Angst og længsel på alle kanaler

 

Når reality er virkelighed er det også godt fjernsyn. Vagabonden Henning ovre på DR2 er et af de bedste eksempler. Måske også 52 dage som Hjemløs, der bærer dokumentaren i sig, men som også til en vis grad og i en juridisk gråzone udstiller sagesløse og ulykkelige mennesker.

Den endnu mere iscenesatte udgave af genren er stadig den fremherskende, men ofte også mere anstrengende at se sig igennem. Som eksempelvis Gift ved første Blik kan være en pinefuld omgang. Både for deltagere og seere. For dælen, det kan være pinligt. Og decideret udleverende for livstid for deltagere, der ikke gør sig det helt klart, hvad en rask gang redigering og kølhaling i kommentarfelterne på sociale medier og digital forevigelse kan kaste af sig af traumatiske ar på sjælen. Alt imens vi som seere konstant skal være os en kameramand bevidst som en del trekantsdramaets spil for galleriet for åben skærm.

Her på falderebet af efterårs- og vinterseriesæsonen, har DR og TV2 fortrinsvis trukket min opmærksomhed i reality-dokugenren. Jeg går sjældent all in på formatet og bevæger mig helt over på Bryggen, forstadsfruer eller yngre mødre på smallere kommercielle kanaler. Men der er faktisk også rigeligt at vælge imellem på de store flow-stationer. Så vi hver især kan projicere os selv derinde i kassen, som nu er så flad, at den ikke kan rumme alle fobier, komplekser, drømme eller længsler.

U-Turn med Chris MacDonald som det nålespidse stik i den dårlige samvittighed og tilskyndende evne til bare i nogenlunde omfang at passe løbeturen. Gift ved første Blik for at søge i alle mulige andre retninger end en casting-fangearm med formålet at jage en skræk i livet på hver eneste single i det lille land med den høje skilsmisseprocent.

Løvens Hule har båret iværksætterdrømmen, Kurs mod fjerne Kyster udlængslen og lysten til at slippe tøjlerne, Gutterne på Kutterne den provinsielle kuling og enkelhed ved Æ Hav, Jørgen Leth den spanske forfatterhulefornemmelse. Alene i Vildmarken på DR3 i min bog en af vinterens mest vellykkede produktioner i flothed, fordi man i modsætning til den amerikanske udgave har fjernet pengepræmien som motor. Fysiske herre- og kvindepragteksemplarer i 20’erne og 30’erne i ren nordnorsk overlevelsesnatur og udholdenhed med fisk fra havet og bær på fjeldskråningen som skrøbeligt gelænder.

Angsten for at ramme bunden lever i nogle afsnit endnu i 52 dage som Hjemløs på DR1, mens Henning og Facebook-siden Følg en Hjemløs har gjort stilen til en levevej. På den gode og uprætentiøse måde, uden at slå klingende mønt på formatet og i dag med fast campingvognsadresse efter seks år som cyklende landevejsstryger.

Nu går der snart forårsfornemmelser, gårdmands- eller landmandsliv og TV2 ud i det Fri i den. Vi har alle vore TV-tilbøjeligheder, falder over hver vores avisforside af endnu et symptom på truende sygdom, sniger os til et afsnit af britiske dyrelivs- eller brystoperationsproduktioner. Med nyhedsstrømmen, X-Factor og dansk drama som underlægning. I aften er der fodbold på en anden kanal, og så må løbeturen vente til i morgen…

 

Kommentarer er lukket.