Hvem har bedt om et alternativ?

Forhenværende kulturminister Uffe Elbæk præsenterede i går det nye politiske parti Alternativet, kun godt to måneder efter at han brød med Radikale Venstre og blev løsgænger i Folketinget.

Allerede da var han i færd med at støbe de nye politiske kugler, men det virker ærligt talt lidt som om, han ikke er helt færdig med støberiet.

Eftertiden må vise, om det nye parti har en berettigelse, men umiddelbart er Uffe Elbæk i gang med at producere et produkt, ingen rigtig har efterspurgt.

Findes der en vælgergruppe med behov for et alternativ, som placerer sig et eller andet sted mellem De Radikale og SF, med politisk inspiration fra både højre og venstre side af salen? De kan være svære at få øje på.

En af Alternativets indtil videre sparsomme udmeldinger er, at de vil gøre mere for iværksættere. Og iværksættertrang er der jo masser af i midten af dansk politik, af en eller anden grund særligt blandt eks-radikale.

Ny Alliance, Borgerligt Centrum og Liberal Alliance er nyere tids eksempler på mere eller mindre vidtgående variationer over et radikalt udgangspunkt.

Alene det, at Alternativet bliver præsenteret som ’lidt ligesom De Radikale, bare mere rødt og grønt, men også iværksætteragtigt’ vidner om, at vi nok ikke skal forvente en egentlig revolution i dansk politik.

Så efter alt at dømme bliver det mere end almindelig svært for Uffe Elbæk og hans medsammensvorne at samle de 20.000 vælgererklæringer, der skal til for overhovedet at få lov at stille op til et folketingsvalg.

Særligt, hvis ikke partiets profiler bliver skarpere til at formulere de afgørende forskelle, der skal få os til at stemme mere indflydelse over på deres hænder.

Sker det ikke, bliver Uffes alternativ en hurtigt overstået parentes i dansk politik.tind

30 kommentarer

 1. Erling Rasmussen

  Enhver skal have lov til at danne sit eget parti – også Uffe Elbæk.
  Mange har før taget fejl, når de gav sig til at lege spåmænd:
  Henrik Qvortrup måtte æde sin gamle stråhat, og Mogensen & Kristiansen måtte iføre sig narrehatte, fordi de havde dømt Liberal Alliance ude.

  Alligevel vil jeg vove den påstand, at “Alternativet” ikke har store chancer.
  Det er ikke indlysende, at der er behov for partiet, og største hindring er nok Uffe Elbæk selv:
  Det kræver en jernhård fysik og en stålsat vilje at være partileder.
  Han skal kunne skære igennem og fx være parat til at ekskludere partimedlemmer, som efter partitoppens skøn driver partiskadelig virksomhed.
  Og mange andre hårde beslutninger skal træffes.
  Uffe Elbæk er ikke en ukendt komet, der pludselig dukker op. Vi kender ham fra tiden, hvor han var radikal kulturminister.
  Min vurdering er, at han giver et sympatisk, men slapt indtryk. Han er en venlig mand, men jeg savner de råstyrke, som er nødvendig at have på den post.
  Måske tager jeg fejl.
  Vi får se.

 2. T.Sørensen

  Man krummer tæer ved tanken om Alternativet.

 3. Steen Jensen

  Partiet har endnu ikke noget program, men man har allerede før start oplyst, at man peger på Helle Thorning Schmidt som statsminister!?

