Det nødvendige løftebrud

Da først statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og derefter undervisningsminister Morten Østergaard (R) i går præsenterede regeringens SU-reform, var der helt oplagt tale om et løftebrud.

Det kræver ikke meget benarbejde at finde regeringens ledende politikeres tidligere udtalelser om SU frem, og sammenligner man dem med de nedskæringer, der nu skal finansiere en besparelse på to milliarder kroner, er der åbenbart sket en markant holdningsændring i løbet af de seneste par år.

Sådan er det jo, kan man sige med reference til Margrethe Vestagers udtalelser om personer, der står til at falde ud af dagpengesystemet. For det giver såmænd – stadig – ganske god mening at gennemtrawle SU-systemet for at se, om ’der er nogle hjørner, man kan skære til’, som statsministeren udtrykker det.

Det gjorde det også, dengang den tidligere regering foreslog det, og den nuværende var lodret imod. Men man har jo lov at blive klogere.

De studerendes organisationer raser naturligvis over sparerunden, men det ville vel egentlig også være underligt, om nedskæringerne var blevet mødt med et skuldertræk af dem, det går ud over.

Det afgørende er, at der er tale om en form for hjælp til selvhjælp. Reformens målsætning er at tvinge de studerende hurtigere gennem uddannelserne, så de kan komme ud og tjene penge og klare sig selv. Og de penge, der spares på SUen, skal bruges til at skabe flere arbejdspladser, så der er noget at komme ud til, når man er færdiguddannet.

Det giver mening.

Særligt med tanke på, at der allerede spares på dagpengene, efterlønnen og kontanthjælpen. Og ikke mindst med tanke på, at de danske studerende efter reformen stadig har adgang til verdens mest velbetalte støttesystem.

tind

26 kommentarer

 1. J. Hansen

  “nødvendige”???
  Hvad mon “BT mener” kommer til at forsvare i morgen og overmorgen?:
  Det nødvendige overgreb, det nødvendige tyveri, det nødvendige bedrag, den nødvendige mishandling, den nødvendige tortur, det nødvendige mord!

 2. Kamma

  Havde R S SF fortalt sandheden under valgkampen var der ikke tale om løftebrud.
  Det vi ser nu er bedrag af dem der stempe på regeringen, alle er ført godt og grundigt bag lyset.
  Det kan godt være at det er nødvendigt med de tiltag regeringen laver, fakta er at der ikke er noget nyt i disse.
  De fleste tiltag kommer fra den tidligere regering og R, her hylede S og SF i kor mod alt og nu gør de alt for at tilfredsstille Vestager og beholde bagsædet i ministerbnilerne.

 3. Kc

  Fra allerførste færd, helt tilbage til valgkampen og til Helle kunne plante popo,en i ministerstolen, har hun vidst
  at hendes flotte valgløfter var ren utopi.

  Det er så klart som blæk, at det politiske hold må skaffe
  penge i kassen for ellers kan den danske stat jo ikke for-
  sørge alle vore uproduktive “gæster”. Det er jo enorme
  summer det drejer sig om.

  Samme “gæster” sørger ud i al fremtid for, at danskeren
  får endnu flere at forsørge. Ikke nok med det, danskerne
  skal også punge ud med milliarder hvert år til yderst tvivl-
  somme u-landsprojekter for slet ikke at tale om de store
  militære udgifter danskerne har for at vore krigsliderlige
  politikere kan føre væbnet kamp på udenlandsk jord.

  Mens dette bedrag fortsætter, er det de syge, de gamle
  og de handicappede, som må lade sig nøje og finde sig
  i urimelige besparelser. Børn med særlige behov, kan
  ikke længere få det. Osv-osv-osv!!

  Hvor længe vil vi accepterer sådanne tilstande????

 4. HHH

  Selvfølgelig skal vi alle spare, men behøver det at gå ud over de ældre, handicappede og børn med særlige behov hver gang?. Nej siger jeg. De unge må osse lære det på et tidspunkt. Regeringen har lavet løftebrud, ja, men det har de så sandelig osse gjort masser af gange. Men nu hyler de unge over det. Skær i de hjemmeboendes SU, det er ok, men dem som er udeboende, skal have en rimelig chance for at kunne overleve, i det udgiftssindsyge samfund vi lever i
  Vi skal ikke acceptere på nogen måde, at det absolut skal gå ud over de svageste i samfundet, de unge må osse yde lidt, de kan ikke blive ved med at få og få.

