Fra skod til slot

Dronning Margrethe ryger gerne og uden at ryste på hånden en smøg for åben skærm i den bedste sendetid en søndag aften. Og tak for det. Stiller sig i øvrigt også gerne foran et maleri af sig selv og prinsgemalen med blikket på lykkelig og uendeligt bagud-forelsket som en drøm, der stadig bliver udlevet på det ene slot efter det næste. Indtil videre har vi været igennem Amalienborg og Marselisborg. Næste gang viser hun Fredensborg Slot frem i programserien Dronningens Slotte på DR1.

Jovist, serien er optaget, før Prins Henriks proklamerede selvpensionering, og selvom han ikke deltager i optagelserne, er der dækket op til ham, da kameragangen når helt ind til spisebordet på det århusianske påske- jul- og sommerferieslot. Førnævnte blik har til lejligheden fået en øjenskygge, som ikke synes at have ramt helt plet i en pastel lidt uden for skiven. Men end ikke fleres forsøge på at piske en stemning op på sociale medier over farveladebommerten syntes at gå viral.

Vi taler public service-fjernsyn i højeste potens, som vi kan tillade os at have relativt høje forventninger til, al den stund at vi i virkeligheden har betalt for serien to gange. Både for slottenes fysiske indhold og DR-produktionen. Apanagen går blandt andet til ejendomsskatter i Aarhus, som dronningen betoner, hun selv betaler, fordi Marselisborg Slot er en folkegave og ikke ejet af staten. Licensen går til at komme så tæt på, at begge dele giver mening. Selvfølgelig vil vi da gerne have indblik i, hvad vi betaler for, og det er vedkommende public service at vise os det.

At Dronning Margrethe så langt overgår en kedelig kustodes pligtrundvisning, men i stedet dedikerer sig både personligt, anekdotisk og for så vidt fagligt i skikkelse af både kunstner og regent, løfter serien til mageløst primetime-fjernsyn, der snager i bund uden at gå tabloid. Jeg følger ikke med i den endeløse ugebladsføljeton, noterer mig, når Kongehuset får en over nakken for at blåstemple tvivlsomme stater på eksportfremmende rejser eller Frederik har olympiske IOC-kvaler.

Derfor kan jeg sagtens sætte pris på Dronningens bud på gangbar farveskala, indretning af royale gemakker og såmænd landskabsbroderede puder, som hun har ladet sig inspirere til, når hun ikke flyver så højt – eksempelvis i helikopter. Man hører ofte om, at der er så god plads i den kongelige kalender, at man får fornemmelsen af, at de ikke ligefrem overanstrenger sig på Amalienborg. Men der er forskel på højhastighedens hovedstad og det tilbagetrukne ferieliv i det østjyske. Som Margrethe betoner:

”Man lever i en mere langsom kadence her. Da vi var yngre var det ikke nødvendigt at planlægge så langt, men det er det altså på en eller anden måde blevet. Folk er ligesom mere ophængt. Jeg synes, det er frustrerende, hvis man ved for meget i detaljer, hvad man skal om lang tid, for så er det ligesom om, året er brugt, før det er gået i gang. Men man vænner sig. Jeg tror, mange mennesker har de samme problemer.”

Som hun sidder der i undertagen i det, der formedelst må være blomsterkøkkenet, og arrangerer endnu en buket selvplukkede roser til opholdsstuen. Og det kan vi andre så identificere os med eller lade være, men det er ok fjernsyn…

 

9 kommentarer

 1. Ole Høj

  Jeg kan ikke se noget galt i denne serie af udsendelser, hvor dronninger præsenterer tv-seere for de slotte, som altid har været en del af hendes liv og som derfor må betyde meget for hende. Personligt har jeg tilfældigt set et par minutter af vistnok to afsnit, for det har ikke min interesse eftersom jeg er republikaner. Jeg har dog intet personligt mod dronningen eller hendes familie. De kan jo ikke gøre for, at de er født ind i et forhistorisk etablissement uden forbindelse til den moderne og frigjorte tid, som er danskernes hverdag.
  Men slottene vil klart egne sig godt til hoteldrift og restauranter mv, når monarkiet engang ophører.
  Jeg ser gerne, at det sker ved Margrethes afgang, men så heldige er danskerne nok ikke.

