Gør livet surt for kød-svindlerne

Så nåede hestekødsskandalen måske også til Danmark. I går blev et jysk slagtehus mistænkt af Fødevarestyrelsen for at have solgt en blanding af hestekød og oksekød til kunder, der angiveligt troede, at de udelukkende købte okse.

Fødevarestyrelsens rejsehold fattede mistanke under et besøg på Hårby Slagtehus, hvor der dagligt slagtes flere forskellige dyrearter. Prøver skal nu vise, om det var ‘rene’ varer eller en blanding, der blev solgt videre fra slagtehuset til pizzeriaer i lokalområdet. Selv afviser ejeren, at han har gjort noget galt: Kunderne vidste, at hans ‘pizzahak’ også indeholdt hest, siger han. Det er pizzeriaerne, der har et problem, hvis de har solgt pizzaer uden at fortælle kunderne, at der er hestekød på toppen, lyder ræsonnementet fra slagtehuset.

Sagen fra Hårby dukker op, netop som hestekødsskandalen ruller over Europa. Myndighederne jagter bagmænd, politikerne lover systematiske test og advarer os alle mod at gå i panik. Herhjemme bebuder fødevareminister Mette Gjerskov (S), at hun vil sende sine kontroltropper ud i supermarkeder for at tjekke, om man rent faktisk har trukket de produkter tilbage, der kan være en risiko ved.

Handlekraft er udmærket, Gjerskov, men spørgsmålet er, om det er kontrol af supermarkedernes frysediske, der er mest påkrævet nu. Meget tyder da på, at det er producenterne, der skal kigges over skuldrene.
De seneste uger har budt på opsigtsvækkende sager, hvor europæiske producenter mistænkes for systematisk kødsvindel – drevet af tanken om ussel mammon. Det er de brodne kar, Mette Gjerskov bør rette sin opmærksomhed mod. Afsløringerne skriger på, at Gjerskov minder nogle af sine EU-kolleger om, at regler om fødevaresikkerhed og kontrol ikke er indført for sjov. Svindlere skal straffes. Det gælder også i Danmark. he

44 kommentarer

 1. J. Hansen

  Danske skatteydere flås for milliarder til fødevarekontrollens inkompetence. Mette Gjerskov som øverst ansvarlige for dette madsvindel og madsvineri skal gå af omgående. Det er hende, der ikke har været fremme i skoene. Hvad f….. får de tiden til at gå med andet end reseptioner!
  Jeg væmmes så meget ved tanken om at have ædt hest, så hun skal sku ikke komme og fortælle mig, at det er aldeles ufarligt. Det er sikkert også ufarligt at æde rotter og mus, så velbekomme Mette Gjerskov, det er måske noget du kunne tænke dig på middagsbordet!

 2. Inga Svångberg

  @J. Hansen

  “Jeg væmmes så meget ved tanken om at have ædt hest, så hun skal sku ikke komme og fortælle mig, at det er aldeles ufarligt!”

  – hvem er det farligt for, at du væmmes ved at have ædt hestekød?

  “Det er sikkert også ufarligt at æde rotter og mus”

  – ja, de er ufarlige at æde, hvis de tilberedes ordentligt. I krigsårene spistes der masser af mus og rotter i visse dele af Europa, og i store dele af Asien kommer der ofte rotter på tallerkenerne. I Nordkorea regnes, er jeg sikker på, mus for en STOR delikatesse.

 3. Inga Svångberg

  @Lederskribenten

  “Prøver skal nu vise, om det var ‘rene’ varer eller en blanding, der blev solgt videre fra slagtehuset til pizzeriaer i lokalområdet”

  – mange steder koster en pizza så lidt som 25-30 kroner, så man må være mere end ualmindelig blåøjet, hvis man tror at pizzaen er lavet af kvalitetsråvarer.

  Der er i almindelighed god korrelation mellem pris og kvalitet. Man får hvad man betaler for.

