Elbæks DR-spin

Sagerne om kulturminister Uffe Elbæks relationer til Gøglerskolen, hvor hans mand er ansat, giver anledning til mange spørgsmål.

Selvsagt om selve sagen, men også om hvordan den er blevet håndteret i Kulturministeriet. Det er relevant at spørge, hvor tæt kontakt der har været mellem de to statsinstitutioner DR og Kulturministeriet? Og om kontakten er passende? Hvad skete der egentlig, fra BT torsdag aften fik aktindsigt i en sag, hvor Uffe Elbæk har brugt 180.000 kroner på fem arrangementer på Gøglerskolen, til sagen endte i TV-Avisen fredag aften kl. 21?

Ved et mærkeligt sammentræf søger DR aktindsigt i nøjagtig de samme papirer, som BT har gjort. DRs anmodning hastebehandles på et par timer, og fredag eftermiddag får DR de samme papirer udleveret. Det er meget usædvanligt, at DR får papirerne så hurtigt. Kan man forestille sig, at Uffe Elbæk, hans spindoktorer eller andre ansatte i Kulturministeriet har tippet DR i et forsøg på at få en potentielt skadelig historie om Elbæk ud på en måde, der var bedre for kulturministeren? Ja, det er sandsynligt, og det er i givet fald et alt for tæt forhold mellem de to statsinstitutioner.

Uffe Elbæks forsøg på DR-spin har dog ikke været vellykket, og kulturministeren står lige nu med en meget dårlig sag. Brugen af skattekroner til middage på den skole, hvor hans mand er ansat, og hvor Elbæk har en fortid som bestyrelsesformand, vidner om dårlig dømmekraft. BTs nyhed søndag om, at Elbæks mand blev ansat uden jobopslag, tjener heller ikke til at give et billede af, at tingene på Gøglerskolen er foregået helt så uvildigt, som de burde. Det er en svækket kulturminister, der har været på overarbejde i weekenden. Selv vennerne i regeringens støtteparti Enhedslisten synes, at kulturministeren udviser lige lovlig meget utæmmet kreativitet i sin tilgang til familie og venner.

Der venter Uffe Elbæk et samråd på tirsdag, og indtil da er hans ministertaburet glohed.

osa

16 kommentarer

 1. Inga Svångberg

  @Lederskribenten

  Det kan da godt være, at Uffe Elbæk er korrupt, moralsk anløben, mindreværdig, hæmningsløs osv. osv., men han er næppe værre end folketingets øvrige politikere!

  De fleste folketingspolitikere er (hvis de altså overhovedet har formået at tage en uddannelse) enten folkeskolelærere, børnehavepædagoger, sosu-assistenter, kosmetologer eller, som Uffe Elbæk, socialpædagog.

  Enkelte folketingspolitikere er en anelse bedre uddannede. F.eks. har statsminister Helle Thorning formået at erhverve sig en cand. polit., mens erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen har tilkæmpet sig en titel af cand. pæd. En tredje af Danmarks ministre, transportminister Henrik Dam Kristensen brillerer med at være uddannet (!) landpostbud!

  Næsten ingen af folketingspolitikerne har nogen sinde produceret noget, som andre frivilligt og med egne penge ønsker at købe. De har aldrig arbejdet i det private erhvervsliv (måske med undtagelse af skolepraktik i en lokal grillbar). Hvis de overhovedet har haft en karriere, har det været i den offentlige sektor.

  Nuvel, for at gøre en længere udredning kort, så er folketingets politikere levende beviser på, at demokratiet i dets danske/vestlige form har spillet fallit. TOTALT FALLIT!

 2. S. Andersen

  Spin min bare r..

  Det er mere reglen end undtagelsen, at al kommunikation med politikerne på Christiansborg skal foregå gennem spindoktorerne.

  Det skyldes, at stort set alt enten skal pakkes ind i smukt gavepapir for lettere at glide ned og samtidig stille politikerne i et mere positivt lys end de reelt fortjener eller dække over svinestreger, som ikke tåler dagens lys.

 3. Per Nielsen

  Uffe Elbæk har absolut ikke taklet sagen om Gøglerskolen alt for begavet, ingen tvivl om det. Men at BT spilder en leder på at være tøsefornærmet over DR også fik historien, og ydermere gør i DRs dækning af historien til en slags konspirationsteori, er sgu for dumt.
  Men jeres problem er måske at DR journalistisk er mere objektiv end BTs tydelige regeringsfjendtlige journalistik.

 4. Inga Svångberg

  @S. Andersen

  – du glemmer én væsentlig årsag: flertallet af politikerne har simpelt hen ikke tilstrækkelig kognitiv kapacitet til at kunne svare her og nu. Presses de blot en lille smule, slår deres tunger på pinligste vis sludder for dem.

  De fleste af folketingets 179 politikere holdes af deres partier laaaangt væk fra levende medier. Tillades de en sjælden gang at ytre sig at ytre sig, er det i form af et lille læserbrev, som forinden var til korrekturlæsning og godkendelse hos partiorganisationen. Disse politiske vandbærere er iført mundkurv og har ingen anden funktion end at stemme i henhold til partiernes direktiver.

