Med lederrollen følger ansvaret

Lundby Efterskoles forstander Truels Truelsen kunne i går formiddag forlade Retten i Nykøbing Falster som en fri mand, efter at han blev idømt 60 dages betinget fængsel for sit ansvar i ulykken, hvor 13 elever og to lærere kæntrede på Præstø Fjord for snart to år siden.

Det var billigt sluppet, mente flere af forældrene til de hjerneskadede og lammede elever efter domsafsigelsen.
Forældre, som gerne havde set, at forstanderen og efterskolen selv havde indset og påtaget sig deres ansvar, i stedet for gennem hele forløbet at erklære sig uskyldige.

Eleverne, som skulle have været på et givende, uddannende, modnende efterskoleophold, bliver aldrig de samme igen.

De må leve resten af deres liv med genoptræning, traumer og ar på krop og sjæl. Men det store spørgsmål under retssagen har været, om man kan gøres ansvarlig for noget, der skete, mens man ikke var i landet, som tilfældet var for efterskoleforstanderen? Og svaret, vi fik i går, er, at selvfølgelig kan man det.

Det burde være åbenlyst, at med lederrollen følger ansvar.

For hvem er det, der lægger linjen for interaktionen mellem elever og lærere? Hvem giver lærerne instrukser og bemyndigelse til at håndtere aktiviteter med eleverne? Hvem er det, der fastlægger og effektuerer reglerne, så det f.eks. står neonlysende klart for både lærere og elever, at man ikke sejler ud i en smal dragebåd i februar måned mellem isflager på Præstø Fjord, uden at man har det korrekte sikkerhedsudstyr på og velfungerende nødmeldeudstyr med?

Det er selvfølgelig og uden tvivl lederens ansvar.

Skal man finde noget i den tragiske sag, der peger fremad, er det, at andre efterskoler og institutioner, der har med børn at gøre, forhåbentlig har benyttet anledningen til at klarlægge regler og ansvar, så vi kan undgå, at det sker igen.tind

27 kommentarer

 1. claus jensen

  Håber at skolen / bestyrelsen giver en uforbeholden undskyldning til elever og pårørende, og derefter smider tøsedrengen for porten.
  Der findes dygtige og ansvarsfulde forstanderemner overalt.

 2. Erik Morsing

  De fleste, der påtager sig et lederjob (politikere, virksomhedsledere) spørger sjældent sig selv, om de nu også er klar til at stå på mål for de fejl, der bliver begået. For eksempel hører vi tit en minister sige: “Det er mit ansvar”, men det er tomme ord, for når det kommer til stykket, så sender de aben videre. Der er ikke noget, der er gratis her i verden. Jo højere løn, desto større ansvar. Det skal man gøre sig klart, inden man påtager sig et lederjob. I erhvervslivet begås der mange fejl (jvnf. Tv’s KONTANT), men de fleste løber fra ansvaret. Den, der ansætter en leder, skal soørge ind til, om vedkommende også er parat til at tage smækkene, der måtte komme.

 3. ib

  burde man ikke som leder kunne forvente at ens ansatte voksne lærere selv kan tænke ??
  det kan være ganske farligt bare at placere et ansvar for så tragiske hændelser hos lederen af stedet…

  så kan man jo osse sige at det f.eks er børnehavelederens skyld hvis en af hans voksne pædagoger viser sig at være pædofil, og misbruger et barn ..

  bare sådan lige en tanke, inden man dæmoniserer stort set alle ledere ..

  i min optik er det udelukkende lærerens ansvar ,selv at kunne tænke !!.

 4. Thor

  Selvfølgelig er det i sidste ende en leders ansvar, alt hvad der er roser til, men også hvor tidslerne kommer frem.

  Han er leder, blot fordi der er for meget arbejde til ham selv, derfor er han også ansvarlig for de mennesker der er ansat af ham, han har jo retten til at fyre og antage folk. Derfor er det en leders ansvar, alt hvad der går godt og selvfølgelig alt hvad der går mindre godt og igen hvad der går helt galt – sådan er det!

  I sidste ende kan man jo blot se i lønposen, hvem der er den ansvarlige. Dette ansvar ligger på alle leder i dette land – de har påtaget sig et ansvar gennem accept af lønnen – der er blot for mange strudse blandt disse ledere, som beklæder sig med fjer når det hele lykkedes, men når det så går helt galt, så stikker de hovedet i jorden og peger på en underordnet, der er ganske uden ansvar.

