Leder: Uambitiøst

B.T. mener: Danske sportsfolk skal betale skat af deres OL-medaljer. Støt dem dog i stedet

Daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) var kommet til at love mere, end han kunne holde, da han inden OL i Beijing proklamerede, at de danske idrætsudøvere skulle friholdes for beskatning, hvis de vandt en medajle og dermed fik del i den bonusordning, Team Danmark praktiserer. Og så var det pludselig Kulturministeriets egen kasse, der måtte holde for, da det politiske flertal til den beslutning ikke kunne skaffes.

Uffe Elbæk (R) kommer ikke i samme problemer – han har allerede slået fast, at der ikke bliver tale om en skattefritagelse, hvis danske deltagere får udbetalt en pengepræmie som følge af en top-tre placering ved sommerens lege i London.

Det er ikke ambitiøst – faktisk overhovedet ikke. Og det er også udtryk for en underlig nedvurdering af det benhårde arbejde, de udtagne har lagt i overhovedet at kvalificere sig til OL.

Naturligvis er der forskel på idrætsudøvere. Hvis Caroline Wozniacki vinder guld i tennis og dermed indkasserer de 100.000 kr., som en medalje af fineste karat vil udløse, gør det ikke den store forskel i hendes privatøkonomi. Hun er en af verdens bedste i en pengestærk idrætsgren og det er hende mere end vel undt. Men vinder Lotte Friis eller Jeanette Ottesen guld, kan de 100.000 kr. mærkes i voldsom grad.

De træner uhyre meget, lider rigeligt med afsavn for at holde trit med topprofessionelle konkurrenter og tilhører alligevel verdenseliten. Det bør påskønnes.

Og skulle det så komme dertil, at den danske statskasse ikke kan undvære den ene mio. kr. – der er budgetteret med to mio. kr. i præmieudbetalinger, og lad os sige, at skatten udgør det halve – så indfør i stedet en art tilbagebetaling på anden vis.

Team Danmark har, med sine begrænsede midler, støttet elitesportsfolk her i landet gennem tiden. Det kunne være en tanke, at man lod dem, hvis de opnår en vis indtægt, betale en beskeden procentdel af deres indtjening tilbage. Det ville være klassisk omfordeling, hvor de bedst tjenende idrætsfolk betalte tilbage til Team Danmark, hvis de skulle være så heldige at blive velhavende på deres sport.

Sport har i dag en sjældent samlende effekt på befolkningen. I en fragmenteret og hektisk verden evner de store sportsbegivenheder fortsat at samle nationen og skabe et fællesskab, der kan være fraværende i store perioder. Når man så tænker på, at de udøvere, der kan skabe den samhørighed, i en række tilfælde på ingen måde er sikret en økonomisk sorgløs fremtid, virker det unægtelig uambitiøst at lade dem svare skat af en bonus, der i forvejen er markant under, hvad andre nationer uddeler. Især hvis der samtidig indføres en art tilbagebetaling for de bedst tjenende.

Naturligvis er det ikke en OL-bonus, der afgør, om deltagerne vinder. Men signalet er hverken kønt eller inspirerende.

11 kommentarer

 1. Benny H.Christensen

  Ja, enten eller.
  Giv alle danske OL deltagere en stor bonus. Det skal ikke være afhængig af om de har vundet en medalje. De der ikke vinder medaljer har sikkert gjort en lige så stor indsats. Så er det lige for alle og så giv dem så stor bonus at der også er noget efter skat.

 2. Simon

  Amazing! Tax, tax, tax. That’s about all thought about in this country. FREEDOM does not exist. People work their arse off for a goal, pay tax, does well, pay MORE tax. Some other twat does nothing, Ohhhh poor guy give him more support, free this,free that, free narcotics. Or make him/her a politician yapping on TV. What a joke place.

 3. OLE Persson

  Danske idræts udøvere ved mesterskaber
  Herunder OL er jo landets ambassadører ,
  Så hvorfor ikke beskatte disse præmier på
  Ligefod med landets ambassadører som er
  Udstationeret !!

