SAS flyver – endnu

Så fik SAS ny luft under vingerne. I en dramatisk økonomisk manøvre lykkedes det at få vredet armen så meget om på piloter og kabinepersonale, at de gik med til et ordentlig styrtdyk i lønninger og arbejdsforhold. Medarbejderne og fagforeningerne viste ansvar og reddede SAS – for en tid.

For spareplanen betyder langtfra, at kvalerne er ovre. Selv om ’sidste udkald’-strategien fra SAS’ koncernchef, Rickard Gustafson, blev en succes – han fik en usædvanlig aftale målt i danske forhold i hus – kan det stadig være svært at se, hvordan spareøvelsen sammen med strategien ’4Excellence Next Generation’, skal redde SAS på den længere bane.

For det første vil billetpriserne også i fremtiden være et problem. Der er stadig lang vej op til prisbasker-selskaber som Norwegian og Ryanair, der med anderledes lempeligere skatteforhold og nyere og mere brændstoføkonomiske fly kan sende passagerer rundt til noget nær den halve pris af, hvad SAS kan – efter sparerunden vel at mærke.

For det andet er SAS’ adelsmærke den gode service, også alvorligt udfordret. SAS’ produkter bliver ikke længere betragtet som noget særligt. Selskabet har måske flere nordiske forbindelser og bedre loungeforhold for business-passagererne. Men for den enkelte passager virker de nyere Norwegian-fly blot langt mere tillokkende.

Tilbage er så den fællesnordiske stolthed. Kan SAS overleve på den? Vil danske kunder betale ekstra for at flyve med SAS, fordi det støtter danske arbejdspladser, giver turisme og vækst i blandt andet hotel- og restaurationsbranchen i København? Næppe. Den fællesnordiske SAS-ånd er ikke større, end at vi siger nej tak, hvis vi rammes på egen pengepung.

Det er ’et glædens øjeblik’, sagde Fritz Schur i går, da aftalen var i hus. Men det kan blive en kortvarig glæde for et selvstændigt nordisk flyselskab, hvis ikke SAS-ledelsen kan trække en plan op af hatten, der peger længere frem end 2015.

apl

16 kommentarer

 1. sofie

  Det var da en skam SAS ikke kunne gå konkurs-de implcerede ville ellrs kune score en super fed kasse på det.Er der nogen der for alvor tror at når store firmaer erklærer sig konkurs,så er kassen tom?
  Det er ikke mindst blandt indvandrer en fed fidus at få kommunetilskud til biksen med underskudgaranti,når så et par 100000 kr.eller mere er hjemme så går man “konkurs” og det er jo så dejligt nemt at flytte til andre steder -væk fra de “racistiske” Danskere som undskyldning og starte et nyt sted -med et par 100000 kr.af “konkurs”penge -betalt af Danske skatteborgere.

  Men var det en Dansker der gjorde det samme -uha da da.Spjældtur og straf og politiet -får- altid- sin- mand osv.osv.osv.

 2. Knud Madsen

  Jeg har meget svært ved at se, hvordan det skal lykkes. Som jeg lige husker det, koster hver sædekilometer med SAS nu efter besparelserne 74 ører, og med Luftwaffe 64 øre, medes Norvegian, eller hvem det nu var, 46 ører pr. sædekilometer.
  Jeg vil da ikke betaele en så voldsom ekstrapris for at flyve med gammelt materiel og måske ligefrem frustrerede og sure personaler.
  Jeg klarer mig rigtig meget fint med lavprisselskaber, da flyturen blot er et onde og tidsspilde, der skal overstås. Vi er kommet videre end i 50erne, hvor selve flyturen var en del af oplevelsen og hvor nogle dyrkede personalet som afguder.
  Men bare vi ikke via skatten skal betale til den rotterede, så for min skyld ingen alarm, og er SAS konkurrencedygtig, skal jeg da nok bruge dem.

 3. Peter M.

  – og forresten sælger BT formentlig også flere aviser med en negativt ladet sensationsoverskrift (som fx. SAS flyver – endnu), end hvis overskriften havde udtrykt en positiv holdning (til fx. SAS).

  tsk, tsk, tsk…

 4. HumørHenrik

  Jamen kom bare peter m!!! Sig noget positivt om sas-lol
  lol & atter lol.

 5. ib

  jeg vil gerne sige noget positivt om SAS.