 5. Bo Rasmussen, Smed.

  Socialdemokratiets sjæl, har forladt partiet – som siden valget, under dække af at “vi” fører en ansvarlig økonomisk politik, aldrig før har ført så blå politik så man kunne tro at socialdemokratiet var et søsterparti til venstre.

  Det er intet mindre end skræmmende – fordi samtidig solgte de borgernes tillid til politikkerne……………..

  Man kunne også fristes til at spørge – hvorfor gik socialdemokratiet så ikke til valg på det – at føre en økonomisk ansvarlig politik – og hvorfor har socialdemokratiet ikke ført denne økonomiske politik i alle de andre år, både når man havde magten og når man var i opposition……………………………

  I folkets bevidsthed, er og bliver socialdemokratiet et parti som skaffer goder til de lavest lønnede og de udsatte samt pensionisterne…………..

  Man må sige at partiet har lavet en ko-vending og nu tager fra de fattigste for at give til de rigeste………….

  Og så er det klart og tydeligt for enhver – hvorfor vælgerne til socialdemokratiet smutter………….

  S – I kommer til at bløde endnu mere.

 6. jesper thomsen

  Nå hvad så Børsting , vi får virkelig noget for de penge der er posted i S og SF hva……………….

  Er der snart nogle svage gr. der ikke er ramt af “vennerne”
  Så er der da snart penge til virksomhederne ,så de har råd til at flytte ud .

  Det er sørgeligt at se dig Børsting og LO støtte op om den her regering som laver ting som selv en blå regering aldrig ville få i gennem , men i er tavse, nu ryger der op mod 40.000 ud af forsikrings systemet , tror du de kommer tilbage til dig og dit system når du står med hænderne i lommen.

  Først ryger de ud af a kasserne og nu skærer de så i den bistands hjælpen , hvor de så skal ud og arbejde , ja måske i deres gamle job nu bare til 70 kr i timen.

  Hvordan syndes du selv det går Hr Børsting

 7. Thomas H. Rasmussen

  Vi har p.t. 855.000 mennesker i den arbejdsdygtige alder på alt for høje overførselsindkomster så det ikke kan betale sig at søge et arbejde! Ialt er der nu 2,2 mio. mennesker på overførselsindkomster herhjemme! Ligesom Sverige og Norge har gjort det så er Danmark også nødt til at lave reformer så vi får flere produktive mennesker herhjemme og færre som nasser på samfundet og det arbejdende folk – i landet med verdens dyreste offentlige sektor og verdens højeste skattetryk! Og så skal man også have set på sagerne på de 250.000 mennesker som p.t. får førtidspension hvoraf de fhv. langt fleste er indvandrere som næsten alle har en “traume” men ikke er mere syge end at de fleste af dem nok kan rejse på lange ferier til de lande de angiveligt er flygtet fra, eller kan arbejde ved siden af! Og naturligvis skal den ineffektive offentlige sektor som er eksploderet med “kolde” hænder og ligegyldige servicefunktioner også slankes ligesom det skal være slut med at give 16 mia. kr. i ulandsbistand til tvivlsomme regimer og importere tusindvis af fattigdomsflygtninge til landet hvert år til evig bistand og medfølgende konflikter!

  For et par dage siden læste vi at landbruget manglede folk til at passe grise, gartnerne manglede folk og rengøringsbranchen er næsten udelukkende besat af østeuropæisk arbejdskraft – fordi danskerne ikke gider arbejdet og fordi uduelige Jobcentre og sociale myndigheder ikke passer deres arbejde! Og dovne Robert som uden konsekvenser kunne sige nej til at arbejde er nu ved at gøre Bistands-Danmark til grin i udlandet!

