i vores samfund med minimal hjælp. Minimal hjælp betyder mindre indhug i statens kasse = folkets / borgernes kasse

  Det var så lidt (ironi kan forekomme)

 17. Søren B.L

  Der er godt nok mange som har en meget fast mening om medicin til personer med ADHD. Flere af indlæggene bærer præg af, at nogle står på sidelinjen uden at have problematikken inde på livet. Det er for let at sige at ADHD ikke er en reel lidelse.

 18. Heidi M L

  Når man læser indlæggene er det tydeligt, at den almindelige opfattelse af afhd stadig bunder i komplet uvidenhed.
  Den nævnte undersøgelse, som mener at det ikke er tilstrækkeligt bevist, om medicin virker, bliver skitiseret fra udenlandske forskere/specialister i adhd.
  Når man vælger at så tvivl om medicinen, kunne det være interessant, hvis man samtidig ville skrive om de konsekvenser ubehandlet adhd har f.eks. Manglende uddannelse og job, misbrug og kriminalitet, for ikke at glemme udvikling af angst og depressioner.
  Adhd er langt mere kompliceret, end mange artikler og tv-udsendelser desværre giver udtryk for og de medvirker faktisk mere til at sprede uvidenhed, end til at oplyse.

 19. Mette

  Det er meget tydeligt at de fleste kommentarer til artiklen lommer fra mennesker som ikke har ADHD inde på livet. Og som kloger sig om noget de INGEN viden er erfaring har med.
  Medicinsk behandling skal aldrig stå alene. Men for nogle er det, at være i medicinsk behandling en forudsætning for at kunne profitere af de mange andre tiltag, der kan gøres for at afhjælpe de udfordringer det giver at leve med ADHD .
  Og så ville jeg ønske at omtalen af “raske drenge ” i forbindelse med ADHD ville ophøre. For der har intet med hinanden at gøre. Langt fra alle med ADHD kravler på væggene eller er konfliktsøgende og udadreagerende. Uroen er indvendig i både krop og sind. Og medicins behandling kan dæmpe denne konstante indre uro., og give plads til at andet kan fylde. Indlæring venskaber regler og struktur.
  Og til de som mener at medicin er både farligt og narkotisk doping af børn (og voksne) ? Ved i hvilken forskel der gør i et menneskes liv. .Når man pludseligt Kan overskue en hverdag, som alle andre. Når man kan nøjes med at tænke een tanke ad gangen Og tænke den til ende. Eller når man ikke længere får stress og nedbrud af at ting ikke altid går som struktureret og planlægning ellers havde forudsagt?
  Hvis ikke. .Så tænk jer om!! Før I stigmatiserer en stor befolkningsgruppe. .Som for de flestes vedkommende faktisk “bare” gerne vil have et godt liv. .med det samme indhold som alle andre “normale ” mennesker

 20. Danskeren

  Gad vide om ikke rigtig mange af DK`s politikere går med den lidelse..?

  Ofte opfører de sig i hvert fald sådan.
  Det er måske lige den medicin der kan kurere dem? !
  Hmmmm….

 21. Jeanne

  Bliver en lille smule harm over at læse, at flere mener at diagnosen ikke findes. Det er tydeligvis folk der ikke har det inde på livet. Jeg har 5 drenge hvor 2 af dem har diagnosen. Det er meget tydeligt at mærke forskel på dem. Det er alle sunde raske og livlige drenge, der elsker at kravle i træer og spille fodbold. Men der er ingen tvivl om at to af dem har nogen udfordringer. Så nej, Alle Drenge Har Det…..IKKE. Og når man så i øvrigt begynder at klandre forældrene til ikke at ville/gide opdrage, Ja så står jeg af. Det er der ingen der har ret til at udtale sig om, når de ikke kender til det. Min store dreng, har desværre udviklet en adfærdsforstyrrelse oven i sin ADHD, fordi han er blevet misforstået i alt for mange år, både af os men også af institution og skole. Det kan vi heldigvis lave om på, nu da vi forstår ham bedre. Det handler ikke om ikke at ville, men om manglende evner – manglende dopamin… Så Ja han bliver medicineret for at få ro, til at lære at leve med sin ADHD, for Ja man kan godt leve med det og man kan også få et rigtig godt liv. Men min anden dreng er ikke medicineret, for han har heldigvis fået en helt anden start på livet, da hans diagnose kom tidligere. Medicin er ikke til fordi forældre eller andre ikke skal gøre noget andet, det kan være nødvendigt for nogen. Og ingen har ret til at dømme, ud fra uvidenhed