  ..jeg har flere i familien der har arbejdet der i årtier, og alle er glade for det sammenhold og den atmosfære der altid har været der, og faktisk igennem i sidste 50 år !

  Sas er, og har altid været noget specielt, og er prototypen på en mønstervirksomhed, set udfra personalets øjenkrog, så det er da ekstremt trist at de blir udkonkurreret af lavprisselskaber, da både service og flysikkerhed helt sikkert vil falde markant gennem tid..

  Det er de færreste ansatte der ville acceptere et lønfald på en hel måned pr år, uden at være glad for sin arbejdsgiver..hvilket bekræfter ovenstående

  Held og lykke til SAS

 6. HumørHenrik

  Glad for fritz schur!? ja ja hver sin smag siger jeg bare.

  Jeg skal bare fra punkt a til b ib, mere ligger der ikke
  i det.

 7. HumørHenrik

  Ja det var tider!!! Når man efter et 1/2 års ansættelse
  kunne rejse på business til fjernøsten, samtidig med at
  man sang “når jeg ser et rødt flag smælde”.

  Nu er festen forbi for bartenderne-for det er faktisk det de
  er-i sas. Velkommen til den virkelige verden siger jeg bare.

 8. Peter M.

  @ HumørHenrik:

  DU skal bare fra a til b, skriver du – og det viser du også i dine indlæg. Det handler og dig, dig – og dig igen.

  Andre, med lidt større briller, ser nok også på andre ikke-personlige værdier: Arbejdspladser, alternative jobmuligheder (eller mangel på samme), kommunale budgetter i berørte områder osv. osv.

  Men jeg kan da godt se, at hvis det kun skal handle om, at du skal have fat i en billig billet til en all-inclusive tur i baren under palmerne, er alt dette naturligvis uinteressant!

 9. HumørHenrik

  Hvad med milijøet Petter? Når nu du svinger dig helt op
  i det høje leje???? Sådan en gang flybrændstof, det er
  virkelig noget der er “guf” for naturen NOT.

 10. Nanna

  Hej debattører! Er der aktive brugere, der har lyst til at deltage i et lille interview?

  Jeg er en 28-årig studerende, der får en masse ud af at læse kommentardebatter og gerne vil undersøge lidt om hvordan, hvor ofte, og hvorfor I debatterer herinde. (Interviewet kan evt. foregå via chat, mail eller Skype.)

  Hvis du har lyst til at hjælpe, og synes det kunne være sjovt at deltage, så send en mail til: debatinterview@gmail.com

  Mvh. Nanna

 11. ib

  nu kan du jo heller ikke flyve fra Ungdomshuset ud til Christinia.vel..
  gå nu i seng igen humør henrik..

  vi kalder når vi savner dine indlægs mange lol lol lol,,og dusiner af udråbstegn

 12. ib

  det er vand ift. til dig og dine bz og indvandrervenners mange bil og containerbrande ..

  ved du godt at hvis man cykler til f.eks Roskilde udleder menneskekroppen mere Co2, end hvis man kørte samme tur i en lille økonomibil ,siges det..

  Det kan du bruge som argument mod at tage et arbejde ,hvilket passer dig fint..
  så bliv du hellere liggende i sengen .Henrik

 13. Hansen

  Corydon blandede sig i Fritz Schurs diktat i SAS-sagen

  Og Helle jubler over at det lykkedes at presse medarbejderne i SAS, til en helt ekstrem lønnedgang, ja det er jo så endnu et bevis på, at Helle, Corydon og Børsting reelt er ultra Neo-konservative lakajer forklædt som Socialdemokrater, som er helt og aldeles i lommen på Bilderbergerbandens EU fundamentalister (herskere), en bande hvor Schur og Helle er placeret som topfigurer (villige håndlangere), og adlyder alle de ordrer de er instrueret i af denne diktatoriske “elite”!

 14. Hansen

  http://da.wikipedia.org/wiki/Bilderberggruppen

  Eller med den rettebetegnelse Bilderbergerbanden

 15. Henrik Hansen

  Intet er helligt – heller ikke en direkte og meget utidig indblanding fra “Over Danmark” på Christiansborg.

  Her – 2 dage efter at de nødvendige personalgrupper alle faldt til patten og accepterede den nødvendige lønnedgang er det med undren at læse om flere beretninger om hændelser der er sket i forhandlingsforløbet. Det stærkeste indtryk er dog Corydon´s utidige indblanding i forhandlingsforløbet – og denne indblanding kan kun bekræfte, at faglige forhandlinger er en saga blot.