  Herhjemme er alle mennesker efterhånden “udsatte” eller “svage” og hvis de ikke er det så skal alle de vanvittige socialrådgivere og hele godheds- og indvandringsndustrien ihvertfald nok få fortalt folk at de er “ressourcesvage” og altså ikke selv kan finde ud af noget som helst! Der er jo penge i skidtet og næsten alle danskere har efterhånden en offentlig ansat sagsbehandler eller støttepædagog!!
  Antallet af folk på overførselsindkomster er proportionalt med antallet af ansatte i den knopskydende godheds- og indvandringsindustri!!
  Sandheden er jo at næsten alle mennesker kan og vil bidrage med noget – helt eller delvist – men den illusion skal de vanvittige socialrådgivere, socialpædagoger, psykologer m.fl. nok få fjernet!!
  Vi skal have fjernet alle disse samfundsskadelige “godhedsdisciple” fra det offentlige system da de mere nedbryder folk end de opbygger folk

  Sjovt nok så forholder alle nasserne sig ikke til hvordan økonomien i vores samfund skal hænge sammen og finansieres!! Men det er jo også nemmere at lade naboerne finansiere gildet!

 8. HHH

  Jeg tror hr Børsting, har glemt hvem der betaler hans høje løn, nemlig arbejderne, det er nemlig dem han vender ryggen til. Han har sit på det tørre, ligesom politikerne har, går de foran, når der skal spares?
  Næppe, de giver sig selv en kæmpe lønforhøjelse, med masser af diæter o.s.v. Hvis politikerne gik foran og sparede selv, så kunne vi bedre sluge de kameler, som de giver os gang på gang. Men nej nej de “arbejder” så hårdt, så hårdt for vores samfund. Tro ikke EL er bedre, de lefler for de unge, indvandrene og en lille smule for de ældre. Hvor er den talende skinke henne(Mette Frederiksen)? Denne regering, må se at komme på dupperne og sætte sig ned for at snakke med den lille i samfundet i stedet for, at sidde på deres flade og give os den ene udgift efter den anden.

 9. hardeHenrik

  Om de er røde eller blå er lige fedt, politikken bliver dikteret fra EU. Hvorfor er det så svært at forstå.

 10. HumørHenrik

  Morten østershat har nu også anlagt skæg, det er kommet på mode efter kronprins frederik startede trenden OG DET SKAL JO NØDIG HEDDE SIG! Derudover skjuler skægget hans vege hage.

  Nå men bortset fra det så er suen jo ikke kun til gavn
  for den enkelte studerende men faktisk også for samfundet. Mens man studerer tæller man ikke med i
  arbejdsløshedsstatistikken så man gør faktisk danmarks statistik en kæmpe tjeneste.

  Man vil så give erhvervslivet & bankerne pengene, så de skaber flere jobs siger østershatten!

  Lad os nu tage to virksomheder som Lego & Danske Bank! De har begge kæmpe overskud & hvad er der sket på jobfronten: DB har fyret tusindvis, & Lego en 3-400 hundrede. Med andre ord pengene bliver brugt til
  direktørerne/aktionærerne OG til at investere i teknologi, så man kan skære i medarbejderstaben &
  investere i udenlandske fabrikker!!!!!!!!!!!!

  En eller anden burde give vores kyniske & uduelige “regering” en rundtur i den virkelige verden.
  & tag fadbamsen med.

 11. S. Andersen

  “Nødvendige” løftebrud ???

  Et løftebrud er og bliver et løftebrud.

  At se visdommen i at jagte de svageste grupper i landet for yderligere at forgylde direktioner og aktionærer, det kræver mere end en gennemsnitlig universitetsuddannelse.

  Kunne de som minimum så bare stå frem og erkende, at man ikke kan stole en pind på, hvad de siger, men nej, alt hyldes ind i en tåge af spin, så det der kommer ud af deres mund lyder som om, vi alle er vindere.

 12. HumørHenrik

  Først tisser de på folk, så siger de at de lugter.

  Det dur bare ikke med et folketing der er overbefolket
  med umodne skolepiger & drenge som mette frederiksen
  & morten østershat, de er nogle klaphatte & tågehorn.

 13. HumørHenrik

  Ja den rødmossede hr.børsting har jo andre ting han lige skal have klaret først!

  Sådan en flaske rødvin åbner jo ikke sig selv & det kræver en vis rutine at gå lige med en bøhmand
  på.

  Nå men nu skal vi snart til kommunalvalg så kan vi jo starte der, med at smide soc.dem. borgmestre ud.

