Foreningskulturens triumf – trods alt

Ja, det blev til en lussing af de pinlige i VM-finalen mod Spanien. Men på trods af den kedelige og uværdige afslutning på en ellers fremragende turnering, er det på sin plads at minde hinanden om, hvad der ligger til grund for succesen. Langt fra Mikkel Hansen og Ulrik Wilbek, men dog stadig en del af deres fortid.

Det er den danske foreningstradition, der skaber vækstlaget for de kommende stjerner, og selv om den ofte er udsat for masser af nedladenhed fra storbyens elitære klasser, så er det livet i hallerne rundt om i landet, der former tusindvis af drenge og piger. Og som er en del af den danske folkesjæl.

Det er blandt de frivillige trænere og medhjælpere, som weekend efter weekend fylder håndboldbanerne, man finder den mørtel, der binder den brede kultur sammen. Og selv om kritikere igen og igen vil pointere, at håndbold aldrig bliver nogen verdensomspændende idræt, så skal det jo ikke tage noget fra, at vi her i landet gør en dyd ud af at opfostre de bedste spillere – næsten da – i en sport, der passer til vores klima.

Men målet er ikke kun at udvikle fremtidens stjerner. Det er vel mest en belejlig bivirkning af at finde glæden ved motion, konkurrence og samvær. For det er her, den store samfundsgave ligger. Og det er samtidig den store udfordring for en generation af forældre, der har ansvaret for at opdrage børn, som lever i en verden med et hav af andre fristelser. IPads, mobiler, sociale netværk og Nintendos er så lette at gå til, men de gør ikke ret meget for det egentlige fællesskab eller for sundhedstilstanden hos de unge.

Det er forældrenes udfordring at få børnene til at holde fast i sport, og det er vores alles opgave at klappe de frivillige ledere og trænere på ryggen. Hylde dem for deres indsats – den kommer os alle til gavn.

jst

4 kommentarer

 1. Kc

  Herre gud, det er da bare håndbold. Mon ikke holdet har
  moret sig og haft det fint under hele turneringen?

  Der er for mange, som tager idræt altfor alvorligt og sær-
  lig betydningsfuldt. Konkurrencemomentet er blevet for
  stort og det skader alle de, som bare vil hygge rundt med
  en eller anden sportsgren.

  Elitesport især lægger et altfor stort præstationspres
  helt ned i amatørenes rækker.

  Derfor til alle “Sportsidioterne” træk vejret og spis brød til.

 2. Niels J.

  Underligt indlæg fra en avis, der om nogen er med til at fremhæve elitesport som guds gave til samfundet – eller er det måske til BT.s pengekasse ?
  Hvornår mon BT sidst har haft en artikkel om værdien af breddeidrætten !!!
  Den elitedyrkelse, der for længst har bredt sig ud over alle grænser, er nu nået ud i kommunerne, hvor der flere steder er indført eliteidræt i skolerne m.v.
  De sande frivillige ledere må efterhånden føle sig til grin.

 3. Steglich-Petersen

  Bull – el Toro, betyder som bekendt tyr. Og DK var i den grad i tyrens rolle i finalen.

  Hvordan kunne vi have vundet ?

  Ja, hvornår vinder tyren ? Når den gennemskuer maske/ kappe spillet og spidder tyrefægteren lige i maven !

  Sådan slår man en “tyrefægter” !

 4. Jyden

  Måske spanierne tog pusten fra danskerne mentalt,- allerede fra start,- men hvad,- tab og vind – med samme sind!
  Sådan er det,- man kan ikke vinde hver gang,- og Tillykke med sølvet,- det er da godt gået alligevel!

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.