  Corydon – du skulle ikke have stukket din næse i her – du har rigeligt med andre problemområder at tage dig af – Er det storhedsvanviddet som har taget over hos dig? – det var ihvertfald ikke særligt begavet gjort af dig?

  Yderligere – som oplyst af SAS i går – ønsker SAS at udvide deres destinationer med op til 30 nye destinationer – begrundelsen er ifølge flere medier, at man ved den generelle omkostningsreduktion som “forliget” har medført vil SAS være i stand at byde ind i en bedre konkurrence situation. Man sidder her med en følelse af, at de garantier og de gennemført faglige forhandlinger har været et KÆMPE poker- og maskespil og hvis Corydon er sin opgave voksen må han på den danske stats vegne nedlægge veto i relation til den ønskede udvidelse af destinationer.

  SAS har bevist at de ikke kan tjene penge – de har en ældgammel flyflåde – så Corydon – forlad SAS via nødudgangen og lad være med at smide gode penge efter dårlige – SAS – Same As Sabena!

 16. Hansen

  Politikere er et destruktivt folkefærd m/Rocker-mentalitet.!!!

  Og det er uanset om de tilhører højre eller venstrefløjen, de er værre end den “cicilianske mafiosa”, for dem kan man i det mindste arrestere, når de plyndrer befolkningen, men den nationale politisk organiserede mafiosa ændrer bare lovgivningen, hvis den står i vejen for deres organiserede og kriminelle hjemmerøverier!

  Der var en meget ”VIS” statsleder engang, som KLOGT sagde:

  Demokrati er den værst tænkelige af alle styreformer, og det har jo vist sig at han havde ret, det eneste folkevalgte politikere evner, er at smadre det demokrati og den velfærd, de hyklerisk påstår at ville kæmpe for at bevare, plyndre landet og befolkningen og køre det hele i sænk, indføre diktatoriske arbejdsprogrammer for slaverne, for at DE (politikerne) kan få penge nok i statskassen, til fortsat at spille karl smart rundt omkring i verden på 1st klasse, til luksus destinationer som (Rio De Jainero og et hav af andre ”såkaldte topmøder” eller ”såkaldt studieture” (SKATTEYDERBETALTE FERIER) all over the World ) og til at dække deres eget luksusforbrug!

  Nej send Børsting og alle de andre fedtbjerge i fagbevægelsen, arbejdsgiverforeningerne og det politiske system ud på arbejdsmarkedet, evt. til Skagen eller ud og plukke jordbær til 85 kr. i timen!

  Så i stedet for at afskaffe velfærden, så lad os komme af med alle de asociale politiske pampere, både i regeringskontorerne og organisationerne, alle deres pamperfest er spild af penge og totalt nytteløse, politikerne varetager kun deres egne interesser, og de faglige organisationer er jo alligevel ikke lønmodtagernes (slavernes) repræsentanter mere, de er blevet den til enhver tid siddende regering og arbejdsgivernes slavepiskere, den eneste tilknytning de har til slaverne er, at de lever fedt som parasitter på ryggen af slaverne!

  Lønmodtagerne kan så melder sig ud af det asociale Pamper fagforeningsforetagende, så kan de penge der spares næsten dække prisstigningerne og de stigninger, deres asociale repræsentanter med hjælp af de RadiGale S & SF har belemret slaverne med!

  Hvis der stadig mangler arbejdskraft i industrien og erhvervslivet, så sende alle de andre fagforenings-, og mediepampere, Hexia de Trick (Helle Thorning Schmidt), Annette, Villy, Krag, Jesper Coridon og alle fedtbjergene i EU-parlamentet, folketinget og statsadministrationen, regionerne, kommunerne, og de administrative systemer ud og arbejde, så de kan få svedt alt det fedt af, som helt klart fylder så meget i deres hoveder, så de ikke mere er i stand til at tænke en eneste logisk og anstændig tanke!

  Det samme gælder faktisk for de overfede ledere i industrien, finans-, og erhvervssektoren, de faglige organisationer og arbejdsgiverorganisationerne, send dem ud på arbejdsmarkedet til 85 kr. i timen, hvis der virkelig mangler arbejdskraft og de mener det er en anstændig løn til slaverne, så er det vel mere end rigeligt i løn også til dem, og helst til noget enormt fysisk hårdt arbejde, så de kan få alt deres fedt også mellem ørerne svedt ud, så vi ikke også skal bruge skattekroner til fedtsugning af de dovne flæskebjerge!