  Så tager vi os af skatteålen når folketingsvalget kommer, derudover er der jo mulighed for at stemme “nej” når der kommer en eller anden eu-afstemming. Det bare med at give igen med samme mønt!!!!!

 14. Inge

  Kc. Vi skal have den blå regering tilbage, så får vi “den ægte vare”, og bliver fri for den nuværende regerings leflen for udlændinge. Derfor kommer pengene nok ikke til at passe. Dem, som har stemt på den nuværende regering må føle sig temmelig snydt, dog ikke på det punkt. Dette punkt vil en ny regering råde bod på, så der kan blive bedre råd til velfærd.

 15. lars hansen

  Nødvendige løftebrud, vrøvl.
  Gucci-Helle, Margrethe Pestager og Villy Sleepvalley tordnede før valget imod VK-regeringen. Der blev tordnet imod udslettelse af velfærdsstaten.
  Da de havde fået deres ministerbiler, så var alle valgløfterne glemt. Husk det nu til næste valg. Løftebrudsregeringen smadrer det danske samfund. De arbejdsløse må gå fra hus og hjem, og løftebrudsregeringen går intet for at bedre dette. Nu er tiden så kommet til de studerende. Nu skal de jages, selvom de er nationens fremtid. De SU-penge er jo småbeløb, derimod smides der milliarder ud på mindst 6000 muslimske kvinder der har været på kontanthjælp i mindst 10 år.
  Føj for en løftebrudsregering.
  Morten Østergaard skulle selv bruge 9 år til at blive færdig. Mette Frederiksen og Morten Bødskov er på papiret stadig “studerende”.

 16. Christensen

  Det skal naturligvis kunne betale sig at arbejde.
  Der skal lønningerne ned.
  Og huspriserne op.

 17. HHH

  hmmm Sig mig Christensen skal vi så bo i huler? Sig hellere til hr Børsting, han skal holde sig til fagforeninger, end at give ideer til regeringen, nu mangler vi jo bare, at vi får skat på den luft vi trækker.
  Nej jeg syntes vi skal stoppe med at give hjælp til ulandene, de kommer jo ikke og hjælper os hvis vi er i nød, niks de sender bare deres befolkning op for at tage flere af vores penge. Vi kan altså ikke hjælpe hele verden, vi kan jo knapt hjælpe os selv

 18. Palle

  Som studerende kan jeg sidde og undre mig over at man ikke afskaffer hjemmeboende SU.,
  Har selv boet ude i lidt under 2 år og har været på su siden jeg flyttede… At de vil skære i SU’en er delvist fair… Vi skal alle være her og alle skal have et arbejde, og med den lavkonjuktur vi har i landet er det klart folk søger mod det offentlige og eller nye udd.
  Men regeringen kunne spare markant flere penge på at afskaffe den hjemmeboende su og give lidt mere til den udeboende… Har flere venner der bor hjemme og egentlig bare sidder og nasser på su’en, det er rent ud sagt svineri at studerende sidder og faktisk ikke kan overleve en hel måned uden at skulle opbygge sig en massiv gæld og stadig ikke kunne betale el samtidig med de skal have mad, en ven og jeg regnede på hvordan vi skulle klare os igennem en måned med su. Det svarede til at efter faste udgifter var der 750 kr. Til mad om måneden… Og så sidder de der er hjemmeboende netop og drikker sine “surt tjente” op
  Det er forrykt og regeringen skulle fandme tage sig sammen og gøre hvad der er rigtigt!

 19. HumørHenrik

  Hjemmeboende skal jo også betale transport & undevisningsmaterialer. Derudover sparer mange op
  til indskud i en bolig & betaler for at bo hjemme.

  Det er jo ikke deres skyld at dine forældre ikke kan lide
  dig.

 20. HumørHenrik

  Undervisningsmaterialer skal der stå…………..

 21. Kirsten Hansen

  Er delvis enig med Palle. De hjemmeboende skal ikke have SU, men gratis undervisningsmaterialer og transport . De fleste udeboende har et fritidsjob ved siden af deres studier, det kan de hjemmeboende også have. De har endda bedre tid, da de som hjemmeboende formentlig ikke selv skal stå for madlavning, indkøb m.v.

