Wiki-pinligt

Fire skriftlige advarsler. Tre gange karantæne. En ugelang udelukkelse for ’hærværk’ og ’vandalisering med ord’.

Nej, vi snakker ikke om en flok teenagere med spraydåser, der har moret sig på et DSB-tog. Det er såmænd en række folketingspolitikere og især deres penneførende partivenner, der har svært ved at styre sig i det digitale leksikon Wikipedia.

Det er nemlig blevet populært at tegne et politisk skønmaleri af virkeligheden over for brugerne i verdens største opslagsværk. Det sker i så voldsom grad, at wiki-administratorer gang på gang må skride ind og direkte udelukke Folketingets computere fra at deltage i det brugerstyrede leksikon.

Det har vist sig, siden BT i sidste uge kunne fortælle, at Ellen Trane Nørbys (V) wiki-opslag i flere omgange var blevet redigeret til floromvundne vendinger af en medarbejder. Men det viste sig langtfra at være en enkeltstående praksis på ’Borgen’. En række af hendes politiske kolleger, heriblandt Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S), har også haft opslag, der er blevet bearbejdet med partivenners skønmalende pensel.

Heldigvis er det ikke et særlig stort problem på Wikipedia. For i det brugerstyrede leksikon bliver den slags opdaget. Det er netop styrken ved det digitale opslagsværk, at alle er med til at opbygge og vedligeholde viden, og at der dermed er omfattende kontrol med oplysninger.

Pinligt?

Ja, i tåkrummende grad. Kan man som politiker ikke finde ud af at holde sig til sandheden i beskrivelsen af sig selv eller partivenner, bør man helt lade være. Det politiske skønmaleri kan ikke ses som meget andet end naivt og politisk ubegavet på den lange bane. Se blot på den omtale, det hen over weekenden skabte i landets medier.

Og ja, det bliver helt sikkert også opdaget næste gang.

apl

21 kommentarer

 1. sofie

  Herre Gud ,lidt makeup forskønner da også -vi ved jo alle hvordan det naturelle ser ud alligevel,ikke`?

 2. Hansen

  Det viser lidt om, hvilke ubegavede typer mange af folketingets politikere er.Og dem financierer vi skatteborgere.
  Det er fandm` uhyggeligt du!

 3. jorgen f.

  En i mine øjne non historie,

  Wiki er formentlig den største innovation inden for informationssamling siden biblioteket.

  Og de fantastiske er at systemet fungerer nærmest uden indblanden – medarbejdere, regler og processer. og dermed omkostninger for brugerne.

  Det sidste wiki har brug for er processer, overvågning og omkostninger – og man kan frygte , at når småting som disse selvredigerede personprofiler bliver blæst op – så starter bureakratiet –

  fri mig….

 4. S. Andersen

  I dagens Politiken er Ellen Trane Nørby ude med en rigtig sviner, hvor hun forsøger at bortlede opmærksomheden fra, at der er fiflet og pyntet på hendes (og andre politikeres) profil på Wikipedia.

  Ud over at klynke over det uretfærdige i at afsløre fifleriet, så går hun benhårdt efter et karaktermord på journalisten, der har tilladt sig at skrive om sagen.

  Ynkeligt!

 5. Nielsen

  Kære Olav

  Du skylder os svar på følgende spørgsmål

  Hvorfor skriver I ikke historien om din egen Wikipedia opslag, der indtil kl. 9:37 i dag havde 3 advarsler om, at den ikke er uafhængig, at den bør slettes, samt at der ingen kildeanvisninger er.

  Hvorfor den ensidige fokus på Ellen Trane Nørby, når problemet er generelt og gælder flere politikere på Christiansborg?. Er det som hun selv antyder tak for sidst fordi Lars Fogt og du blev dømt i pressenævnet?

  Nu har 3 personer kommet, med meget grove beskyldninger mod Lars Fogt, både Søren Pind, Zenia Stampe og nu Ellen Trane Nørby. Beskyldninger, der i mine øjne ligger tæt på injurier, uden at Lars Fogt eller BT har taget andre skridt end lidt skriverier i jeres egen avis. Når Lars Fogt lader udtalelser som ”en uvederhæftig, løgnagtig bedrager” gå upåtalt hen, er det vel fordi I ikke tror på at kunne vinde en injuriesag t retten?

  Er det korrekt, at Lars Fogt er den journalist, der haft tabt flest sager i Pressenævnet?

  Jeg er ikke optimist med hensyn til et svar, selvkritik har aldrig været pressens stærke side!

 6. H.B. Hansen

  Ja helt enig.

 7. H.B. Hansen

  Hun er en dame som VIL have sin vilje, ligesom da hun belemrede folketinget med ca. 700 spørgsmål (incl. underspørgsmålene), fordi hendes mors arbejdsplads ikke fik kulturstøtte.