 22. Dennis

  Jeg er glad for at der er så mange der ved så meget om ADHD eller hvad man skal kalde det. Min kone. kollegaer smagt mine venner kan se på 5 min om jeg har taget min pille om morgen. Så syndes det er mærkelig at nogle kan sige at der ikke er noget der hedder ADHD.

 23. Natti

  Har selv ADHD . Hold nu op med at se så kritisk på ADHD . Hvorfor gør folk det ? Alle andre sygdomme ser man ikke kritisk på . Fordi …. De er ikke blevet stemplet som fiktiv opfundet.. Eller hvad ? I gamle dage kaldte man ADHD for damp og endnu mere tilbage kaldte man det for psykopati. Gad vide hvad alle de andre sygdomme er blevet kaldt for og stemplet som i ” tidernes” morgen .

 24. Helle

  Adhd kan ses på hjernescanninger. Vores hjerner er bygget anderledes. Adhd er noget som foregår på et spektrum, nogen har meget andre mindre, og symptomer er forskellige. Diagnosen stilles af en psykiater efter grundig vurdering. Medicin giver man på forsøgsbasis indtil den bedste er fundet. Ja kost og motion og kognitive redskaber hjælper også. Jeg er lykkelig for at der findes ritalin. Jeg er gået ned med stress 3 gange og ville have rigtig svært ved at klare mig uden. Lad være med at udtale jer om en medicin i ikke har prøvet eller hvis i ikke har et familiemedlem der har prøvet. Vi har sjovt nok ikke noget imod at folk tager insulin hvis de har diabetes, men når det er en sygdom som adhd, så er det faaaarligt. Det er ikke farligt, det er ikke engang vanedannende.

 25. Philip

  Symptomer og tegn på ADHD

  Problemer med opmærksomhed/koncentration
  Laver skødesløse fejl
  Kan ikke fastholde opmærksomheden over tid
  Hører ikke efter, hvad der bliver sagt
  Følger ikke instrukser
  Kan ikke organisere/planlægge/tilrettelægge aktiviteter
  Undgår opgaver som kræver opmærksomhed
  Mister til stadighed ting
  Lader sig let distrahere af ydre stimuli
  Er glemsom i forbindelse med dagligdagsaktiviteter

  Problemer med hyperaktivitet

  Konstant småuro i hænder/fødder
  Forlader sin plads
  Løber, klatrer omkring på utilpasset måde
  Har svært ved at være stille
  Stor motorisk aktivitet, som ikke lader sig styre

  Problemer med impulsivitet

  Svarer før spørgsmålet er afsluttet
  Kan ikke vente på det bliver hans/hendes tur
  Afbryder eller trænger sig på
  Snakker for meget uden situationsfornemmelse.