 4. Hansen

  Spis dog lige brød til. Hestekød er ikke farligt at spise, hvis ikke det indeholder medicinrester. Jeg har selv som barn spist masser af hestekød, og er i dag 65 år, og aldrig blevet syg af kødet.
  Men, det er selvfølgelig svindel at sælge det som oksekød, men det er vel ikke ministerens skyld, at grådige folk snyder og bedrager for ussel mamon.

 5. sofie

  Egentligt ganske utroligt der fokuseres på kødsvindlen,men mindre på at dyrlæger bliver truet på liv og lemmer,hvis de ikke er med i svindlen.Men det er det sædvanlige med pressens (og myndighederns) “magt” stor snak,men kryb -i -hul når det gælder.
  Der kan vist ikke være meget kød på et muselår?

 6. jenni

  Der er blandet soyaprotein og vand og gudvedhvad i kødet, der ligger i supermarkedernes kølediske.
  Med myndighedernes billigelse.
  Hamburgryg er pumpet.
  Kød over sidste salgsdag marineres og sælges videre.
  Hvor mange appelsiner er der i juice? De orange trevler er plastic.
  Rødkål er lavet af hvidkål.
  osv.

 7. jenni

  J. hansen, det lyder jo helt religiøst.
  Hestekød er glimrende. Et rent planteædende dyr. En delikatesse faktisk.
  På et gods i DK blev der tilberedet helstegt pony til en fest. Ligesom man helsteger en gris.

  Hvad er problemet? Hykleri.

 8. Thor Arentoft

  Utroligt hvor letpåvirkede “folk” er.
  Nu har vi i alle år, med god appetit spist den mad vi selv har købt, efter vores egen individuelle smag og økonomi, helt uden problem.
  Så pludselig, fordi vi hører/læser at der måske er iblandet hestekød, bryder et utroligt hysteri løs.
  Det er en massepsykose der har brudt løs, skabt af medier.
  Ingen helbredsmæssige skader er konstateret, det er udelukkende tanken om at en eller flere producenter har tjænt lidt extra, der forarger.
  Vi føler os økonomisk snydt, og det kan få os op af stolen.

 9. jenni

  sofie, det må du lige uddybe: at dyrlæger bliver truet på liv og lemmer,hvis de ikke er med i svindlen.

 10. Holger

  Måske noget for Nak og Æd

 11. Knud

  Der står da højt og tydeligt på pakkerne at de indeholder hestekød, så er der nogen som snyder, må det da være dem som bruger det i pizzaerne uden at oplyse det til deres kunder.

 12. Knud

  Tidligere var der mindst 3 heste slagtere i en by som Århus, med hestekød som speciale, så helt så ringe er det vel ikke.
  Man skal selvfølgelig vide hvad det er man putter i munden.

 13. Kirsten Hansen

  Sæt momsen ned på økologiske varer, så alle der vil, har råd til at købe dem. De bliver i forvejen tjekket grundigt og er formentlig ikke tilsat lage, som hamburgryg, kylling m.v. er.

  Det gavner dyrevelfærd og måske ens helbred. Det sidste er der dog uenighed om hos faglærte.

  Iøvrigt er det uretfærdigt at hænge en slagter, der gør opmærksom på indholdet i sit produkt, ud. Skal man klandre nogen, må det være de pizzariejere, der anvender slagterens produkt uden at oplyse kunderne om det.

 14. Kc

  Der findes næppe grænser for, hvad folk vil gøre for
  penges skyld og det er virkelig skræmmende.

  Svindlerier kan være svære at afdække og kødskandalen
  er ganske sikkert kun en lille del af det samlede bedrag,
  der finder sted overalt, hvor der er mennesker.