  Jeg kan frygte at der findes flere af hendes slags indenfor politik.

  Men jeg kan glæde mig over at der sker flere og flere af den slags afsløringer, så vi kan se hvem de virkelig er, dem vi stemmer på.

 8. H.B. Hansen

  Nu er det helt sikkert mere vigtigt at der ikke står løgne eller overdrivelser omkring vores politikere, som vi skal stemme på.

  Jeg skal ikke stemme på avisen, eller dens ansatte.

  Når de laver en sådan sag, kan du jo se at også de selv kommer i søgelyset, hvilket de ikke ville være kommet, hvis de ikke havde bragt sagen, så du må da være glad. Alle bliver jo “synlige” på denne måde.

  Verden er blevet træt af løgne og manipulationer, derfor ser du flere og flere som “ratter” om hinanden. Folk som førhen holdt hinanden i skak i lysky foretagener eller politiske rævekager, de ‘ratter’ nu hinanden. Dels er de selv trætte af al den løgn, og på et ubevidst plan kan de mærke at alle vi andre hungrer efter sandheden.

  Get use to it!, for det bliver endnu værre.

 9. Kim Kristensen

  Fredag aften kom det frem på Twitter, at BT’s chefredaktør Olav Skaaning Andersen selv har oprettet og forfattet hele den profil, der er om ham på Wikipedia, hvilket har fået Wikipedia til at stemple artiklen med hele tre advarselsmærker om, at den ikke er uafhængig, at den bør slettes, samt at der ingen kildeanvisninger er. Mon BT skriver den historie?
  Desuden er Bt’s såkaldte “«historie“ behæftet med så mange journalistiske fejl, at man kun kan sige, vorherre bevares!

 10. H.B. Hansen

  Som den anden Hansen skriver, så financierer vi politikerne gennem vores skatter.

  Da de er ansat af os, og for vores skyld, skal de rette mere ind i forhold til hvad vi ønsker.

  Jeg mener også vi skal have folkeafstemninger når de vil bevilge sig selv lønforhøjelser eller andre gode vilkår. Vi er jo teknisk set deres bestyrelse, og det er helt hen i vejret at nogle medarbejdere kan blive enige om bedre løn og arbejdsvilkår uden der sidder en bestyrelse og afgør om det er rimeligt.

  Og nej, der skal ikke nedsættes endnu en bestyrelse af folk indenfor de kredse.

  Det er OS folket, som betaler, og det er OS som skal bestemme!. Dem som betaler det højeste beløb i skat, set i forhold til indtægten må meget gerne bestemme mest.

  Dem som betaler mest er os lønmodtagere med god indkomst.

  De rige har så mange fradrag (private små bitte virksomheder og fonde) at de ikke får indflydelse denne gang, men de har også rigeligt indflydelse på de love som laves. F.eks. skal du ikke betale skat af salg af aktier eller afkast hvis du har over 10% i samme virksomhed… hvem har det?, de rige. Du kan også fratrække underskud på salg af bolig, i anden salg af bolig… de fleste mennesker har ikke så mange andre boliger de kan bruge til at udligne med.

  Prøv at tænke over hvor pengene er gået hen?. Der er krise i Europa og usa m.fl. Vi har færre penge til forbrug, men pengene er jo ikke forsvundet.
  De rigeste i verden er i alene i 2012 blevet 1000 milliarder dollars rigere.
  De sidder og suger pengene ud af lommerne på os andre. De udsulter os, og nu lyder trommerne at vi skal ned i løn?!?!? for at de kan få endnu flere penge?
  Hvorfor er det eksporten går strygende på en lang række områder? Lyver de for os?. Kan vi sagtens sælge varer i udlandet, som vi jo altid har kunnet, selvom vi altid har været højere lønnet?.
  Men den sandhed kommer forhåbentlig også snart frem i lyset.

  Netto vil nu sælge polske varer. Måske skulle man bosætte sig i polen, for alt dansk arbejde går efterhånden til polske arbejdere. Bare medierne ville undersøge om det er de danske virksomheder der er så dyre, eller om Netto (Dansk supermarked alias Mærsk) har en unaturlig høj avance på varerne, set i forhold til svenske og tyske forretningskæder.

  Nåh ups, jeg kom vist lidt udenfor emnet. Beklager!

 11. H.B. Hansen

  Nu er det helt sikkert mere vigtigt at der ikke står løgne eller overdrivelser omkring vores politikere, som vi skal stemme på.

  Jeg skal ikke stemme på avisen, eller dens ansatte.

  Når de laver en sådan sag, kan du jo se at også de selv kommer i søgelyset, hvilket de ikke ville være kommet, hvis de ikke havde bragt sagen, så du må da være glad. Alle bliver jo “synlige” på denne måde.