 4. allan astrup jensen

  Der er brug for mere udskiftning i og mere jordforbindelse i Folketing og ministerier. De lever i deres egen teoretiske eventyr verden og lovgiver uden at sætte sig ind almindelige danskeres og danske virksomheders øjeblikkelige behov og udfordringer i en tid, hvor et utal af familier mister forsørgesesgrundlaget og deres bolig ryger på tvangsauktion, og hvor de små virksomheder må dreje nøglen om på grund af mangel på omsætning, likviditet og støtte fra myndigheder og pengeinstitutter. Det vi har fået er flere absolutte krav, mere bureaukrati, tvangsdigitalisering og overvågning. Det hele drejer sig tilsyneladende om at effektivisere, uden sikkerhed for at det ikke virker modsat, og at spare penge i centrale kasser uden sikkerhed for at det ikke bliver dyrere totalt set for samfundet og giver social slagside at flytte rundt på byrderne. Folketinget består for det meste af levebrødspolitikere uden integritet og tanke for fremtiden, – udover næste genvalg og som kun i valgkampe sætter borgeren i centrum. Efter valgene glemmer de alt hvad de har sagt og lovet. Det, der i valgkampen er rigtigt, ønskeligt og muligt, bliver hurtigt bagefter forkert og umuligt at gennemføre. Hvis Alternativet kan ændre på dette, bliver det landets største parti! Vi var nogle, som troede at Ny Alliance ville dette, men det er endt med et nyt navn og en ageren som de andre partier.

 5. Thomas K. Rasmussen

  Hvorfor hedder det nye parti ikke pamperpartiet? Hvem husker ikke hvordan Uffe Elbæk begunstigede sin bøssepartner med flere mio. kr. til et totalt latterligt projekt som hedder “Akademiet for utæmmet kreativitet”? Hvor mange ældre kunne ikke have fået et bad for disse penge? Har vi ikke nok levebrødspolitikere? Uffe Elbæk og hans tidligere venner i De Radikale har altid levet fedt af at have snablerne i de offentlige kasser – ligesom de fleste politikere og vælgere fra den røde fløj!

 6. Jørgen

  Det undrer mig at DR (Ordet er dit) i den grad har ageret reklamesøjle for den nye politiske bevægelse med Uffe Elbæk i spidsen. At de politiske systemer er fastlåste og stivnede kan der være noget rigtigt i; men efter min bedste vurdering har vi ikke brug for at se mere indad hos os selv end vi allerede gør. Vi har allerede miljø hysteri der grænser til det vanvittige. Husk på, at Danmark i forvejen, set globalt, er duksen i klassen!
  Ønsker vi miliøforbedringer, globalt set, skal problemet løses globalt! Ikke ved at vi kører Danmark ud på et naivt sidespor. Går vi endnu videre risikere vi, at de virksomheder vi har tilbage må dreje nøglen om fordi de ikke kan konkurrere med de udenlandske virksomheder der ikke hæmmes af de samme miljøhensyn. Derfor et spørgsmål til Uffe Elbæk! Hvor skal pengene komme fra til at det du så gerne vil? Synes du ikke at skatterne er høje nok i Danmark? Eller mener du, at penge er noget der af sig selv falder ned fra himlen? Penge skal der jo til! Hvor skal de komme fra Uffe Elbæk?
  https://www.facebook.com/pages/Coffee-Party-bev%C3%A6gelsen/454518631284478

 7. Magnus Klein

  Ved sidste valg stillede Kristendemokraterne op, men kom ikke ind. De stemmer, partiet fik, var dermed spildte stemmer. Hvis disse stemmer i stedet var blevet brugt på et af de andre partier i blå blok, ville Lars Løkke efter valget være blevet statsminister.
  Hvis “Alternativet”, som peger på Helle Thorning, heller ikke kommer ind, bliver det et tab for rød blok, men en gevinst til blå.
  Efter min mening har Uffe Elbæk ikke format til at føre sit parti frem til at komme i Folketinget.

 8. Knud Madsen

  Er den ka’l ikke så 100% overflødig?
  Spild af megen sendetid på TV, Spild af megen spalteplads i aviser, spild af min og mange andre borgeres tid.
  Glem den sære trold.

 9. Kamma

  Er det skatteborgerne der betaler for klovnens cirkus, hvor kommer hans løn fra ???

 10. per

  Christiansborg er et stort cirkus bemandet med artister der kun er interesseret i at opretholde en høj løn for egen vindings skyld, uanset hvilken parti skatteyderne stemmer på så ender resultatet på tilbagegang. Den private del af det Danske arbejdsmarked har altid været innovativ hvor det statslige apparat er gået negativ uintelligent tilbage, som vælger er det ligegyldigt om det er rød stue der sidder ved magten eller magten tilhører blå stue, vælgerne er stadigvæk uden for indflydelse.