  Alle de overfede økonomer, vismænd, kommentatorer, analytikere, bankøkonomer, spindoktorer, forskere, kunstnere, redaktører, journalister m. fl., trænger også til at komme ud og arbejde med noget produktivt, for lige som de ovenfor nævnte, har de selv aldrig nogensinde lavet andet i hele deres elendige liv, en at leve som parasitter på ryggen af slaverne, så de kunne også have godt af at komme ud i praktisk fysisk ekstremt hårdt arbejde, i stedet for at sidde og spille kloge på noget, de helt klart ikke aner en hujende fis om!

  For hvis de virkelig vidste hvad de snakkede om, hvorfor er vi så endt i et totalt økonomisk kaos, nej hvorfor betale for den slags plattenslagere, som helt tydeligt har taget fejl på alle områder de sidste 50 år ?????

  Hvis industrien så stadig ikke har løntrykkere nok, for det er jo det alle de reformer handler om, når vi i forvejen har mindst 180.000 arbejdsløse, er der jo ikke arbejde til alle de ekstra mennesker, som de vil have importeret og presset ind i aktivt arbejde, for der er jo ingen virksomheder med en normal ledelse, som fordobler produktionen eller tager flere ind end de har brug for, produktion og afsætning skal jo svare til hinanden!

  Og efterhånden som virksomhederne udsulter slaverne, så har de underbetalte slaver jo heller ikke råd til at købe virksomhedernes produkter, og så er der ikke mere grundlag for at producere varer, så de bliver nødt til at fyre endnu flere, eller flytte produktionen til lande, hvor slaverne vil arbejde (næsten gratis), men det gavner da ikke hverken udlandets eller den hjemlige købekraft, tværtimod!

  Det kaldes en nedadgående destruktiv dødsspiral uden ende, ”før den når afgrundens bund”!

  Men hvis politikerne, den finansielle sektor og arbejdsgiverne med djævelens vold og magt, vil ruinere danskerne, Danmark, det danske samfund og dermed også deres egne muligheder, for fortsat at leve deres luksusliv med tårnhøje lønninger, så er det pinedød nødvendigt at slaverne også tjener penge, for ellers går vi alle neden om og hjem i et ”symbolsk Titanic”, for vi er jo “på trods af alt” alle i samme båd!

  Hvis de alligevel vælger en kollisionskurs, så ville det da være mere fornuftigt at nedlægge folketinget, de danske politikere og alle deres håndlangere har jo alligevel solgt Danmarks selvstændighed, til den forbryderiske, asociale og udemokratiske Bilderbergerbande i EU, og helt udemokratisk skrevet under på, at EU-lovgivningen er over de tilhørende landes nationale lovgivninger, dermed har politikerne jo faktisk også afskaffet Den Danske Grundlov!

  På det område er EL og SF’ere ikke spor bedre end andre i folketinget, så hvis man skulle erklære nogen uegnet til at sidde i folketinget, så bør det jo retfærdigvis også gælde Holger K og alle EU-fanatikerne, de har alle svigtet den danske befolkning, og med løgne, trusler og manipulation underlagt Danmarks selvstændighed under en fremmed magt, så hvis såkaldte og tidligere kommunister er uværdig til at sidde i folketinget, så må det samme jo gælde alle andre i folketinget, som har konspireret mod og overdraget myndigheden over Danmark, til den diktatoriske og udemokratiske Bilderbergerbandes teknokrater i EU-parlamentet!

  Folketinget er jo i realiteten omdannet til EN af EU’s provinser (Nord Deutche region Dänemark), et ekspeditionskontor for EU’s lovgivning under EU-teknokraternes overformynderi, hvorfor vi fortsat fejrer en Grundlov, som reelt er afskaffet og reduceret til at være en forhistorisk museumsgenstand, er jo også et camoufleret bedrageri, i øvrigt har danske politikere jo heller ikke mere respekt for grundloven, menneskerettighederne og demokratiet, end at de gang på gang overtræder dem helt åbenlyst og efter behag, og systemets 100% indoktrinerede og velorganiserede håndlangere freder helt åbenlyst alle magthavernes Grundlovsbrud!

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.