Et fromt ønske

Magtspillet i Vatikanet er i gang. Efter pave Benedikt XVI annoncerede sin afsked i mandags, begyndte mennesker verden rundt en hundreder år gammel gætteleg: Hvem bliver den næste pave?

Som altid er det en flok aldrende mænd fra det allerhelligste i Vatikanstaten, kardinalerne, der skal kæmpe om titlen. Og det er et af de mest betydningsfulde job i verden, der nu er slået op internt. Som katolsk overhoved har paven ansvaret for både kirken og samtlige godt og vel én milliard katolikker i verden. Og er forbillede for mange flere.

Men det kræver sin mand. For der er brug for ledelse. Fordømmelse af homoseksuelle, fornægtelse af kvindelige præster og hårdnakket modstand mod kunstig prævention – herunder kondomer – er nogle af de ultra-konservative holdninger, der i disse år får den katolske kirke til at virke ude af trit med tiden.

Der er brug for fornyelse – for et moderne syn på kirken og dens rolle i det 21. århundrede. Både i Europa og i resten af verden. Derfor er det positivt, at det europæiske monopol som leverandør af paver har gode chancer for at blive brudt. Både fra Afrika og Sydamerika presser kandidater sig på.

Mest lysende af dem alle er den sorte 64-årige ghaneser Peter Turkson, der blandt bookmakere og iagttagere er topfavorit. At få en sort pave ville være en glædelig fornyelse i sig selv. Og kigger man dybere i den ghanesiske profil, har han et nyt syn på prævention, ligesom han har udtalt sig mere moderat end tidligere med hensyn til bl.a. homoseksuelles rettigheder.

Måske er der lys forude.

Men Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, og ligeledes skal man ikke forvente revolutioner, hvis den nye pave bliver sort og kommer fra Ghana. Men det fromme ønske må være, at den hvide røg over Peterspladsen kommer til at indvarsle en ny æra med et kirkeligt overhoved, der er i stand til at forny og favne opgaven på en tidssvarende måde.

apl

13 kommentarer

 1. Inga Svångberg

  @Lederskribenten

  “hårdnakket modstand mod prævention får den katolske kirke til at virke ude af trit med tiden”

  – ja, i ekstrem grad. Katolikkernes modstand mod prævention gør dem stærkt medansvarlige for at denne planet, den eneste menneskeheden har, i dag er voldsomt overbefolket.

  “Der er brug for fornyelse – for et moderne syn på kirken og dens rolle i det 21. århundrede”

  – overtro skal ikke have nogensomhelst rolle, hverken i dag eller i fremtiden! At tro på guder, drager, nisser, trolde, ønskekviste, healing, krystalterapi, krystalkugler, astrologi, feer, numerologi, hekse osv. osv. skal medføre, at man afskæres fra enhver form for indflydelse på nutiden og fremtiden.

  “At få en sort pave ville være en glædelig fornyelse i sig selv”

  – ja, lad endelig en afrikaner og dennes store entourage indtage pavestolen! Det bliver rigtig spændende og nyskabende med polygami, leopardskind, bongotrommer, dyreofringer og kannibalisme i Peterskirken. Ud med de gamle, støvede ritualer!

 2. Inga Svångberg

  @Lederskribenten

  “Som katolsk overhoved har paven ansvaret for både kirken og samtlige godt og vel én milliard katolikker i verden. Men det kræver sin mand”

  – hvorfor kræver det en mand? Når du nu ønsker nyskabelse og opgør med gamle traditioner, så skal vi da have anbragt en kvinde, og gerne en afrikansk én af slagsen, i pavestolen!

 3. ib

  imod prævention..det er grotesk med den befolkningsekplosion der er i ,især Afrika og mellemøsten ..
  det er uhyggeligt..

  siden vi ,vist i efteråret 2012 rundede 7 milliarder mennesker på kloden , er der kommet 100 millioner nye verdensborger , og det er i tilvækst !!

  der er en uhyggelig apps i windows store ,til windows 8, fra UN..befolkningsur ..i den kan analysere enkelte landes tilvækst…den er et kig værd !!

  så en sort neger der spiller på bongotrommer og har kondom på ,ville muligvis kunne redde os for planetens og menneskehedens stensikre igangværende selvdestruktion !!

 4. ib

  når man erkender dette altoverskyggende problem, er det man som alm enfoldig Dansker tænker om ikke det ville være vigtigere at forsøge at lave en holdningsændring i disse lande, så det ikke er prestige i at få en masse unger man ikke kan brødføde alligevel !!

  man burde simpelthen stoppe al hjælp til disse lande medmindre de fik dette problem under kontrol..

  der er på under et halvt år sket et ernæringsproblem i landene, og yderligere miljøbelastning på 40 X Danmarks globale bidrag !!

  tænker bare at istedetfor at dunke os alm borgere konstant med restriktioner om forurening og tudebelæringer om hvor forfærdeligt vi sviner ,med el,biler,co2,vand olie , og alle muligt politisk ævl, ville det måske være bedre at kigge på befolkningstilvæksten ude i disse middelalderlige samfund..

  ..for der ligger problemet for alvor ,set med de analytiske, globale verdensbriller !!

 5. Kc

  Med al respekt for katolikerne synes jeg nu alligevel at
  Vertikanet med hele dets pavecirkus er lidt for meget.