 11. SMEDEN

  Den gode cirkus traver Uffe – prøver at få en død fugl til at flyve. Det kommer så ikke til at ske.

  Uffes ideer er jo Martin Lidegaard x 10,000 – tankerne er da søde nok, men skal alt være på den grønne måde i Danmark – før alle andre lande, bliver produktion herhjemme så dyr, at alle de resterende industriarbejdspladser fiser hurtigere ud af landet end at Uffe kan stave til: hvad er så alternativet…………………………

 12. ole

  @Thomas
  Kom nu Thomas – du må snart forny dig.
  Er der SLET ingen blå smølfer som har haft snablen nede i kasserne?
  Thor Pedersen og hans bopælspligt?
  LLR og hans overforbrug af støttekroner til udviklingslande.
  Folk med “falske” adresser så man kunne hæve dobbelt husførelse (Ellen Trane)
  osv.
  osv.

  Ikke at det er bedre eller dårligere hvem der så gør det.
  Men du ret endimmensionel i din tilgang til verden – men det passer jo også til danskernes parti, som du åbentlyst støtter i andre fora.
  Og nej, jeg er stadig ikke bistandsklient, så hop op af rillen lille Thomas.
  Jeg er vendtremand – af den anstændige slags – , mens du nok mere tilhørere ultraliberalistisk facist fraktion.

 13. ole

  snup en tudekiks Per.
  Eller gør noget ved det, stil selv op. Kom på forkant, i stedet for at sidde og pege fingre.
  Uffe prøver i det mindste – dér kunne du, og mange andre lære noget

 14. Anne Lise Kjær

  Det er trist, at ingen kommentarer hæfter sig ved sagen, som Uffe Elbæk med sit initiativ ønsker at sætte øverst på dagsordenen: Klimaudfordringen. Er der slet ingen af læserne, der er enige med Uffe Elbæk i, at der er brug for at handle nu, hvis vi skal undgå et klimasammenbrud i vores børns og børnrbørns levetid?

 15. Palle

  Med risiko for flere ridser i lakken over endnu en gang at skosse systemet med løsgængere, så vælger jeg dog at deltage i debatten.. For hvad skal vi med løsgængere? Uanset at jeg på ingen måde er tilhænger af de Radikale, eller det der ligner, men lige nu mangler de jo en partisoldat.. Istedet sidder Uffe Elbæk så, denne person som er valgt ind på Radikale stemmer, og øver sig i at stifte et nyt parti. Et parti som så allerede har taletid i Folketinget, men som INGEN har stemt ind.. BARE FORDI det da så sandelig skal være tilladt at blive løsgænger i dansk politik.. Endnu et bevis på at folkene ‘bag murene’ ingen kontakt har til verden udenfor.
  Var systemet derinde som alle andre steder end i politiske kredse, at kunne man ikke klare lugten i bageriet så skred man og overlod pladsen til en anden, ja SÅ ville vi undgå mange af disse cirkusklovne!!
  Men så skulle de jo pludselig til at tænke før de taler, ja hov, hva? Det kan man da ikke byde folk.. Det er kun de vordende personer på fremtidens stemmesedler som finder det interessant: læs journalisterne..

 16. Knud Madsen

  Der er da endnu meget større og håndfaste trusler imod vore børn og børnebørn, end det måske- måske ikke klimaspørgsmål.
  Og det er den tøjlesløse indvandring af muhamedanere, som Uffemanden helt sikkert ikke vil forsøge at modvirke.

 17. Knud Madsen

  Helt enig, Palle. Jeg er bestemt ikke positiv over for de radigale, men det her er på ingen måde i orden. Vælgere der har stemt på de radigale, og dermed skaffet Uffe ind på Tinge, er jo nødvendigvis ikke uffister og har al mulig grund til at føle sig røvrendt.

 18. Vibeke Henriksen

  Verden har en stor klimaudfordring, men Danmarks bidrag forslår som en skrædder i Helvede.
  Hvad ville det nytte verden, hvis det lykkedes for Danmark ikke at sende ét gram CO2 ud i luften, når andre lande pulser så meget desto mere?
  Det er fint, at Danmark er duksen i klassen, men det er alt for dyrt for landets økonomi, at vi skal ligge laaaaaaaaaaaangt foran de andre.
  Elbæks cirkus har ingen gang på jorden!