 15. sofie

  Jenni -har det fra et medie et sted,men det er en viden man har haft i årtier -det har jeg påpeget .sammen med andre for flere år siden-dengang var man vist lidt småskør i hovedet med den salgs påstande-og se nu bare hvordan kriminaliteten har udvidet territorierne-og der sker ikke et hak for at bremse det-kun borgerne er endnu engang sagesløse ofre.
  Selvfølgelig foregår det ikke åbenlyst,men det der undrer-endnu engang-er hvorfor medierne med deres “dybdeborende journalistisk” ikke skriver eller undersøger nærmere,men de er jo sådan set heller ikke helt fredet ude i den store verden!

  NED MED EU.

 16. derrick

  Hamburgerryg har altid være tilsat lage, dog max. 10%

  Da det svinder noget når det bliver røget,

  men de de svultige ikke røgede hamburgerrygge man købe er ved at sprænge emballagen de er presset ind i.

  men forbrugeren får hvad de betaler for

 17. Kc

  Det er jo ikke et spørgsmål om hestekød er farligt, men et spøgsmål om, om man får det man tror/mener,
  at man køber.

  Der skal selvfølgelig være overensstemmelse mellem
  det, der står på pakningen og det der rent faktisk er
  i pakken.

  I øvrigt smager hestekød rigtig godt!

 18. HumørHenrik

  Ja det er flot jenni! & slagteren fra Jylland er så stolt
  over sin “delikatesse” at han tager samme pris som
  for okse! Kan du se problemet nu?

 19. Chris

  Det hele handler om vores politikere, som har bragt økonomien i ruiner, kan profilere sig som ansvarlige personer som bekymre sig om befolkningen og få deres befolkning til at tænke på noget andet.
  Og en presse som forsøger at sælge deres ragelse og udokumenterede løgne som nyheder.

  Hestekød er fedtfattigt og lige så sundt som andet kød og den slagtermester man forsøger at gøre til syndebuk, følger gældende regler til punkt og prikke og det ved sundhedsministeren alt om. Men hun har aldrig haft en vindersag og det får hun heller ikke denne gang.

  Man kunne ønske sig, at tåber som journalister ville sætte sig ind i gældende regler og ikke hænge folk ud uden grund !

  Mvh.

 20. Carina

  Helt enig med Chris –

  smart afledningsmanøvre, så kan befolkningen afledes fra dagpengesagen, indvandrervolden,arbejdsløsheden og alle de andre ting, regeringen nødig vil tale om.

  Hvadenten vi taler vitamin-og smagsfattige færdigretter eller færdiglavet pizza er både kødindholdet og kødsmagen så begrænset, at det er bedøvende ligegyldigt, hvad slags kød, der er i produktet.

 21. lars hansen

  Hvor naiv har man lov til at være?
  Hvis man køber en pizza hos en halal-fætter til kun 45 kroner, så er der sikkert en årsag til, at et pizzaria drevet af en italiener skal have 90-100 kroner for en rigtig pizza. Det drejer sig fødevarernes kvalitet, om der betales skat og moms, samt om det er illegale indvandrere, som står i køkkenet.
  Hvis danskerne begyndte at fokusere på, hvad de putter i munden, i stedet for kun at se på prisen, så ville alle halal-fætrene forsvinde.
  Iøvrigt er hestekød sundt og velsmagende, og det spises meget i fx Irland.
  Det er pinligt, at fødevareministeren forsøger på at hænge en jysk slagter ud som værende en skurk.
  Hun kunne sende nogle folk og kontrollere pizzarier, grønthandlere og kebab-barer. Men det tør hun ikke.

 22. img

  De dér pizza klovner har sgu aldrig leveret ordentlig mad.

 23. jenni

  derrick.
  Det er ikke den normale spængning, jeg taler om.
  Det er pumpning med vand, som øger vægten.

  Jeg husker protesten for flere år siden.
  Løsningen blev, at der er kort overgang blev sat etiket på : jeg er pumpet.

