Den glædelige jul

JULEN ER paradoksernes tid. For børn og barnlige sjæle kulminerer det juleaften, når ønskesedlens hedeste ønsker – måske – opfyldes.

En ny kjole. Et spil til pc’ en. En Iphone. For de voksne er der pres på med gaveindkøb og julemad, der bare skal ramme plet. Og det er ikke i denne tid man skal skuffe. Men julen er også – udover fejringen af det glade budskab om en frelsers fødsel for noget over 2000 år siden – det stik modsatte. En unik mulighed for at tage fri fra hverdagens trængsler trummerum. Om at finde ind til det, der betyder noget for os hver især. Og sammen. At synke hen og ned i en tilstand af fordybelse. Langt væk fra gadens larm og stormagasinernes muzak og gentagne tilbud om at få forbrugt og sat turbo på økonomien. Derfor er 1. juledag også den bedste helligdag. Man kan gå i kirke, sove længe eller tage en lang løbetur i den stille morgen. Eller noget fjerde. Og være klar i hovedet til den skarpe julesnaps.

MIN PÅSTAND denne juleaftensdag er, at alle – også de ‘forkælede’ børn og ’spolerede’ teenagere – er fælles om at prioritere de medmenneskelige værdier i julen. Det gælder i kernefamilien, den sammenbragte familie eller nye konstellationer, der forsøger at få traditioner, vaner og ny inspiration til at fungere. Tag endelig ikke fejl. Hvis gaverne var væk. ville børn og unge synes der manglede noget vigtigt. Men man skal ikke pille meget i hverken fernis eller anden overflade for at finde ud af, hvad der i grunden betyder noget for dem. Hvad de forbinder med jul og andre højtider. At de – inderst inde – sætter størst pris på nærvær og på at være sammen med dem, de er tættest på. At vi – børn og voksne, fætre og bedsteforældre – har tid sammen. At vi ser en film sammen. Spiller et spil. Eller bare er sammen. Og så kan det godt være, at alle på et tidspunkt sidder i stuen koncentreret om hver sin iPad, iPhone, bog, pc eller tv. Don´t panic. Det er også et slags fælleskab.
Glædelig Jul
osa

15 kommentarer

 1. hardeHenrik

  I får lige alle en julegave, gør jer selv den tjeneste og brug den time det tager at gå det igennem.
  I vil bla få oplyst hvorfor kirkerne er tomme.

  Gå ind på Asernes æt.dk
  Blad derefter ned til afsnittet :
  Jólahald – fejring af vintersolhverv og de næste 3 underafsnit.
  God jul til jer alle: Aser, Vaner, Jyder, Vandaler, Cimbrer, Angler, vætter, Søren, Eddy

 2. J. Hansen

  I ugerne op til jul har de landsdækkende TV- og radioprogrammer været renset totalt for ethvert indslag, der har kunnet referere til julens glade budskab! I stedet er vi blevet stopfodret fra morgen til aften med indslag fra det komplet overflødige Egypten, Syrien, Libyen og resten af det islamistiske fordærv!
  Skam få hele den elektroniske medieverden og skam få de fleste dagblade med!

 3. Inga Svångberg

  @Lederskribenten

  Ja, gammeldanskerne er ganske rigtigt besatte af iPhones, iPads og materialismens og grådighedens øvrige symboler.

  Én ting er, at importen af disse gadgets skader Danmarks handels- og betalingsbalancer samt ødelægger miljøet, men det allerværste er, at pengene kunne være brugt mere fornuftigt: til at holde liv i millioner af sultende mennesker i den tredje verden.

  Tænk på de millioner af børn i den tredje verden, som ingen uddannelse får, ikke får tilstrækkelig mad og som fødes med HIV osv. osv. Dem kunne gammeldanskerne hjælpe, hvis de altså ikke brugte alle deres penge på sjælløse iPhones og iPads. Men det vil gammeldanskerne ikke – næh, de sætter iPhones og iPads højere end menneskeliv.

  Jeg skammer mig over gammeldanskerne!

  Og hvad skal gammeldanskerne egentlig med alle disse iPhones og iPads? – jo, de skal såmænd sidde i deres egen lille bobleverden og læse og skrive sprogligt handicappede SMS’er mens de hører ekstremt fordummende popmusik fra det nordamerikanske kontinent!

  Det er så åndsfattigt som man overhovedet kan forestille sig! Føj siger jeg bare, føj, føj for den lede!

 4. hardeHenrik

  Skal vi lige slå fast at INGEN andre folk har ofret så meget som Danskerne, målt pr indbygger.
  Skal vi også lige slå fast at det eneste vi har fået ud af vores udstrakte hånd er at hele vores samfunds kulter er ved at ændre sig til nået Djævlen må have brygget sammen.
  Nu er vi nået til et punkt hvor selv naive Danskere er ved at se skriften på væggen.
  Et “Nordisk forår” er hvad vi trænger til, med ALT hvad det indebære.
  Men du har ret når du siger vi er fattige i ånden, og det er præcis DERFOR vi ligger som vi gør.
  Den åndelige kasterationen i folkeskolen på vores børn igennem 1000 år har haft en altødelæggende effekt, og uden en fortid er man tom og stammens bånd blir brudt.
  Derfor julegaven øverst oppe.

