Obamas tømmermænd

Så lykkedes det: USA styrede uden om den økonomiske afgrund. Og med nærmest Hollywood’sk sans for drama skete det i de allersidste timer – og med garanti for minimum én opfølger til den første gyser.

For det blev langtfra den store aftale, som præsident Barack Obama havde håbet på. Det blev ikke en aftale, som satte den amerikanske økonomi på sporet.

Mest bemærkelsesværdigt var det, at det lykkedes Barack Obama at få stemt en budgetaftale igennem det republikansk dominerede Repræsentanternes Hus med skattestigninger til de mest velhavende amerikanere. Det er første gang i mere end 20 år, at det er lykkedes at komme igennem med skattestigninger. De skattefjendske republikanere er dermed blevet ydmyget i en grad, der godt kunne kaste en mindre Obama-fest af sig. Men fester Obama i dag, kommer han til at vågne med tømmermænd.

For det var ventet af de fleste, at republikanerne ville give efter på et tidspunkt. De ville ikke stå tilbage som dem, Obama kunne beskylde for at kaste USA ud over den økonomiske afgrund. Og spørgsmålet er i virkeligheden, om Obama fik nok ud af denne mulighed. Vigtige dele af forhandlingerne blev blot udskudt i to måneder.

En af dem er en løsning på den amerikanske gæld. Den er nu på nu knap 93 billioner (tusind milliarder) kroner – eller omkring 815.000 kroner pr. skatteyder i USA. Og i første omgang er det end ikke den manglende plan for afvikling af gælden, der er det største problem – men at Obama skal have hævet det såkaldte gælds-loft, hvis ikke USA skal gå i betalingsstandsning. Eller statsbankerot – med et mindre kønt ord.

Aftalen om den økonomiske afgrund afslørede – endnu en gang – hvor svært det er at få store ændringer igennem den amerikanske kongres. Og der er god grund til at ønske Barack Obama held og lykke med opfølgeren til ’Fiscall cliff – den økonomiske afgrund 1’.

2’eren venter nemlig desværre lige om hjørnet.

apl

6 kommentarer

 1. sofie

  Og så vil EU -tilhængere så gerne have USA -Unionsmodellen…!
  Se hvordan det går -er der nogen garant for værn mod billige Kina varer eller trusler udefra? Nej,vel!

  Men amerikanerne burde jo så også støtte deres køb hos lokale supermarkeder og lokale håndværkere og amerikanske produkter i solidaritet, så de ikke bliver “opkøbt” af fx. kinesern.

  Men med en almindelige til under middel løn-er det stort set blevet umuligt at overleve -derfor bliver amerikanerne stavnsbundet til kina-varer og indiske “serviceydelser” .

  Det bliver -selvfølgelig -ikke anderledes med EU.
  Der vil der også blive anderledes rige -på bekostning af den almindelige borger-se fx.MILLIARD rytteriet i EU-hvor går pengene hen-og hvor bliver borgernes penge af?
  Hvor mange er ved et tilfælde”faldet ” ud ad vinduet ved nærmere afsløring nede i EU?Jo ,det er artige sager-og der er åbenbart ikke særlig stor lyst til at gå nærmere ind i afsløringerne -for der er PENGE i lortet-både for medier og politikere-alt for almenvellet.ikke!

  Bare mærkeligt at det er den almindelige borger der skal holde for,og ikke de rige,vi skulle ellers forestille at være i samme båd,ikke!

  Er det hvad vi ønsker i påtvungne EU-eller er det “bare” et nødvendigt offer for EU -som skal ende hvor…????(vejen er jo udstukket for den almindelige-oprindelige- borger,så resten bliver en sand gyser-gid de taber alle deres PENGE)

 2. HardeHenrik

  Verdens mest forgældede nation reddet på målstregen IGEN.
  En dag bukker de under, og vi skal alle sættes fri.

 3. ib

  så røg der atter en soldat i Afghanistan..det er dybt skammeligt og en stor sorg for alle Danskere..men blot en ubetydelig flytning af en ligegyldig kolonne på magthavernes regneark.!!

  hvornår kan vi slippe for at yde enorm og slet skjult krigs og erhvervsstøtte til det magtliderlige og korrupte USA..i deres tyverier af andre landes olierigdomme og værdifulde råstoffer..
  hver gang de stjæler olien i et land og indsætter en købt marionetregeringen stiger vore oliepriser, da alt går i lommerne på Verdens Herskere derovre..
  sjovt nok ville både Ghaddafi og nu Iran levere billigere olie uden afregning i dollars..og det går jo ikke..
  Ghadaffi og Saddam ved vi hvor endte,,og Iran boycotter al handel med, under det sædvanlge påskud..om en fæl diktator.menneskeret og al det sædvanlige mediegejl i til naiveteten og dumheden i de fleste alm.borgere

 4. ib

  så vidt jeg har vi lige sendt 300 mio til USAs droner..så de mere effektivt og med vores fulde støtte kan aflive flere pakistanske kvinder,børn.og måbende bjergbønder

  beløbet ville sikkert, efter de fleste Danskeres mening ,kunne bruges bedre, til at sikre de mange Danske familier, hvis livsgrundlag smuldrer pga det fantastiske og svinske ødsleri der altid er masser af penge til, når vi skal hjælpe USAs magthaveres med at rane til sig..

  tænk hvor mange penge vi har brugt på alle disse veltilrettelagte krigskonflikter om råstoffer og olie ..der dybest set alle har samme formål..at berige USAs krigsindustri og verdenselite

  skammeligt !!

 5. HumørHenrik

  Nyheder ala bt: dronningen sætter sig på en stol!!!!!!!!!

  Come on bt STRAM OP.

  Når det så er sagt; Obama har lige så meget styr på krisen som helle blankål & til næste år bliver de begge
  to smidt ud af Afghanistan. Så mange døde mennesker
  & så mange penge brugt på at blive ydmyget. Flot.

  Kaput-hutelihut-fis i en prut pakke.

 6. Jan Petersen

  Penge idag er ren science fiction, bare tal på en PC. Det er kun troen på the magic numbers, der holder systemet oppe. Hvornår, hele korthuset braser sammen, aner ingen, men det sker op til en weekend.

  I fredags var du rig, mandag morgen ejer du ikke et eneste tal tilbage på the keyboard!

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.