  En leder udstikker de retningslinier hvorunder en ansat arbejder efter – sådan er det!

 5. Chris

  Hvis nu læreren vælger at blæse på hvad lederen har sagt og ikke sagt, så hjælper det vel alligevel ikke forældre og elever, om lederen af skolen sidder i fængsel x antal dage? Kan ikke forstå at det er ham der er blevet skurken, hvis der ikke er bevis for, om han har været vidende om sagen. Synes da straffen er meget passende, hvis han endelig skulle have én.

 6. pia

  Har nu lidt svært ved at se, hvordan man kan blive draget til ansvar for et andet menneskes tåbelige og uansvarlige handlinger. Så vidt jeg har forstået var lederen jo slet ikke tilstede pågældende dag.

  Hvordan i alverden kan han forudse at en ansat beslutter sig for at sejle ud med en flok børn under de vejrforhold? En ansat der har opført sig fuldstændig uansvarligt. Han har ansvaret for andres børns liv! Jeg kan slet ikke forstå han turde.

  Men sidst og ikke mindst, hvis den lærer IKKE var død, havde man så angrebet lederen? Jeg tvivler. Så var det nok læreren selv der var blevet sat på anklagebænken. Men nu er han død, selvforskyldt, så i tråd med div. politikere sender man aben videre.

  Jeg er selv mor og har fuld forståelse og medføelse for de fammillier der har fået ødelagt deres liv. Jeg har selv arbejdet med folk der har fået hjerneskader ect. efter ulykker og ved kun alt for godt hvad det afstedkommer både for pårørende og forulykkede. Havde det været mit barn havde mit raseri været rettet mod pågældende meget uansvarlige lærer som har tilsidesat al sund fornuft, og var han ikke død havde jeg nok selv slagtet ham.

  Jeg må desværer tilstå at det her lugter af hævngerighed og hetz på et menneske der overhovedet ikke havde noget med det at gører og i og med at han slet ikke var tilstede ikke havde en jordisk chance for at stoppe hændelsen.

 7. HumørHenrik

  Ja det er far her der er bossen for det hele:

  http://www.youtube.com/watch?v=xpRDQ5_0AZM

  & direktøren for SAS er indstillet som årets leder &
  bossen for Danske Bank har fået en orden fra kongehuset som tak for at fyre over 2 tusind!

 8. img

  Ja vi har jo et lysende eksempel med skatteålen. Ansvarsfralæggelse, og den gamle traver, med den forrige regerings skyld i alle problemerne. Thorning og den røde kaputregering burde også stilles til ansvar for deres løgne og fejlskud.

 9. Kc

  Tragedien på Præstø Fjord er frygtelig! Ulykker sker når man mindst venter det og på måder, ingen forestiller sig
  kunne ske.

  DEt må have været meget svært, at placere et ansvar.

  Øverste leder må selvfølge have udarbejdet relevante
  regler for sejllads med elever (forelå sådanne)?

  Det personale som begiver sig ud på åbent vand med
  elever, skal selvfølgelig være uddannet til opgaven.
  (Var de pågældende lærere det)?

  Et fuldgyldigt redningsudstyr skal selvfølgelig forefindes
  og bruges. (Var dette i orden)?

  Det må være det værste mareridt disse forældre har været igennem. At se sine teenage børn få helt eller delvist ødelagt deres liv, er slet ikke til at rumme.

  Jeg er ikke istand til at placere skylden!

 10. Thor Arentoft

  Hvad så med en leder der bevidst undsiger sig indsikt om noget, olovligt eller moralsk forkasteligt, der foregår indenfor hans ansvarsområde, er han uskyldig?
  Fuldstændig rigtigt, jeg tænker på daværende Statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre, der gav ordrer til at han ikke ville vide noget i skattesagen.
  Kan han virkelig på den måde frasige sig ansvar?
  Han har vel også det yderste ansvar i “skattesagen” mod Helle Thorning. Hun blev jo frikændt, og dermed var der jo tale om bevidst politisk sabotage mod valghandling.

 11. Lotte

  Img

  Så du mener at det er den ” nye ” regerings skyld…at nogle valgte at sejle ud på dagen…

  Du mener simpelthen at ingen ville ha sejlet ud…under den tidligere regering…?

  Imponerende…

 12. ib

  ha ha..nej det er næppe det img mener,Lotte..
  ..men at ansvarsbyrden altid placeres på små og mellemledere i samfundet..

  f.eks her på en skoleleder, for ikke at nævne kommunalansatte der jo nærmest har fået pligt til at glo dagligt ind af nøglehullet hos alle børnefamillier, for at sikre sig mod børnevold ,pædofili eller lign..