  Når jeg nu læser de forskellige symptomer igennem får det mig straks til at tænke på
  unge piger og mennesker i særdeleshed som er på ganske almindelige webcams
  hvor folk chatter,viser sig frem på den ene eller anden måde,viser deres interesser,fjoller,
  og hvad folk ellers kan vise eller foretage sig af trivielle ting ala FB og andre sociale chat
  steder hvor folk higer efter opmærksomhed og tilkendegivelser om hvor dejlige,interessante
  eller sjove de er,også kaldet for at få likes.
  Der er det netop hvor de kun kan koncentrere sig om en ting i få minutter ad gangen og hele
  tiden skal foretage sig noget nyt og hest ikke det samme sted hele tiden så de for mig og andre
  også kaldet betragteren ser ud som om de er skrupforvirrede personer der hele tiden skal finde
  på ting som giver de bedste likes.
  Og det er ikke bare 10 personer jeg har set med det mønster men flere 1000 vis der opfører sig
  på samme måde gennem ca 20 år så det jo nok må nærme sig milionen med tiden.
  Personlig har jeg fundet det kedeligt for mange år siden og gider ikke mere se på de fjolle cams
  som jeg vil kalde dem,så hvis FB og diverse sociale medier mv og andre selfie liderlige steder
  er i samme dur kan jeg da godt forstå at der er så mange kulrede personer der ikke kan koncentrere
  sig om en ting længere tid ad gangen.
  Og hukommelse skal de jo efterhånden ikke bruge ret meget af ,for de kan jo bare slå alt op
  hvorved deres hukommelse med tid bliver totalt blank uden indhold på samme måde som når
  man ser en side og går væk fra den igen og den er væk på samme måde som demente der
  lige ser noget 1 dag og næste er det væk,hvilket TV programfladen bestemt ikke gør bedre
  eftersom de jo sender den samme udsendelse 3 gange om ugen og nogle 2 gange samme dag
  hvor man og folk før i tiden kunne holde styr på tid og sted ved feks at sige de så et eller andet
  Onsdag og noget andet Torsdag,hvilket jo nu gør det umuligt for dem via feks Tv at hole styr på tid
  og sted.
  På samme måde som med nettet hvor de fleste ting er der hele tiden hvilket jo gør det nærmest
  umuligt at få en tids fornemmelse.
  Og på nettet vil de fleste være den bedste og bryder hele tiden ind for at få opmærksomhed uden
  situationsfornemmelse.
  Så hvis man skulle stille Diagnosen har alle disse nævnte personer på nettet ADHD.
  Og da sygdommen jo er arvelig er det jo ikke helt utænkeligt at den er opstået ved at folk har været
  for meget på nettet og vi nu ser efterkommerne efter disse med disse sygdomme og symptomer.
  Og måske har alle en lille snert af sygdommen eller symptomerne i sig på samme måde som homo-
  seksualitet,voldelig adfærd mv,hvor det først kommer frem ved at være sammen med andre der
  er på samme måde men aldrig var kommet til overfladen hvis de ikke var blevet ledt den vej men
  bare havde været sammen med ganske almindelige mennesker med såkaldt sunde interesser.

 26. Helle

  Min storebror døde i weekenden, 59 år gammel – efter et trist liv med få positive oplevelser og anerkendelse fra omgivelserne. Han blev førtidspensionist, da han var i starten af 30’erne – hans liv var én lang deroute præget af alkohol, pillemisbrug, kriminalitet, angst, mindreværd m.m.

  Det var tydeligt, at han et anderledes lige fra han var lille. Han var grundlæggende et sødt og godt menneske – kærlig, humoristisk og med en normal intelligens – men han var helt ude af stand til at fungere normalt på en lang række områder. Han var impulsiv, tankeløs og lærte aldrig af sine mange fejl. Han kunne ingen aftaler overholde, kom altid galt afsted, sagde og gjorde de forkerte ting på de forkerte tidspunkter, smed alting væk, lavede aldrig sine ting og opfyldte ikke sine pligter, fordi der altid var noget, der var sjovere et andet sted. Alle skældte og smældede – hjemme og i skolen. Min far var konstant rasende og frustreret over sin uduelige søn, og min mor ulykkelig og magtesløs og anede ikke sine levende råd. Jeg blev bare den stille og nemme for ikke at skabe yderligere bøvl… Vi blev en dysfunktionel familie, der endte med at blive splittet ad. Naturligvis ikke kun pga. min bror – men det var ikke nemt for nogen.

  For et par år siden gik det op for mig ved en tilfældighed, da jeg i forbindelse med mit arbejde lærte en masse om ADHD, at det var det, min bror med sikkerhed led af. Jeg begyndte straks at læse en masse om det, og jo mere jeg satte mig ind i det, jo tydeligere blev det. Desværre var der jo slet ikke noget, der hed ADHD i tresserne, da han var barn – og derfor blev han gennem hele sin opvækst set på og behandlet som et barn, der var utrolig utilpasset, uopdragent, hensyns- og tankeløst og sikkert også dumt. Ingen mødte ham dengang med forståelse eller hjælp – hele livet oplevede han konstant omgivelsernes forståeligt nok negative reaktioner og frustrationer. Han kunne selv se, at der var noget galt med ham, men forstod aldrig, hvad det var, eller hvorfor han ikke “kunne forbedre sig”, sådan som alle ønskede det… Det burde være så nemt, men var det ikke.