 19. Vibeke Henriksen

  Jeps, enig. Gør da for pokker SELV noget, i stedet for at være en tastatur-kriger..!!

 20. Mikkel

  @Palle: Der står højt og tydeligt i Grundlovens §56 hvordan det forholder sig.

 21. alk

  Jomen, Elbæks initiativ er netop globalt!

 22. hardeHenrik

  Jeg er ganske sikker på at det er et andet “alternativ” Danerne venter på.

 23. L.P.

  Klimaforandringerne kan politikerne da ikke gøre noget ved,- folk tror da for pokker at det offentlige og politikerne er sådan nogle guder, der kan trylle og ændre tingene og gøre alt godt,- nej vel kan de ej!!!
  Ja, selvfølgelig kan,- og burde vi mennesker her på kloden gøre hvad vi kan for ikke at forurene den,- samt f.eks. fyre med tørt, godt brændsel i et fyr, der udnytter træet allerbedst.
  Men at isen smelter og klimaet og vejret forandrer sig mere og mere,- er et udslag af Jordens store forandring,- men det er der jo ingen mennesker der tænker på,- eller forstår,- for den er allerede så langt ude,- på grund af menneskets mishandling,-(på forskellig vis)- af den,- at den er døden nær,- derfor skal den meget snart gennemgå et stort Skift, fra det lave 3. plan,- til 5.plan, hvor den var før Syndfloden.
  Det betyder, at et samfund som vi har nu,- med ikke mindst industrien til at forurene,- vil falde totalt sammen,- ligeså hele det offentlige løgnecirkus, samt det politiske-,- også EU og pengesystemet!
  Ja, det bliver et chok – samt føles forfærdeligt for nogle,- mens andre vil føle de får frihed som aldrig før.
  Jorden vil på mange måder sende kraftige signaler overalt til menneskene – det er tiltrængt, for de har fået en lang frist- men VIL ikke tage ved lære!
  Så nu er det Jordens tur,- og Gud Ske Lov for det,- en død planet er ubeboelig!

 24. jenni

  Anne Lise Kjær

  Prøv at kikke ind på Google Earth om du kan få øje på Danmark?
  http://www.google.es/intl/es/earth/index.html

  Hvorfor vil du spanke og pine de stakkels danskere med afholdenhed, mens resten af verden skejer ud?.

 25. jenni

  Det håber jeg. Det håber jeg. Men lidt aktivitet kunne være på sin plads. Det fører ikke til noget, at vente og vente.
  Mens græsset gror, dør horsemor.

 26. Anders Hansen

  Ole: Hvor har du dog ret, Thomas endeløse gammelmandsbitre udfald mod alle og enhver, dog skinner der en noget underlig “blindhed“ overfor de borgerliges synder, og deres gerninger. Det virker søgt, unuanceret, og usagligt og fordummende. Der er kun tavsheden bedøvende rungen, der virker overfor sådanne udgydelser.

 27. jenni

  Njah, det står der slet ikke.
  En, der ikke er kommet ind i Folketinget som løsgænger – eller er blevet valgt på en partiliste på nok personlige stemmer til at have sit eget mandat på personlige stemmer, skal selvfølgelig ud, og næste på partilisten træde ind.
  Er personage fra en partiliste kan selvfølgelig ikke tage partilistens stemmer med sig til sig selv eller til et andet parti.

 28. jenni

  Grundlovens § 56 : Folketingsmedlemmerne er ene bundet ved deres overbevisning og ikke ved nogen forskrift af deres vælgere.

  Men for at være folketingsmedlem, så han kan tage mandatet med sig, skal han have mere end 20 000 personlige stemmer. [som løsgængere]
  Han kan selvfølgelig ikke røve stemmer fra partipuljen.

 29. Knud Madsen

  Danske???

  Nej da! Muhamedanske!
  Læs i øvrigt mit indlæg på Kahders blog, her fra ca. kl.01

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.