  Og nej, forbrugeren får ikke, hvad h*n betaler for.
  Der er nogle plattenslagere, der misbruger sine muligheder til at udnytte folk.

  http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2010/8/5/Derernufor75oerekornietbroed.htm?fag=O

 24. jenni

  45 kr????
  Det er rent røveri.

  http://www.pizzaopskrifter.dk/

 25. jenni

  altså pizzasælgeren overdriver prisen.
  Hvad koster ingredienserne? 4-5 kr?

 26. jenni

  sofie, hvilken viden?

  Hvad har EU med det at gøre?
  Danske forhold er danske forhold.

  Før Danmark kom i EF ‘blev der bundet en femmer i halen på hver dansk bacongris til eksport.’
  Altså en underskudsforretning.
  Danskerne blev fordret af med polske blævresvin.

 27. ib

  ja og el koster 30 øre og sælges for 2,20 kr..1 pk smøger 5 kr og sælges for 38 kr..
  benzin som er et inddampet spildprodukt fra oliefremstilling sælges sgu for 12 kr literen…”S”

  det er altsammen rent røveri Jenny, ..for alle lever af at tage røven på deres nabo..sådan er samfundet

 28. M. Jensen

  Og hvad mon der lige er i det “uægte” kebab – altså kebabstykker der er fremstillet af sammenpresset hakket kød?

  Det er med garanti alt muligt miks købt på verdensmarkedet uden nogen kender herkomsten.

  Intet nyt under solen.

 29. jenni

  HumørHenrik.
  Hvorfor tror du, at hestekød skulle være billigere end oksekød?
  Der er givetvis flere slagtekøer og kalve end, der er heste.

  Jeg ser hele tiden problemet, Humør-Henrik. At det er bedrageri, at sælge en vare for andet end, hvad den er.

  Og bemærk, at det muligvis IKKE er slagteriet, der er skurken.
  Det kan jo være pizzariet, der køber både hestekød, grisekød og oksekød og altså blander nogle andre produkter i pizza-miskmasket, end de oplyser kunden om.

  Er hamburgere lavet af ham?

 30. sa

  Hvis alle vidste hvad der sker af fusk i pizza/kebab branchen, ville ingen købe det affaldsmad.

  De suverænt billigste ingredienser, kødaffald kamufleret som strimler og afskær fra kebabspydene, kødtransporter fra nordtyskland i varevogne uden køleanlæg, pizzaost der er lavet af ostekanter blandet med olie og tykningsmidler og generelt en uhyggelig lav hygiejnestandard…

  Der er en grund til at du kan købe pizza og kebab til priser der ikke levner plads til fortjeneste, Hvis maden var lavet af ordentlige varer, under ordentlige forhold og uden at køre en del af omsætningen udenom kasseapperatet, var de alle gået konkurs

  De fleste af dem, der arbejder i den branche, foretrækker at betale f.eks biler og lign med kontanter… Hvorfor mon det?

 31. sa

  Det er jo dér hun finder sine kernevælgere – derfor tør hverken hun eller regeringen. træde vore kulturberigere over tæerne.

 32. jenni

  sa, der er masser af plads til megafortjeneste, når du ser priserne, som de danske landmænd får for deres produkter.

 33. John

  Hmm

  Jeg handler ved omtalte slagtehus i deres gårdbutik, og jeg syntes faktisk ikke der er noget fordækt ved deres butik. Ej heller deres kundevejledning og information om de forskellige produkter.. Jeg vil medgive at man skal fortælle hvilke type produkt man får, også hvis det er mixet..
  Jeg vil forsat have tillid og handle der, og måske prøve mixet, måske giver det en fantastisk smag.. Tænk bare på når vi spiser frikadeller, det er jo svin/kalv..

  Vi stoppede med at handle i supermarkederne pga deres manglende kvalitet i kødet, det får man altså hos gårdslagterne……

  Så tommelfingeren op herfra, og ned til vores kontrolvirksomhed, som hvis det er nødvendigt burde påtale manglende produktinformation ved videresalg.

