Hvor ender pengene, Aalbæk?

I en række artikler har BT siden november afdækket lag for lag af det cirkus, der omgiver filmbossen Peter Aalbæk Jensen og de helt utroligt mange selskaber i og omkring Zentropa.

Den kontroversielle hidsigprop vil gerne tegne et billede af sig selv som en forholdsvis ordinært lønnet villaejer fra Herfølge, men det er – som man ofte oplever det i filmbranchen – blot en kulisse.

BTs afsløringer har vist, at ’Ålen’ via et unødigt kompliceret forretningsimperium, som modtager gigantiske millionbeløb i statsstøtte, har opbygget en større privat millionformue.

Og det var jo nok ikke ligefrem det, der var meningen med filmstøtten.

Peter Aalbæk har reageret på artiklerne, som han plejer, når noget går ham imod. Med trusler og teatertorden. Således har han svoret at trække BT i Pressenævnet, hvilket kan undre, eftersom han ikke har fundet anledning til at modsige indholdet i artiklerne eller svare på BTs gentagne henvendelser.

Er der noget galt, er det nok snarere, at vi mangler at se det fulde omfang af Ålens statsstøttede pengecirkus.

I dag kan BT så skrive et nyt kapitel i historien om de krumspring, Zentropa-chefen gør for at suge støttekroner til sig.
Et firma, som intet ejer, med adresse i et sommerhus på Fyn, har tilsyneladende til formål at skabe en illusion af, at fynske støttekroner geninvesteres på Fyn. Hvor pengene i virkeligheden ender, er praktisk talt umuligt at sige. Som du kan læse i dagens BT, har afsløringen af dén fremgangsmåde fået Det Danske Filminstitut til at iværksætte en undersøgelse af det Zentropa-ejede firma.

Det trænger vi til, for vi skal have langt større gennemsigtighed i private selskaber, der modtager så mange skattekroner i støtte.

tind

18 kommentarer

 1. Inga Svångberg

  Denne ubehagelige personage, Peter Ålbæk Jensen, er et fremragende eksempel på, hvorfor det såkaldte “kultur”liv overhovedet ikke skal støttes at skatteborgerne.

  Peter Ålbæk Jensens firma har aldrig produceret en film, som jeg gad se, og jeg kan ikke stående fod nævne én eneste film produceret af Zentropa.

  I det hele taget interesserer jeg mig ikke det ringeste for nutidens danske “kultur”produkter, som jeg finder banale, intetsigende, politisk korrekte, ligegyldige, ubegavede og en hel del mere af samme skuffe.

  Det er en uhørt provokation, at danske skatteborgere tvinges til at støtte danske “kultur”arbejdere!

  Hvis ingen gider købe f.eks. en tømrers eller en bedemands tjenester, så kan tømreren ikke være tømrer og bedemanden ikke være bedemand. Hvorfor skal det være anderledes med danske “kultur”arbejdere? Hvorfor skal de med statsstøtte tillades at producere deres shit, når forbrugerne ikke interesserer sig for det?

 2. HardeHenrik

  Jamen det kan vel ikke siges bedre. Det er jo Tvind om igen. Røde møgdyr der systematisk malker systemet for egen vindings skyld. Måske SKAT kunne bruge deres krudt på den røde satan, og lade lønmodtagerne være i fred.

 3. HardeHenrik

  Et andet sted kan vi læse at:
  Folkeskolens historiebøger lyver om columbus.
  Det drejer sig så om jorden er rund eller flad.
  At der står i samtlige historiebøger at columbus opdagede Amerika, og at alle historikere og den halve verden ved at det var os Danere der fandt Amerika, syntes ikke at intressere nogle. Den dag idag sidder der en stamme grupering i syd Amerika og venter på “den hvide frelser” som efter at have levet blandt dem, tog hjem til sit eget folk. De kaldte ham Odin.
  Nu er jeg klar over at der er et andet emne her, men jeg er simpelthen træt af den katolske kirkes løgnehistorier
  Det blir godt når vi knuser katolismen en gang for alle.
  Disse pædofile lystløgnere høre til på møddingen sammen med deres faste makker, kongehuset.

 4. Stig P.

  Inga,
  At du ikke kender én eneste film der er lavet af Zentropa siger vist mere om dig, jeg nævner i flæng:
  Arven, Bænken, En kongelig affære, Brødre, Italiensk for begyndere, Hævnen, Drabet, Små ulykker, Det bli’r i familien…
  For ikke at nævne Lars von Triers film…

  Ja, jeg synes også at “Ålen” er en kræmmer der snylter på kulturstøtten med egen vinding som eneste formål – og jegved at der er utroligt mange i filmbranchen der afskyr ham – men ikke tør stå frem grundet hans magt, men at sige at han laver ukendte film er nok lidt over toppen…
  I bund og grund burde manden (og hans hundrede forretningsimperier) jo kunne klare sig selv…

 5. Niels J.

  Hvor er det lige “Ålen” adskiller sig fra det øvrige samfund. Det afspejler vel bare det cirkus om oprettelse af diverse underliggende selskaber, som erhversfirmaer og enkeltpersoner opretter med det eneste formål at undgå skattebetaling. Altså suge penge væk fra det solidariske samfund.