 5. G. Sørensen

  Jeg skammer mig over Inga. Hvad kommer det dig ved, hvad folk bruger deres penge på. Den smule der er tilbage efter vi er blevet flået, for at tossegode danskere kan forære og formidle vore penge på alle andre end danske borgere.

  Denne nedladende blog om andres oplevelse af julen, synes jeg er meget overlegen og generaliserende og falsk.

 6. M. Jørgensen

  Hvad skal man med julen? Folk går jo alligevel ikke i kirke til hverdag, og giftelystne folk der står i kirken bryder alligevel løfterne om ægteskab til døden skiller. Derefter er der en masse delebørn som bliver eksperimenter mellem skilte forældre, papmødre, papfædre samt det sociale system.

  Så hvad er julen værd? INTET in forhold til det oprindelige budskab.

 7. Inga Svångberg

  @hardeHenrik

  “Intet andet folk har ofret så meget som gammeldanskerne, målt pr indbygger”

  – nej, og ingen tvang dem til at gøre det. De valgte det selv. Igen og igen. Hvert fjerde år giver gammeldanskerne politikerne mandat til at fortsætte vanvidskursen.

  “Skal vi også lige slå fast, at det eneste vi har fået ud af vores udstrakte hånd, er, at hele vores samfunds kultur er ved at ændre sig til noget, som djævelen kunne have brygget sammen”

  – ja, men også dette er en konsekvens af de valg, som flertallet af jer gammeldanskere gennem de sidste 4-5 årtier har truffet. Og fortsætter med at træffe.

  “Nu er vi nået til et punkt hvor selv naive danskere er ved at se skriften på væggen”

  – dette betvivler jeg stærkt. Flertallet af gammeldanskerne vil fortsætte med at stemme på politikere, som vil have endnu flere muslimer, afrikanere og romaer ind i Danmark. Gammeldanskerne åbner ikke øjnene før velfærdsstaten er kollapset og der ikke er mere at plyndre, nedbryde og ødelægge.

  “du har ret når du siger, at vi er fattige i ånden”

  – ja, det store flertal er ganske indskrænket.

  “Folkeskolens åndelige kastration af vores børn har haft altødelæggende effekt”

  – HardeHenrik, en stor andel af befolkningen er åndeligt mindrebemidlet, men det skyldes ikke mangel på undervisning, men mangel på hjerne. Således har det altid været og netop derfor skal demokratiet og den fri forplantning kastes på historiens mødding. Flertallet skal ikke bestemme, lige så lidt som det skal forplante sig som det selv lyster. Kina er i begge henseender ledestjernen.

 8. Kc

  Inga du burde allermest skamme dig over dig selv!

 9. Kc

  Julen er skam meget værd. Julen betyder, at ganske
  mange mennesker “tvinges” til det sociale samvær, der
  ofte forsømmes i hverdagen.

  At folk ikke går så meget i kirke betyder ikke, at de ikke
  ønsker, at den er der. Danskerne går til kirke, når de har
  lyst eller tid eller fordi de ønsker at kirken skal være ram-
  men om en begivenhed.

  Det er netop en af de rigtige ting i dette land, folk bestem
  mer ubetinget selv om/hvornår, de vil opholde sig i en
  kirke og sådan bør det være, ingen peger fingrer.
  Glædelig jul!

 10. Inga Svångberg

  – hvorfor?, hvad har JEG dog gjort?

  Kc, jeg er et godt, humanistisk og anstændigt menneske med hjertet på rette sted. Mit hjerte banker for denne verdens syge, svage, trængende, forfulgte og ensomme, så hvorfor i alverden kritiserer du MIG?

 11. poul Sørensen

  Kære Inge , du har jo ikke fattet en skid . Uden kapitalisme eller overforbrug ville vi ikke have råd til at hjælpe alle dine fattige venner.

 12. HardeHenrik

  Det er sguda dig der ikke har fattet noget. “inga” taler i heite, derfor skal du “oversætte” hvad hun siger, og lytte til det hun IKKE siger.

 13. HardeHenrik

  Det er fint nok KC, men det er ikke mere en 100 år siden at præsten dømte dig til skærsilden, hvis du havde den frækhed IKKE at møde i kirken om søndagen.

 14. HardeHenrik

  Og hvad er det oprindelige budskab ?

 15. Kc

  JA, men Gud ske tak og lov, den tid er heldigvis forbi,
  så selv om det ser sort ud, har vi da lært lidt igennem
  de par hundrede år. Ik`?

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.