  Husk på bageren laver også romkugler af gammelt brød “-)

 34. knud pedersen

  J. Hansen
  Du væmmes ved at have spist hestekød. Hvorfor egentlig det? hestekød er en udmærket spise, smager godt, og er bestemt ikke usundt, og med mindre fedtindhold end f.eks. svinekød.

  Så – jo det er altså også ufarligt at spise hestekøb, hvis altså du venter til hesten er slagtet og ikke går rundt på marken *GG*.

 35. jenni

  John, jeg tilslutter mig dit indlæg.
  Og du kan roligt spise rent hestekød. Det er glimrende.

 36. jenni

  ib, dine eksempler falder til jorden.
  Du nævner statsafgifter.

  I mellem landmandens 75 øre (pr år) for korn, som brød består af, og bagerens 30 kr, pr brød på få minutter, er der en samvittighedsløs personage, der skorer 29.25 kr på lidt vand.

 37. Annalise Christensen

  Det er jo ret beset kun et gode, når umoralske handlinger bliver afsløret.
  Som forbrugere af enhver vare, i diverse fortolkninger, må vi kunne stole på, at indholdet også står mål med varedeklarationen. Alt andet er umoralsk snyd over for “køberen” og kan retfærdigvis aldrig forsvares.
  Samfundet af i dag er desværre ret ugennemsigtigt, i og med at alt for mange hellere meler deres egen kage, frem for at opføre sig ordentligt og med moralsk ansvarlighed over for deres medmennesker.
  Varedeklarationen må og skal svare overens med indholdet.

 38. HHH

  Spørgsmål til jenni? Blander eu sig ikke i vores forhold? så har du ihvertilfælde ikke læst aviser de sidste par år. Eu blander sig i vores forhold og hver gang logrer de skiftende regeringer med halen, i håb om at få en godbid.
  Tro mig vores lille Helle, skal nok sørge for at vi får euroen, så får hun jo en stilling i eu.
  Vidste du at man får sprød svær, af fed bacon eller flæsk?
  Under krigene, så har vi altså spist hest, der var endda hesteslagterier. Hestekød er magert og rimelig i pris, det smager lidt sødt, men det er det

 39. sofie

  Jenni,hvad koster det at fede en ko op?
  Hvad koster det at låne til terminen i banken,og hvad koster ….osv.osv.osv.

  Sa.Ja du har ret mhs til hygiejnen-det er vist noget med bagfjerding lige bliver smækket op på skraldelåget mens døren lige skal låses op-men lad lige være at sige det til nogen -så siger de bare jeg er rascist-især Andersen:-(((

 40. jenni

  sofie, du har ikke forstået mine indlæg.

 41. jenni

  sofie 17. februar 2013 kl. 20:23 Jenni,hvad koster det at fede en ko op?
  Hvad koster det at låne til terminen i banken,og hvad koster ….osv.osv.osv.

  Det koster rigtig meget.

 42. jenni

  Landmand tjente 20 mio kr på 3 år i Tyskland.
  I Danmark giver det underskud.

  http://epn.dk/landbrug/article1970610.ece

 43. kirsten

  Hestekød er en formidabel spise, her ricikerer man ikke at få en bøf af sålelæder. Det er kød af høj kvalitet.
  Så er der lige den med medicin resterne,– nu har vi spist penicilin svin i en sådan grad, at penicilins virkning er ved at være slut.
  Der skal selvfølgelig stå på varen, hvad den indeholder, men her må der være grådige handelsfolk, der må føle sig truffet.
  Så vidt jeg husker, blev der skåret voldsomt ned på kontrol organet i fødevarestyrelsen under Løkke og Fogh, så ret lige skytset den rigtige vej.

 44. Gabriella

  Er der nogen, der ved hvilke firmaer/ mærker der blander svindekød i oksekød uden at skrive det på?

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.