  ..her er man hurtigt ude med at placere ansvaret hos dem som enkeltpersoner.., selv om alle ved opgaven desværre er helt og hvis de gjorde det ,ville det osse være galt..umulig at overskue i en travl kommune..

  ..så småledere som dem bruges flittigt som folkets syndebukke !!

  hvorimod de store ledere i feks banker, eller som img nævner, stats, regerings og ministerplan. aldrig påtager sig, eller får ansvaret, da de har automatisk håndvaskemaskine fra systemet, med politisk immunintet og fuld beskyttelse fra systemet…

  faktisk kan Helle og co. sige.

  .jeg ved godt jeg er en magtliderlig psykopat der dolker mine landsmænd i ryggen med min politik, ..men det er jeres egen skyld, da i selv har valgt mig !!

  så jeg kan gøre nøjagtigt hvad jeg vil ,..uden ansvar !!

  ..verdens mest brugte og forslidte frase fra politisk hold !!..så man kunne håbe det blev lavet om snarest

 13. ib

  ha ha..nej det er næppe det img mener,Lotte..
  ..men at ansvarsbyrden altid placeres på små og mellemledere i samfundet..

  f.eks her på en skoleleder, for ikke at nævne kommunalansatte der jo nærmest har fået pligt til at glo dagligt ind af nøglehullet hos alle børnefamillier, for at sikre sig mod børnevold ,pædofili eller lign..

  ..her er man hurtigt ude med at placere ansvaret hos dem som enkeltpersoner.., selv om alle ved opgaven desværre er helt umulig ..og hvis de gjorde det ,ville det osse være galt..umulig at overskue i en travl kommune..

  ..så småledere som dem bruges flittigt som folkets syndebukke !!

  hvorimod de store ledere i feks banker, eller som img nævner, stats, regerings og ministerplan. aldrig påtager sig, eller får ansvaret, da de har automatisk håndvaskemaskine fra systemet, med politisk immunintet og fuld beskyttelse fra systemet…

  faktisk kan Helle og co. sige.

  .jeg ved godt jeg er en magtliderlig psykopat der dolker mine landsmænd i ryggen med min politik, ..men det er jeres egen skyld, da i selv har valgt mig !!

  så jeg kan gøre nøjagtigt hvad jeg vil ,..uden ansvar !!

  ..verdens mest brugte og forslidte frase fra politisk hold !!..så man kunne håbe det blev lavet om snarest

 14. ib

  psst..
  seneste dugfriske eksempel
  .. det er kaffedamernes skyld ., og ikke en elendig politisk ledelse , der er problemer i DSB

 15. pia

  Hej Ib…..

  Jeg må barer lige sige dig tak for at du fik mig til at grine :).

 16. Holger Danske

  Folk laver ting som man ikke i sin vildeste fantasi kan forestille sig. At sejle ud i en kano i begyndelsen af februar med 13 elever er 1 eksempel. Man tror ikke sine ører. Har selv boet i et område med temperaturer ned til minus 35 i over 20 år og ved at kulde kræver forsigtighed og forudseenhed. Helt barokt og absurt!!
  Voksne mennesker ja, -men alligevel uerfarne pattebørn.
  Ib der har du en pointe: hele den rød-radiale legestue med deres wurm for EU har medført at danskerne helt har mistet deres selvtillid: Skatteålen,Penkowa,rektor for KBHs Universitet, Kyllingen Riis: alle forsvares af danskerne, er der nogen som har så meget selvtillid længere at de tør sige at dette finder vi os ikkei? nej vi er nede for tælling og EU sidder på os.

 17. T.Sørensen

  Enhver direktør står til ansvar for, hvad de ansatte laver eller ikke laver. Er man i tvivl så spørg hos arbejdstilsynet. Det havde klædt forstanderen, at han havde modtaget dommen, at han ikke ville anke den, at han gav alle en undskyldning for den ulykke der var sket. Noget tyder på at skolen skal se sig om efter en ny forstander, der har et mere jordnært forhold til lederansvaret.

 18. Kc

  Modstræbende må jeg give dig ret! – Danskerne har hverken selvtillid eller gejst.

  Danskerne er for magelige (læs dovne) til at ville gå på
  barrikaderne i protest først og fremmest over den lemfæl-
  dige udlændingepolitik,vi er belemret med.

