Fodboldmediekrig på de indre og offentlige linjer…

SPORTSKOMMENTAR: Holder forretningsmodellen? Ja, sikkert for nu og de næste par år. Men sociale medier udfordrer i den grad TV-fodboldens reklameunderlag. Sådan postuleret for egen regning. Eller såkaldt second screen gør. For hvor lang tid vil annoncørerne lægge millioner og atter millioner af kroner til at finansiere superliga- og 1. divisionskampe med 40-50.000 seere, hvis vi heller ikke gider at se deres reklamer?

Jo, jo, de store kampe trækker sekscifrede seertal, Champions League ditto, men i den seerskare falder antallet af reklameseere også helt naturligt, fordi Olsenske automatismer vænner os mere og mere til at koncentrere os fuldt ud om second screen, når reklamerne sætter ind. Målemetoderne er mange, og udbyderne vil til stadighed slå på, at det ikke nødvendigvis er seertallenes størrelse, men den præcise målgruppe ud i købedygtighed og alder, der er afgørende. Men det kræver jo stadig, at de rent faktisk ser eller til nøds registrerer reklamerne.

Ærten ligger ikke stille i pausefløjten, inden min finger har ramt mute på fjernbetjeningen. En ært, som holder fodboldkøbmænd vågne til langt ud på natten efter sidste dommerfløjt. For lur mig, om tendensen stopper. Jeg er måske ikke repræsentativ, men en tur nedover Twitter i en fodboldpause lader ikke ligefrem forstå, at fodboldfolket er på reklamekalorier. Måske man holder øje med TV-skærmen for pauseanalyse, men skulle det glippe, går det nok endda at undvære det komprimerede minuts mellemlægspapir inden endnu en reklameblok.

TV-seere har alle dage benyttet reklamepauser til at runde toilettet, kaffemaskinen eller som det var tilfældet i en gudsjammerlig kedelig første halvleg mellem Esbjerg og Sønderjyske fredag aften et zap forbi X-Factor i mangel på bedre underholdning. Men faktisk måtte både Viasat og Discovery i ugens løb ligefrem se sig udsat for et direkte kommercielt og redaktionelt second screen-attentat på deres dyrekøbte rettigheder.

Det efterhånden veletablerede digitale fodboldblog- og podcastmedie Mediano lancerede et nyt webstreamformat med liveanalyse fra sit simple studie op til, i pausen og efter de store kampe. I denne uge europæisk med PSG-Barca, Bayern-Arsenal og Ludogorets-FCK på programmet. Med det udtalte og offentligt erklærede mål at udnytte et åbenlyst hul i markedet. At stjæle seere, kald det bare kunder i butikken, mens aftenens store TV-kamp er på reklamer. Altså, med gæster i studiet til analyse og fokus på optakten, pausen og nedtakten.

Mediano har endnu ikke fundet en kommerciel partner til formatet, men det er naturligvis ambitionen, som man eksempelvis har fået Danske Spil i stalden til podcast-delen. Og selvom der i udgangspunktet er tale om skrabemodeludgaven, ingen tvivl om, at ugens forsøg var et direkte angreb på selve TV-forretningsmodellen. Og givetvis lettere pikerede rettighedshavere, der sagtens kan føle sig lukreret på og i juridisk pindebrændeforstand måske endda ofre for en slags ambush marketing, når det griber mere om sig. Omvendt er det ikke forbudt at diskutere ting, man lige har set i fjernsynet. Vi har næppe hørt det sidste fra den gråzone.

Og vi taler vel at mærke ikke et par friske 9. klassedrenge med iværksætterdrømme, men erfarne og entreprenante sportsmediefolk med tidligere BT-chefredaktør og TV2 digitalchef, Peter Brüchmann, i spidsen for Mediano. Der senest har lanceret et cykelsport-format, mon ikke håndbold is coming right up. Som Brüchmann udtalte til sportsjournalisternes brancheblad, Den Gyldne Pen for nylig:

”Spiludbyderne ved, at TV er et nedadgående medie, og det er et faktum, at vi danskere streamer TV som aldrig før. Vi afviser reklamer i postkassen, vi har adblockere installeret på vores computere og mobiler, og derfor kan eksempelvis spiludbydere ikke ramme deres publikum digitalt. Her kommer vi med nogle bud, og derfor har vi odds med i vores udsendelser, som vi smører ud, når det er relevant i udsendelserne (…) Vi forsøger at lave forretning på kvalitet (…) skal man købe sig ind hos os, er det billigt nu, men tæskedyrt om to år.”

Selvtilliden er i top, som den skal være i projekter af den kaliber. At udfordre på seriøsitet og faglighed kan jeg kun hilse velkommen. Og både fodboldrettighedshaverne, og annoncørerne, må tage Brian Laudrups enerverende allestedsnærværelse for Unibet op til revision. Hullet i markedet er der utvivlsomt, men der skal ligesom stadig være nogle, som leverer varen til hullet. Det gør TV-stationerne, og mon ikke de vender hver en sten for at tækkes de annoncører, der hælder millioner og atter millioner i selvsamme hul…

 

Kommentarer er lukket.