Comeback af en anden verden

Vi snakker et comeback så usandsynligt, at selv Donald Trump havde opgivet det, og var skredet fra sin Super Bowl-fest henne i Florida. Han følte sig overbevist om, at finalen var afgjort, og på trods af sin veneration for den ene part, troede han åbenbart ikke længere på det. At New England Patriots skulle vende finalen, bagud 3-28 til Atlanta Falcons langt inde i tredje quarter, forekom nærmest umuligt.

Verdens største enkeltstående sportsbegivenhed og show, der på 51. år lever i dansk mørke og for langt de flestes vedkommende nattesøvnens lykkelige uvidenhed. ”Arvingerne” må være nok mellemfornøjet drama sådan en søndag aften og så ellers på hovedet i seng til en ny uge. Men sådan er vi nogle, der år efter år, den første søndag nat i februar, tidligere midt i januar, lader hånt om arbejdsugens begyndelse og sidder alene der i mørket.

Og dagen derpå lige tjekker netavisernes overskrifter, der holder formiddagen igennem, inden overhalingens lokale nyhedstrummerum tager over. Og så er Super Bowl væk igen. For at gentage sig selv om et års tid, når vi sidder der igen. Om end ikke mutters alene, så med et nationalt skuldertræk som akkompagnement.

I år dog al mulig grund til at dvæle lidt længere ved finalen i den amerikanske football-turnering, NFL, fordi den var så dramatisk, fordi den sågar spandt en rød dansk tråd, fordi den som begivenhed for en stund kunne samle en splittet nation. Om end chefen for det hele i modsætning til egen comeback-evne fra meningsmålingernes håbløshed vendte finalen ryggen. Alt imens hans vicepræsident var på stadion i Houston som vidne til sportsudgaven af den amerikanske drøm. At man kan, hvad man vil, hvis bare man bliver ved med at arbejde for og tro på det.

Derfor var resultatet så spektakulært. Intet hold havde nogensinde i Super Bowl hentet så stor en føring, finalen var aldrig tidligere gået i forlænget spilletid, og ingen quarterback vundet den hele fem gange. Alt det blev der vendt op på, da New England hentede føringen fra 3-28 til 28-28, scorede touchdown på første såkaldte drive i forlængelsen til 34-28-facit, og den 39-årige quarterback Tom Brady udødeliggjorde sig selv med kasterekorder på stribe og sin femte Super Bowl-ring.

Som den danske kicker fra Struer, Morten Andersen, aldrig fik igennem sin mere end 25-årige karriere i NFL. Men natten til mandag blev han på stadion præsenteret som nyt medlem af NFL’s Hall of Fame, som er blot 310 af flere end 25.000 NFL-spillere igennem historien forundt. Han var med som tabende part i Super Bowl 1999 for netop Atlanta Falcons, og eneste streg i regningen for ham og hans gamle hold i Houston, at det heller ikke denne gang lykkedes.

Lady Gaga lykkedes med en raffineret politisk stikpille ved at synge This Land Is Your Land i det sædvanligt stort anlagte half time-show. Jeg lykkedes med at holde mig vågen til pokaloverrækkelse ved femtiden. Mandagssmadret, men i visheden om, at gigantiske sportsoplevelser også står stærkt på smalle TV-kanaler midt om natten. At et comeback altid er inden for rækkevidde. For en nation, et hold, for dig og mig…

 

 

Kommentarer er lukket.