  Og mon ikke et flerta er imod mere af EU?? Alle tåbelige
  spådomme over, hvor meget der ville gå galt for Danmark, hvis vi ikke var med i euroèn og vores forbehold, har vist sig, at ligge langt fra virkeligheden.

  Vi bør ikke finde os i skræmmekampagner fra vore egnepolitikere, men se om vi rykker os ud af pletten

  Nænej, vi har ikke det sydlandske temperement, der
  kunne få os hujende på gaderne og det er da i grunden en skam.

 19. Thor

  Thor Arentoft, ganske rigtigt er en partiformand også en leder – altså i én eller anden forstand.
  Mht. Helles skattesag, da var jeg faktisk også meget overrasket over udfaldet, dette fordi jeg selv i 2007,08 og 09 var underlagt de samme skatteregler, men jeg blev dømt til at betale skat. Såfremt man kender disse skatteregler, da forstår man det overraskende udfald på HTS’s skattesagsafgørelse.
  Selvfølgelig kendte alle folk i folketinget sagen, såvel som den øvrige Danske befolkning. Men hvem ønsker at blive fedtet ind i sagen op til et folketingsvalg?
  Hvad er værst, at der bliver begået forskelsbehandling i en skatteafgørelse – eller at man forsøger at bringe den forkerte afgørelsen frem i lyset. Sagen var jo forsøgt mørkelagt for offentligheden!
  Altså at begå korruption, eller det at afsløre korruptionen, hvad er værst? Min holdning er helt klar på dette område! Vi kan takke korruptionen for den økonomiske krise der vælter ind over hele Europa – sådan er det – og dette skyldtes udelukkende dårlige ledere!

 20. pia

  @ T.Sørensen

  Hmm, så kan jeg ikke forstå at lederen ikke blev draget til ansvar de 2 gange jeg har oplevet tyveri på min arbejdsplads. 2 forskellige. Det ene sted, postdanmark, var det værdipost og pakker, det andet sted var det et bocenter hvor der var en der stjal kontanter fra beboerne.

  Begge steder var det den der udførte handlingen der blev retsforfulgt, og selvfølgelig fyret. Lederen skulle da ikke stå til ansvar her.

  Her sender man aben videre fordi manden der skulle have stået skoleret, er død. Jeg synes det er bekymrende, at man kan blive straffet for et andet menneskes handlinger.

  Hvad hvis en morder dør inden han bliver retsforfulgt, henter man så forældrene og fængsler dem for udåden?

 21. jenni

  erik morsing, et forvirret indlæg.
  Politiker? Politikere har ikke egentligt ansvar. De er folkevalgte repræsentanter for befolkningen.

  Ministre har ansvar. Og det ved de udmærket godt.
  Der er en hel lov om det.
  Ministeransvarsloven.
  Ministeren dømmes hvis noget er gjort forkert indenfor ministerområdet.
  Men husk altså lige at anmelde hende!

 22. jenni

  Img, betaler du og din ægtefælle mere skat, end I bliver pålignet?

 23. jenni

  Husk lige at den ansvarlige lærers dødsbo har erstatningsansvar.

 24. T.Sørensen

  Pia.
  Hvis der sker ulykker på arbejdspladsen, vil ledelsen altid blive stillet til ansvar. Det er der masser af fortilfælde for. Intet unormalt her. Det kaldes også objektivt ansvar. Tyveri er ikke en ulykke, men noget den enkelte der gør sig skyldig i dette, selv må stå til ansvar for.

 25. pia

  @ Jenni

  Tak for oplysningen. Det gør det jo endnu værrer at man retsforfølger lederen.

 26. pia

  @ T. Sørensen

  Hmmm. Da jeg arbejde for postdanmark, blev jeg bedt om at flytte en postsæk, jeg ikke selv havde pakket. Et ordentligt smeld i ryggen, med efterfølgende sygemeldning og 3 års kiropraktik. Arbejdsskadestyrelsen afviste sagen med :1) den var tungere end tilladt (hvordan jeg skulle have vejet den først uden at løfte den, kan jo ikke lade sig gører). 2) Jeg kunne havde ladet værer med at gører som ledederen sagde ?!

  Al skyld blev lagt på mig, trods jeg parerede ordrer. Lederen fik ikke engang en repremande.

  Derfor svor jeg at vi selv må tage ansvar, for du kan IKKE smører den af på lederen.

 27. pia

  Ps. T. Sørensen

  Var det ikke læreren der selv udførte handlingen, og der for må stå til ansvar for egen handling ???

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.