Største sportsnavn i 2016 er naturligvis i flertal

SPORTSKOMMENTAR: Mon ikke herrelandsholdet i håndbold rydder hele scenen til Sport 2016 den 7. januar i Boxen. Eller med direkte TV-links til træningslejren forud for VM-slutrunden i Frankrig, hvor Danmark spiller sin første kamp den 13. januar. Traditionen tro ramler årets store sportsshow ind i det sidste tiårs mest succesfulde danske sportsholds slutrundeforberedelser, og håndboldstjernerne må sikkert igen melde afbud eller nøjes med et par repræsentanter til at modtage priserne. Akkurat som fodboldprofferne ude i Europa ikke rigtig gider eller kan få det til at passe ind med en tur til Herning den første lørdag i det nye år.

Nå, men så måske det oplagte år at dele priserne ud til dem, der rent faktisk kan komme. Der er nok at tage af. Målt på medaljer det mest succesrige år nogensinde. Hele 146 af slagsen til EM, VM, OL eller Para-OL. 42 af guld med de 15 medaljer ved OL i Rio som de mest mindeværdige, fordi sådan er det nu engang med OL.

Derfor ligger håndboldherrerne og svømmeren Pernille Blume også i et tæt opløb i slutspurten til de store priser. BT Guld, der bliver uddelt på baggrund af atleternes egne stemmer, mens en komite står bag Danmarks Idræts-Forbund og Jyllands-Postens Årets Sportsnavn. BT Guld har 86 år på bagen, mens Årets Sportsnavn er en nyere pris uddelt siden 1991. Komiteen, der i sit andet år glimrede ved at fravælge fodboldlandsholdet til hæderen i 1992.

Sådan kan det være så svært med den slags kåringer, men i 92 burde ingen have været i tvivl. Og det er jeg helt og aldeles personligt heller ikke i år. Den største sportspræstation i 2016, største sportsnavn, den som løber med hele æren er naturligvis i flertal og tilfalder håndboldherrerne.

Hvis man ser bort fra netop 1992, og Riis uden EPO i 1996, bliver det ikke større end dansk olympisk guld i herrehåndbold. Vores indendørs nationalsport, smertensbarnet op igennem 70’erne, 80’erne og 90’erne med forbandelsens fjerdepladser og traumatiserende exit eller manglende kvalifikation til slutrunder, mens vi siden EM-bronzen i Sverige i 2003 har været at finde og regne med i det øverste selskab. Selvfølgelig med undtagelser undervejs, men også med to europamestertitler og to VM-finaler på generaliebladet.

Nuvel, VM-titlen mangler fremdeles, men det gjorde en OL-medalje i den grad også, og så i det ædleste metal i et kulminerende taktisk, fysisk og spændingsmættet drama af en anden verden mod en af historiens bedste modstandere, Frankrig, gjorde ikke pragtpræstationen ringere. Efterspillet blander vi ikke ind i ligningen.

Jo, jeg sad også der i natten og småhylede til Pernille Blumes meriterende og sensationelle OL-guld i paradedisciplinen 50 meter fri. At svømning også er en såkaldt stor og verdensomspændende sportsgren tæller med. Men ikke nok i sammenligning med håndboldens status, betydning og popularitet på dansk grund. Akkurat som badmintonherrernes historiske triumf i Thomas Cup bevæger sig helt oppe i øverste luftlag. Eller første OL-medalje hos kvinderne i atletik i Sara Slotts imponerende 400 meter hæk. Jakob Fuglsangs ditto sølv i herrernes linjeløb i cykling. Ej at forglemme cykelsportens nye dronning i skikkelse af Amalie Dideriksen og første danske verdensmester på landevejen nogensinde.

Man kunne næsten blive ved i bakspejlet. Men når vi ser frem og rammer Boxen i Herning den 7. januar, er scenen håndboldherrernes…

 

Kommentarer er lukket.