Grib magten, Frederik

‘Doping-problemet er værre end nogensinde.’ Sådan lød overskriften i den engelske avis The Guardian i lørdags, og konklusionen kom fra direktøren for den verdensomspændende antidopingorganisation, Wada, David Howman. En noget foruroligende melding, når man ved, hvor grelt, vildt og voldsomt det gik til i de mørke 90’ere. Dengang var der frit slag for brug af epo, bloddoping og væksthormoner, og de professionelle atleter følte sig usårlige, fordi ingen test kunne fange dem. Mafiaen og andre kriminelle organisationer stod bag fremskaffelsen af de mange stoffer, og sportens organisationer gjorde reelt intet for at komme uvæsenet til livs.

TOUR DE FRANCE-skandalen i 1998 fik myndighedernes øjne op for omfanget og førte til oprettelsen af Wada og en EU-koordineret indsats. Netop mafiaen, korruption og eksistensen af store kriminelle netværk er det, der får den nuværende Wada-direktør til at beskrive problemet som noget, der ‘er for stort for sporten selv at håndtere’.

Mens verdens øjne er rettet mod doping-retssagen mod lægen Eufemiano Fuentes i Spanien, mod indrømmelserne fra Lance Armstrong, Tyler Hamilton og Michael Rasmussen og de store afsløringer af omfattende misbrug i australsk sport, står den nuværende anti-dopingkamp i en absolut krise.

Den eneste organisation, der har magt til at udelukke lande, som ikke følger de nye og skrappe regler, er IOC, den internationale olympiske komité. Her har kronprins Frederik en stemme, og i dagens BT opfordrer en af doping-pionererne i Danmark, Bengt Saltin, Kronprinsen til at bruge sin indflydelse. Fordi Frederik faktisk har noget at byde på. Og fordi der næppe findes nogen vigtigere kamp i international sport lige nu. Derfor: Grib magten, Frederik

osa

7 kommentarer

 1. JL

  Antidoping er ikke en hellig krig. Det ville være mere gavnligt for alle parter at bruge en mere pragmatisk fremgangsmåde.

  De stoffer som man kan afsløre ved test: Forbyd disse.

  De stoffer som der endnu ikke findes metoder til at spore: Arbejd røven i laser for at finde metoder til at spore dem. Men vær pragmatisk og vent med at gør dem forbudte, før de kan spores.

  Resultat: Samme mængde doping og sundhedsrisiko i sport. Men med sportsfolk som ikke er kriminelle. Og det ville være slut med at have forbilleder som lærer de unge, at man kun kan vinde ved at være kriminel.

 2. Niels Christensen

  Det er dog utroligt så naiv BT kan være.
  Hvorledes forestiller i Jer, at kronprinsen, der jo selv er modtager af alverdens “smørelse” (gaver) pludselig skulle begynde af interessere sig for for lysky økonomiske interesser i sportsverdenen.
  I øvrigt kræver det vel, at han møder frem til møderne i den olympiske komite.

 3. Jørgen F.

  Hvorfor skal medicin alene gøre os raske – hvorfor må medicin ikke gøre os stærkere?

  Hvis de nyere dopingstoffer næsten ikke kan spores og har væsentlig færre bivirkninger end tidligere – hvad er så problemet?

  Det er professionel sport – et cirkus – jeg ser det, og er revnende ligeglad med om de doper sig – så længe de ikke slår sig selv ihjel med stofferne.

 4. derrick

  Måske man skulle se på de kæmpe sponsor honorar eliten får,
  tvinger dem til at dope sig netop for at præstere det bedste for forsat at få tilbudt de største honorar.

  Mon ikke der er en rød tråd, at det hænger sammen.

  Doping,sejr, sponsorater.

 5. sofie

  Nå da ;så kan Kronprinsen godt bruges.Hva,ba!

 6. HHH

  Tror BT at kronprinsen kan rede sporten ved at råbe op? næppe, mon det ikke er bt som er på stoffer? godt nok er han kendt, men han kan altså ikke være stopklods for dem som vil ødelægge sporten med doping.
  Det må ene og alene være sponsorene og lederne som stopper dopinglægerne

 7. HHH

  send sportscheferne på kursus om hvordan man kan se på sportsfolkene, hvis de er dopede. Forøvrigt BT stop så jeres hetz imod Bjarne Riis. Hvorfor jagter I ikke Rolf Sørensen? Han har da heller ikkerent mel i posen

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.