 22. Annalise Christensen

  @HHH – “Selvfølgelig skal vi spare”.

  Ja, som i enhver husholdningsøkonomi, må der selvfølgelig spares, når enderne ikke når sammen.

  Men hvorfor spares der så ikke på de uproduktive tilkommne “gæster” frem for på danskerne, hvilket ville være det naturligste af verden. Og hvorfor åbner regeringen så yderligere op for indvandringen, tilmed på forhøjede overførselsydelser.

  KC har jo fuldstændig ret i hvert eneste ord, han skriver. Byrden er uhyrlig stor, og den får med regeringens velsignelse blot lov til at vokse til nye højder, hver eneste dag der går. Tilsvarende spares der så kontinuerligt på de danske borgere, som endda er dem, der har fremskaffet landets midler og vedbliver med at være skafferne.

  Det må siges at være modstridende interesser, som intet normalt tænkende menneske kan varetage uden at komme i konflikt med sig selv.

  Dog synes dette ikke at indbefatte regeringen. Sådan som regeringen forvalter danskernes midler – er de i konflikt med vælgerne.

 23. ib

  et løftebrud er et løftebrud !!

  og der skal ikke accepteres anden fortolkning af det, slet ikke fra politikere !!

 24. Palle

  De fleste unge idag sparer sku ikk en skid op… Men tager derimod lån til op over halsen… De fleste unge idag får ogs alt serveret på et sølvfad… Mine forældre ka sku godt lide mig…. Der må da være noget galt i din opdragelse siden du overhovedet kan antage at mine forældre ikk kan lide mig når du hverken kender mig eller min familie… Næh sys du skal tage hjem til din gamle mutter og hører hvor hun evt. Tabte dig som spæd? Eller om hun bare var ligeglad med dig 😉
  Husk lige “humørhenrik” at man ikk skal kaste med sten når man selv bor i et glashus!

 25. kirsten

  Ja, tag dog nogle af de SU-penge fra de studerende. Hvis et plejehjem sendte alle beboerne til Prag og fyldte dem op med spiritus så de fik lyst til at “vælte” byen, mon så ikke pensionskontorerne ville mene, at de gamle fik for mange penge.
  Vi er da totalt til grin, at vi har sådan en ungdom, der tager afsted og smadrer alt det de har lyst til, -hvor er mon forældrene?
  Hvad har de unge med hjemmefra af god opførsel—desværre ingenting.

 26. sofie

  HHH.Nej det er ulovligt at bo i huler.Sidst det skete mener jeg-var da Esbjerg blev bygget sidst i 1800 tallet-og da var det lovligt fordi byggearbejderne var ret nødvendige for byggeriet.

  I dag vil du blive betragtet som substistensløs-det er også ulovligt-og skulle du driste dig til at bygge et beskedent lille skur -er det også ulovligt -sikkert pga brandfare ,sammenfald af hus ,ingen elforsyning(for så er der ikke nogen udsugningspenge til systemet -såsom ejendomsskat,jordskat ,vandborings-skat,kloak-skat,vej-skat-fællesbelysnings-skat, osv.osv.osv.)

  (I Polen er deres infrastuktur fx.lidt anderledes….den model kunne der godt bruges dele af-men uha …så mister Staten penge-så det bliver ikke uden sværdslag)

  Og alt sammen fordi Staten så taber penge på dig som borger-der skal jo være penge til udefrakommende,ikke!

  Så i Guds fri natur er der kun Guds sendebude -alle pipfuglene.Og ved du hvad? Bare at opleve det gør ikke noget -så tager man lige en nat mere på stranden i glæde i al sin boligløshed-det er godt nok tæske koldt-så hvad skulle man gøre uden Kirkens Korshær-dem kender kulturberigerne også -deres mad og tøj kan i hvert fald godt bruges -selvom de er KRISTNE (det er forresten også ulovligt at sove på bænken-og desværre er alle opgangsdøre ved at være svære at finde ulåste-men det er så også ulovligt)og som regel er der overbefolket på Herbergene…!

  Men er du nu mørk i huden….sikke mange herligheder der så åbner sig-og det er helt lovligt med alle konventionerne ,men det er vist en anden historie,som du som Dansker ellers har betalt for slet slet ikke får del i -uha nej :-((((

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.