 5. Inga Svångberg

  @S. Andersen

  – du glemmer én væsentlig årsag: de fleste folketingspolitikere har simpelt hen ikke tilstrækkelig kognitiv kapacitet til at svare her og nu. Forsøger de alligevel, slår deres tunger på pinligste vis sludder for dem.

  Det store flertal af folketingspolitikerne holdes i stramme tøjler af deres partier. Tillades de en sjælden gang at ytre sig, sker det i form at et lille læserbrev, som forinden var til korrekturlæsning og godkendelse i partiorganisationen. Disse politiske vandbærere (som næsten ingen af os ville genkende, hvis vi tilfældigt mødte dem i pølsevognen) har kun én funktion; at stemme ja eller nej i henhold til deres partiers direktiver.

 6. PP

  Jeg tænker..- Var Elbæks mand også med til Fodbold-EM på skatteborgernes regning?…- Bare en tanke…

 7. S. Andersen

  Det er ikke vandbærerne, der er problemet, det er fagministrene og ordførerne som burde vide noget om de budskaber, de går i pressen med.

  Det kan godt være, at de ikke på stående fod kan svare på et konkret spørgsmål, men det forhindrer dem ikke i at have en mening om emnet.

  Men det er mere reglen end undtagelsen, at man konsekvent ikke svarer på et konkret spørgsmål, men giver spørgeren en sang fra de varme lande der fortæller, hvilken fremragende politik pågældendes partis fører.

 8. Claus Høyer

  BT undlod i 2005 at lave et TEMA om daværende miljøminister Hans Christian Schmidts personlige favorisering af skolen i Vojens hvor han selv kom fra!! BT undlod at lave et TEMA om daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens personlige overforbrug på statens regning, BT undlod at lave et TEMA om daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens beviste ulovligeder i beskæftigelsesministeriet, BT undlod at lave et TEMA om daværende beskæftigelsesminister Birthe Rønn Hornbechs ulovlige embedsførelse.
  Kan BT kalde sig selv en del af den FRIE presse??

 9. Erik Bo

  Hej Uffemand, du undskylder, fortryder, undskylder fortryder. Men det kommer der ikke 180.000 kr. tilbage i statskassen af.
  Nu må vi håbe Enhedeslisten gør noget ved sagen. De radikale med Vestager i spidsen kan vi jo ikke regne med.

 10. Aske Olsen

  Uanset hvor farvede BT nu end er (som de helt sikkert er) og hvor meget de kun kan finde ud af at køre hetz mod de røde, og uanset hvor mange andre borgerlige politikere der ligeledes har fucket up og lavet nepotistiske narrestreger, så ændrer det vel ikke på hvor klam ham uffe han er! De skal ALLE straffes, også uffe, og ja vi burde ikke anse BT som værende en anstændig avis!

 11. Carina

  Men artiklen rejser nu et interessant spørgsmål.

  Hvad skete der fra BT fik aktindsigt og til DR få timer senere præsenterede historien.

  Hvis der er foregået noget sammenspist mellem Elbæks spindoktor og DR, bør det frem i lyset.

 12. Bent

  Inga – din karakteristik af MFérne passe rikke med virkeligheden, langt de fleste er Cand.polit/Cand.Oecon (Det er den samme uddannelse, men Polit tahes i KBH og Oecon, er en Århus model) sikkert at din kaakteristik passer med 70érne hvor mange MFér var pædagoer og folkeskolelærere, i 80`erne var det Journalister – Nu jusrister og økonomer – derfor vores off.sektor er “indficereret” af DJØFer og så forfærdeligt ineffektiv, der er nemlig ikke fagfolk, der leder de kommunale forvaltninger eller fagministre der har den relevante uddannelse.

 13. stiig

  claus høyer lyder som et billigt ekko af samtlige ministre i den mest elendige regering nogensinde. Regeringen med helle t i spidsen bruger tiden på at fortælle om den tideligere regering, i stedet for at svare på hvad de selv gør.
  måtte vi snart få et valg, så vi kan slippe af med denne parodi på en regering.

 14. jenni

  Erik Bo. Du kan heller ikke regne med Enhedslisten.
  Han er jo bøsse.

 15. Stone sure

  Nu har jeg længe og af gode grunde undladt at kommentere på Ingas indlæg.
  Men verbal-furien frister på sin vis til lattermild kommentartilgivelse med sin retoriske hjælpeløshed i raseriets tjeneste.
  Det kunne være ønskeligt, hvis æbleheksen kendte blot lidt til idiomatiske formuleringer, så vi midt i sagens alvor med at “deres tunger (…) slår sludder for dem,” ikke skal falde om af grin og more os over mere over barnesprogets ubehjælpelige udsagn end meningsalvoren.
  Godt gået, Inga. Du skal nok kaste med glas, selvom du bor i et (sprogligt) stenhus.

 16. jannejanne

  Uffe har ang. ikke forsøgt at skjule noget af sin lune “venlighed” over for vennerne og kæresten.

  Det gør da bare sagerne endnu værre.

  Manden må jo tro han er urørlig kulturpave eller han må være naiv og dum grænsende til det utrolige i sin omgang med offentlige midler.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.