  Verden er blevet træt af løgne og manipulationer, derfor ser du flere og flere som “ratter” om hinanden. Folk som førhen holdt hinanden i skak i lysky foretagener eller politiske rævekager, de ‘ratter’ nu hinanden. Dels er de selv trætte af al den løgn, og på et ubevidst plan kan de mærke at alle vi andre hungrer efter sandheden.

  Get use to it!, for det bliver endnu værre.

 12. sofie

  Nielsen ,ja det er ligesom med Borgmester Banke -nu er der fundet endnu nogle “svindelnurme” ang.kørsel osv.osv. Så han er altså den eneste i HELE Danmark ( hvor mange lokalpolitikere findes der lige?)som altså skulle gøre disse ting?
  Sandheden er at det er et stort tag selv bord ,hvor kun ens egen moral lader afgøre om man skal gøre brug af goderne-og det er vist nok ikke engang ulovligt.
  Så igen en gang dobbeltmoral af værste skuffe.Du har ret med den ensidige fokus-for hvad gør de andre politikere?

 13. jensenjs

  Fordrejning af fakta og udelukkelse af det negative er i allerhøjeste grad alvorligt.

  Det hører en Amerikansk valgkamp til eller militære diktaturer og bananrepublikker til.

  Vi skal tilbage på sporet, fra dengang en valgkamp ikke var et TV2 “reality=forvansket virkelighed” program, vi skal tilbage til dengang hvor man i TV kunne se en politisk udsendelse uden farvede holdninger.

 14. jensenjs

  Hvis man skal kunne stole på et opslagsværk, skal kun sandheden stå der, ellers er det intet værd.

 15. jensenjs

  Hun trænger seriøst til hjælp

 16. H.B. Hansen

  Nej han er ikke den eneste, men et sted skal der jo startes, og pludselig ruller lavinen, eller de når at lave reglerne om, og de når dermed at rette ind, inden de afsløres.

  Men at kritisere at der tages fat, finder jeg underligt. Han er åbenbart lidt uheldig eller har dårlig karma, og derfor falder de over ham, men der skal nok komme andre afsløringer. Og før ham gik det jo som bekendt ud over kulturministeren Elbæk. De SKAL afsløres, vi SKAL vide hvor alle vores skattepenge går hen.

  Bankes parti vil jo gerne slanke den offentlige sektor, så hjælper det ikke at de snyder penge ud af den, det er s*g*u dårlig stil. Sikkert ikke ulovligt, og sikkert ret udbredt (desværre), men bestemt dårlig stil, og dobbeltmoralsk.

  Men det er da ingen køn sag at en borgmester er misbruger (uanset hvilken fjollet undskyldning han giver), og samtidig lyver om sine møder og udgifter. Det kan vel ikke forsvares, selvom man har samme politiske indstilling som ham.

 17. jorgen f.

  The truth? – you can’t handle the truth 🙂

 18. A. Ludvigsen

  Wikipedia er hverken bedre eller dårligere end andet på internettet. Her kan en fjer blive til 5 høns på et splitsekund og ses på hele jordkloden. At Wikipedia har nogle “overdommere” der ved bedre, er en anden sag.

 19. sofie

  Det handler ikke om indstilling,men om at ret skal være ret,men det er blevet et ret udvidet begreb -især blandt eliten-men når den almindelige borger begår -tilsigtet eller utilsigtet fejl-falder fars hammer lynhurtigt.Så et opgør med den klamme dobbeltmoral ville da være dejligt.

 20. Carina

  Er der nogen, der tager Wikipedia alvorligt ?

  Sitet kan jo redigeres af hvem som helst og er fyldt med ukorrekte oplysninger.

  Om den ene eller anden politker har skrevet mere eller mindre rosenrødt om sig selv, er da til den grad en ikke-historie.

  Langt mere alvorligt er det da, at Danmark oversvømmes af narkosmuglere, der bruger Danamrk som transitland for transport af narko til Norge og Sverige.

  Alvorligt er det da også, at der på Christiania er fundet narko for 5 mio. kr. sammen med en net samlig af skydevåben.

  Kære BT – der er nok af alvorlige sager at skrive om, så lad det der smålige personfnidder ligge.

 21. Frank Stein

  Wikipeida i Danmark styres desværre af en lille gruppe individer, der helt tydeligt er stærkt venstreorienteret. BT burde nærmere dykke ned i det. Jeg har forsøgt at rette en række artikler, hvor bl.a massemordere omtales i rosende vendinger, men blev også udelukket selvom jeg har forskerindsigt i flere af de områder jeg korrigerede. Jeg blev virkelig rystet over, at der sidder en lille gruppe mennesker og har den magt over Wikipedia. Heldigvis må siden ikke anvendes som kilde på universiteter mv., men det er stærkt foruroligende, hvor biased/skævvredent mange af deres “artikler” er.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.