 6. Sandy Haae Høyrup

  Jeg forstår ikke helt argumenterne. Den såkaldte “Ål” er lands kendt, med regnskaber i forskellige firmaer.
  Manden er plattenslager på det danske system. Og har været det ALLE dage!
  Hvori betsår “nyheden”? At man/BT har fået øjnene åbnet for “cirkus Ålen”?
  Plattenslageri er for nemt i det offentlige! Via støtte og diverse.
  Fx mange/næsten alle offentlige ansatte arbejder OVER. Faktum! Nogle ad frivillighedens vej, andre i kold beregning, som fx hos FVST = Fødevarestyrelsen. – Bevisligt!
  Årsag: For mange fyringer, så de sidste skal arbejde over! – Få politibetjente, mere overarbejde! Få skattefolk, mere overarbejde osv.

  Hvad med at ansætte folk, så det passer i betjening af jobbet? Nul overarbejde! Nuværende arbejder alle over. Den EKSTRA løn i overarbejde, kunne passende blive til et job, for arbejdsløse.
  Afvikle overarbejde? Bliver til kontanter!!!

  Men hvad gør man? Skaber de såkaldte “akutjob”, for en ny OVERLÆGE, der skulle mangle????
  Gamle traditioner har hånds – og halsret i det offentlige. Uagtet de var tiltænkt ANDRE NORMER, hævdes de stadig????
  Hvor langt kommer man så lige? Og derfor er ÅLEN snylter på Samfundet! Han går bevist efter systemet, og systemet lader sig r..rende.
  EU er et slående eksempel. Her nasser ALLE på systemet!
  Jeg skal IKKE påtage mig, at tænke kreativt. Men det undre mig, at det offentlige har så mange overarbejdstimer, som de har?

 7. Inga Svångberg

  @Stig P.

  – ja, det siger nok en hel del om mig, at jeg ikke kender de nævnte film af andet end navn.

  Den sidste danskproducerede film jeg har set, hed “Klovn – the movie”. Efter en time med plat “underbæltestedet” ævl, slukkede jeg og lovede mig selv, at dette var sidste gang.

  For nogle år siden udstod jeg 15-20 minutter med filmen “Italiensk for begyndere” – igen det rene og uforfalskede junk.

  Danske film er måske meget gode, hvis man er mindreårig eller børnehavepædagog eller folkeskolelærer, men der er bare intet i dem for mig.

 8. Inga Svångberg

  @HardeHenrik

  De amerikanske kontinenter opdagedes af asiaterne, mindst 10000 år før de første europæere.

 9. Inga Svångberg

  @Sandy Høye Haarup

  Ja, Peter Ålbæk Jensen benytter sig af systemet, men kan man egentlig bebrejde ham dette? Ville ikke også vi andre gøre det, hvis vi kunne? – jo, det ville flertallet af os. Derfor skal systemet ændres – d.v.s. al kulturstøtte skal bort, og de såkaldte “kunstnere” må lære at klare sig på markedsvilkår eller finde sig en anden profession.

  Det er en snobbet, kulturradikal idé, at kunst er særligt vigtigt. Men det er da uendeligt vigtigere, at vi har kompetente kloakarbejdere, maskiningeniører, piloter, lokomotivførere, læger etc. etc. Danmark ville ikke være mindre velfungerende, hvis der ingen “kunstnere” var, men hvis førnævnte professioner forsvandt, ville Danmark kollapse i løbet af få timer.

  Summa summarum: kulturstøtten skal bort, og det samme skal kulturministeriet!

 10. jenni

  Hvis I er utilfredse er det dem, der bevilliger pengene, I skal kritisere.

 11. Kenn Johnsen

  Næ, det er sgu jer der stemmer på dem der smider penge i grams der skal kritiseres.

 12. hardeHenrik

  Det er jeg godt klar over. Men nu snakker vi en overskuelig tidszone

 13. Inga Svångberg

  – ja.

 14. jenni

  ikke jeg

 15. P.P.

  “Ålen” er udrydningstruet siges der.
  Pokkers da osse….

 16. Kc

  For søren da “Inga”,…………jeg mener heller ikke, at at
  diverse “kunstere” skal støttes via statslige midler, det er
  en besynderlig måde at forskelsbehandle håndværkere
  på, synes jeg

  Kunstmalere, skulptører, skuespillere m.fl., må gardere
  sig økonomisk ganske som alle andre borgere. Hvem
  har egentlig fundet på det modsatte??

 17. Kc

  Det er jo også hvad man gør idet man begynder at debat
  tere et emne – Jenni!

 18. Søren Mortensen

  Det er godt nok svært at erklære sig enig med dig, Finga.
  Men rigtigt er det jo, at kulturstøtten, som i øvrigt er gået hen og blevet til et elitært svindeforetagende, bør afskaffes.
  Den rurale cirkusklovn, Rindahl, havde måske fat i det rigtige, da han startede sin protest.
  Nedlæg ministeriet og lad folket om kulturen, som dybest set handler om det hverdagsliv, vi alle lever.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.