 2. Søren Von Marx Sørensen

  De kongelige ejer ingenting Personligt, ej Marselisborg, da det hele tilhøre det danske folk Og er stjåldet værdier fra dem. Det skal retur på folkets eje!

  Det hele skal konfiskeres i nærmeste fremtid! De må ud af statsbudgettet og finde “borgerlige” jobs!

 3. Merethe Egeberg Holm

  Det passer ikke, hvad Margrethe fortalte søndag om, at hun betaler ejendomsskat for Marselisborg. Kongehuset er helt fritaget for både skatter og moms – de får moms tilbage.

 4. Ole H.

  Luk nu ned for det cirkus.

 5. Vibeke B.

  Hvorfor alle de negative kommentarer – vi har en dejlig dronning i Danmark.

 6. Ole Høj

  Vibeke B

  Hvis man som du synes godt om monarkiet, så er det da klart, at du må opfatte de af os der er imod momarkiet som negative og imod dronningen. Men i virkeligheden er vi slet ikke negative og heller ikke imod dronningen som person.
  Jeg kam naturligvis ikke med sikkerhed vide, hvorfor andre end jeg er imod monarkiet, men jeg forestiller mig, at de ligesom jeg synes, at monarkiet ikke hører hjemme i vores tid, men er ligesom en såkaldt “juleflue” der burde være udryddet sidste sommer men som via forskellige krumspring alligevel har formået at overleve efteråret med håb om igen at kunne terrorisere os alle, når anledningen igen byder sig svarende til når det igen blir sommer. Ligesom julefluen gør alt for at overleve, så gør dronningen det også. Hun er formentlig udmærket klar over, at enevælden er forbi og at kongehuset derved er kommet ud af trit med “undersåtternes” hverdag, men hun har sikkert et skjult håb om, at der igen kommer en tid, hvor kongehuset kan vende tilbage til tidligere tiders totale udmygelser og undertrykkelser af befolkningen, og hendes formemeste opgave indtil da bliver og er at fedte sig så meget ind hos den mest insflydelsesrige del af befolkningen, at en evt befolkningsmæssig opstand mod monarkiet kan bremses allerede her. Spørg blot, hvormange af gæsterne fra gårsdagens arrangement på Christansborg der gerne vil afskaffe kongehuset, jeg gætter på, at ikke een ville ønske dette for alle vil gerne føle sig priviligeret og værdsat og giver nødigt slip på dette, hvilket dronningen udmærket ved, det er jo netop derfor hun indbyder.
  Det bliver derfor blikkenslageren henne på hjørnet og alle os andre, der ikke regnes for noget særligt men som tilsammen udgør en stor magtfaktor, der engang skal fjerne den sidste rest af vores monarki. Men det skal være via en naturlig og demokratisk proces og lige pt set det ud til, at de fleste danskere freder den ellers ret stressede juleflue.

 7. Britta

  Licensbetalt promovering af kongehuset, ved regenten selv… Godt fjernsyn? Nok mest hvis man er meget stor tilhænger af monarkiet.

  Syntes der efterhånden er lidt for mange på lønningslisten, og med den hast de formerer sig, så ser det ud til, at fremtiden bringer endnu flere på den liste. Alt i mens de svageste i vores samfund bliver sparket ud i rendestenen. “Det kan vi ikke være bekendt” sagde regenten vist engang… mon hun har glemt det igen? Måske er det vigtigere at få apanagen til at være høj nok, så den kan dække ejendomsskatten til Århus kommune?!

 8. Søren Von Marx Sørensen

  Kongehuset er som en permanent bums! Modsat bumsen På bænken, rykker bumsen på slottet sig aldrig , men bliver siddende som en ægte misbruger pestilens af folket. Som en anden Joachim B Olsen, som de kongelige uden tvivl stemte på, hvis det ikke var for deres interesse i at spare dem væk i la, og købe noget kokain til dem selv. Og andre-til salg naturligvis!

 9. Ole Høj

  Jeg opfordrer alle, der er imod vores monarki, til at arbejde for dets afskaffelse. Jeg forestiller mig, at der dannes et politisk parti, der evt kunne hedde “Danmarks Republikanske Arbejderparti”, og at dette parti først og fremmest skal arbejde for den danske befolknings interesser og være helt upåvirket af enhver form for bestikkelse og rent egoistiske interesser. Desværre er jeg selv nok blevet både for gammel og for optaget til anden side til selv at kunne deltage, så derfor indtil videre kum denne opfordring!

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.