  Jeg forstår simpelthen ikke, at religiøsitet behøver være
  så støjende. er det da slet ikke muligt bare at tro ganske
  stille og roligt?

  For mig bliver religion irriterende, når den moraliserer på
  andres vegne eller laver påbud og forbud. Jeg tror nemlig
  slet ikke, det beror på andet end magtønsker hos den
  enkelte forkynder og slet ikke guds mening.

  Både katolikker og jøder har forbud mod prævention og
  derfor har, især jødiske familier, rigtig mange børn,
  mens måske den katolske familie har tilpasset sig mere
  de moderne tider, hvad det angår.

  Andre religioner forbyder alkohol og andre former for
  fødevarer. Nogle forbyder sågar dans, sang og musik.

  Sekter som jehovas vidner må ikke modtage blod og sådan er der et utal af skrevne og uskrevne love og regler i alle religioner, hvoraf langt de fleste er ulogiske.

  De gamle grønlandske sagaer og riter, blev brugt i de
  gamle fangersamfund, som en slags sociallovgivning
  for i dem, var der en lang række henvisninger til, hvordan
  et samfund kan fungere.

  Engang i tidernes morgen, tror jeg at religiøse skrifter,
  som f.eks. Det gamle Testamente, blev brugt på samme
  måde. Som jeg ser det, er samtlige hellige skrifter for-
  fattet sådan, at hver enkelt af os kan fortolke på en måde,
  som passer os bedst i en given situation og det er vel lige, hvad der er sket op igennem tiderne.

  For mig kan paven da godt trække sig tilbage, det gør
  hverken fra eller til i disse kaotiske tider skandinavien
  og hele Europa befinder sig i. Man kunne måske håbe på en yngre og mere fremsynet pave.

 6. ib

  det kunne nemlig være de kirkelige instanser der kunne ændre holdningen til at mange børn , osse i Afrika

  hver evig eneste dag vokser Afrikas befolkning med ..67564 personer

  hva fan hjælper det at synge en naiv sang for dem og sende dem en pose havregryn hvert halve år…
  send dem kondomer og visdom !!

  om 15 timer runder vi 7,1 mia mennesker på kloden, og der kunne paven gøre gavn med lidt visdom og sin indflydelse

 7. jenni

  @ Ib, det er vist lidt langt ude, at påstå at katolicismen er skyld i formeringen i Afrika og Mellemøsten, der typisk er muhamedanere.

 8. I.L.Hansen

  Og her i Danmark fødes der færre og færre børn, sagde man i dagens nyheder …….. altså af “gammeldanskerne”
  ……

 9. ib

  Nu kommer mine indlæg så af at netop paven forbyder prævention !!..det er jo helt ude af trit med verdensbilledet !!
  ang muslimer, så tror de jo deres masseformering er med til at udbrede deres tro på deres profet globalt,,.og negren mener det er godt at have en masse ungerde kan gifte væk for penge,og kan brødføde dem som gamle…på trods af de ikke engang kan made de unger de har idag !!

  alt er baseret på overtro og naive,forfejlede religionsbudskaber , som disse uvidende folkeslag tror blind på .. !!

  ..alt denne tro er

 10. Ole Andersen

  Paven og alle hans proselytter er sgu ikke meget smartere end alverdens muslimer….det handler kun om at formere sig til fattigdom og sult!!!
  Sådan og med løfter om bedre liv EFTER den jordiske død, snyder man de fattige,mentalt svage uanset hudfarve og race…
  Get real og kom med i verden på et mere realistisk grundlag!!!!

 11. sofie

  Vorherre var vist ikke særlig glad for at Paven sådan rendte af pladsen.Det så man med det lyn Han sendte ned i Peters Kirke .Tilfældigt? Hvad er sandsynligheden for det sker mens en Pave går af ? Overtro?Nix,det er fakta!Gud er Stor.
  Gud være med Paven!

 12. Pedersen.

  Lidt specielt, at Paven går af før tiden,- men der er jo meget, man ikke får at vide…
  Han har jo været i megen stormvind, og ¨måtte stå for skud, da alle de seksuelle overgreb kom væltende rundt omkring fra,- mon ikke han er ved at være færdig med det cirkus?
  Paven er nok ikke værst som person, men Det Hemmelige Vatikan er garanteret ikke den uskyldige Guddommelige instans, det udgiver sig for at være,- og hvem ved, sofie,- det lyn der ramte kirken der,- er måske en reminder til folk,- lige netop om dette!
  Vatikanet er også i opbrud.

 13. sofie

  Ja sørgeligt nok,det sidste vi har brug for er nedbrud i sammenhængskraften,men alene de overgreb der har foregået uden at gøre noget ved det -sådan rigtigt-det kan da godt nok få ens Tvivl og Tro til at gå hånd i hånd,og vende Kirken ryggen(og andre dobbeltmoralske trosretninger)

  Men hvad, Jesus sagde jo også at troen skulle man ikke udstille, men være ydmyg med i det stille!
  .
  Ja der foregår nok mere end vi regner med -der er magt og intriger ikke for sarte sjæle,man skal nok heller ikke vide sin skalp for sikker,hvis man kommer for meget på tværs-gid udøverne har natlige mareridt til de stiller træskoene!

  Og hvordan man end drejer det – det der lyn……!

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.