  Hvis han havde været barn i dag, havde han liv måske formet sig hel anderledes. Der kunne være blevet taget hånd om ham med både medicin og terapi – og måske fået et næsten normalt liv uden den dybe grundfølelse af at være anderledes, mærkelig og uelsket – en følelse, som gjorde, at han havde svært ved at knytte sig eller i det hele taget begå sig godt sammen med andre, hvorfor han døde ensom kun med mig som eneste pårørende.

  ADHD findes. Og symptomerne holder ikke op, den dag man fylder 18. Det er et livsvilkår, men i dag man kan hjælpes og behandles – heldigvis…

  Hilsen til alle jer med ADHD – og alle pårørende: <3 <3 <3

 27. PIA MEYER

  Det er ufattelig at de kan blive ved med at lave tvivlsomme artikler om ADHD på bekostning af alle de mennesker som hver dag lever med konsekvenserne af denne opmærksomhedsforstyrrelse.
  Når det viser sig at artiklerne gang på gang er så mangelfulde at det skriger til himlen,fordi det måske for dem handler mere om at kunne høste en god sum penge for at udtale sig om ADHD end det reelt handler om de mennesker de hænger ud gang på gang uden den mindste smule moral eller respekt for den gruppe af mennesker de stigmatisere ved at hænge dem ud med mangelfulde påstande.
  Der er ingen tvivl om at en
  Spiseseddel om ADHD sælger et blad lige så godt som hvis du fodrede gribbe med kød og det er der blevet skabt et marked på.
  Fordi alle har en mening om ADHD og så er det egentlig lige meget om det de siger er rigtig eller forkert , bare de selv høster lidt omtale om sin egen person . Det er simpelthen til at bræ … sig over.
  Man kan forske og læse sig til meget som fag person men hvad er den viden målt op i forhold til de sande eksperter? fordi de eksperter anser jeg bestemt ikke som lægen eller forskeren som ofte bare hunger efter omtale for egen vindings skyld.
  Fordi de sande eksperter og dem folk virkelig burde anderkende, er dem der lever med ADD/ADHD eller er pårørende til en.
  I går læste jeg at de er ved at udvikle en Apps til forækdre som skal afhjælpe sengetids problematikkerne hvis man har børn med ADHD
  Idéen er god nok.selv om det de har fundet ud af er noget de fleste af os forældre der har børn med ADHD ved til søvnløshed og som vi selv har stået alene med tusindevis af gange uden at vi har haft en læge ved vores side til at gauide os fordi i det virkelige liv der har behandlings systemet nemlig kun afsat 2 kontroll besøg ved lægen om året,Når patienten er færdig dianogstificeret .Til disse kontroller er hoved fokusset på barnets højde,vægt og medicin.
  Hvis vi vil have tingene til at fungere for os selv eller for vores børn så må vi dagligt kæmpe for det og vi må selv finde fiduserne til at løse de udfordringer der popper op i vores hverdag fordi vi til trods for ADHD er ansvarsfulde forældre der tager ansvar for vores liv og vores børn som vi elsker over alt på jorden.

  Så kære fag person ,medmenneske eller journalist prøv at vis ADHDen og de mennesker som du så gerne vil skrive eller udtale dig om noget respekt , i stedet for at ‘ voldtage’ emnet og gøre det til noget det ikke er .
  Det er vi mange der vil sætte meget stor pris på.
  På forhånd tak

 28. Søren Hansen

  Hvis man skal kommentere på et alvorligt emne så bør man som det mindste kende til emnet. INGEN forældre giver deres børn medicin som de ikke behøver. Hvis man tror på vandrehistorier og det gode i hekseafbrændinger så er man udenfor pædagogisk rækkevidde. Til den kommentator som er normalt begavet men som ikke har haft børn med ADHD eller professionelt arbejdet med området – Skam dig!

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.