  Det store slid og sportslige indsats og resultater
  Som vores idrætsudøvere udfører er uvurderligt
  Når vi taler omtale og markedsføring af
  Danmark og derfor vil en skattefritagelse
  Være mere end naturligt, men vi befinder
  Os jo i Danmark hvor vi klapper når det går
  Godt og buer når man ” kun bliver nr 4-10.
  Så det er nok derfor at mange ikke mindst
  Vores politikere er så snævert synet.
  Vores idrætsudøvere udfører er uvode

 4. svend

  betaler ikke skat i danmark, så jeg tror at hun er pænt ligeglad med skatte frihed på medaljer.

  og hvor er ol ånden, hvorfor skulle vinder få flere penge end taber, er det ikke nok at vinderne får en bedre mulighed for at tjene flere penge efter ol?

  OL handler ikke om penge(siger de) så støt sporten ikke vinderne de skal nok klare sig.

 5. MA

  Alle sportsfolk har valgt deres sportsgren frivillig og er drevet af drømmen om at vinde noget stort. Det bør ikke fritage dem fra beskatning. Dvs at skuespillere og musikkere der samler nationen også bør fritages for beskatning så de kan få en sorgløs fremtid.
  De er, kan man måske sige, sidestillet med selvstændige, og bør derfor have de samme vilkår. Dvs at de kan fratække omkostninger imod deres indtægter.
  Hvor meget skal de betale tilbage teamdanmark? At teamdanmark investere i sportsudøverens individuelle og egoistiske drøm burde være nok. Det kan jo risikere at være en fejlinvestering for teamdanmark.
  En anden faktor som bør medtages: Er du så god som Ottesen og Friis og samler nationen i den grad du beskriver, tror jeg også sponsorerne står på spring for at finansiere dig. Måske var det her teamdanmark skulle hjælpe.

 6. Jens Nielsen

  Jeg under gerne den danske befolkning at de kan få lov at beholde flere af deres egne penge selv fremfor at aflevere dem til skat og videre til det enorme overforbrug staten i Danmark står for.

  Men det er en mærkelig tankegang at nogle skal beskattes mildere end andre? Det er mærkeligt både mht topskat (som er en ekstra hård beskatning på hårdt arbejde). Ja, der er nogle direktører der tjener rigtig mange penge, men langt de fleste topskattebetalere er ganske almindelige mennesker.
  Det var ikke for sjov at LO ville hæve topskattegrænsen, da det gik op for dem at ganske almindelige håndværkere betalte topskat.

  Der er MANGE mennesker der arbejder stenhårdt i dagens Danmark. Mennesker som lider afsagn i jagten på at blive dygtig.
  Hvorfor skal sportsfolk behandles bedre end disse mennesker? Sportsfolk leverer omtale til nationen, de andre får nationen til at hænge økonomisk sammen.

  Jeg ville slet ikke vælge, jeg ville generelt beskatte alle mindre.
  Ovenstående klumme er endnu et klassisk eksempel på, at vi egentlig godt ved at vores skattesystem er noget rod. Ellers var vi aldrig begyndt at tale om specielle forhold for nogle mennesker fremfor andre.

 7. Klaus Østerberg

  Det er lidt underligt, at Danmark på den ene side soler sig i at have idrætsfolk der er så dygtige at de får medaljer med sig hjem, og så på den anden side straffer dem med at de skal betale skat af deres “anstrengelser”, hvor småt kan det blive!

 8. Jensen

  Sænk skatten på rigtigt arbejde i stedet for!

  Sportsfolk kunne jo passende betale Team Danmark støtten tilbage – for eksempel når de får et velbetalt job som folketingsmedlem på grund af kendisfaktoren fra OL.

 9. Jacob Skaaning

  Støt danske soldater i stedet for….!!!!!!
  sportfolk siger selv de ikke gør det for pengene så lad vær med at give dem for at vinde, men giv dem for at dyrke den sport de kan lide til dagligdag…

  Gør kampsoldaters løn skattefri…!

 10. Leif Sørensen

  Jeg har haft fuldtidsarbejde siden 1975.
  Støt mig.
  Jeg lider afsavn hver eneste dag (min. 8 timer).
  Fjern min skat!

 11. René

  De skal da betale skat af pengene ligemeget hvad!!

  hvis forbund eller andre mener de skal have mere udbetalt end 100.000 så må de jo sætte bonussen til 200.000.

  Det kan ikke være rigtigt at man blot fordi man er sportsudøver skal have anderledes skattevilkår!

  Er det næste at superliga spiller, spiller i dame og herre ligaen i håndbold hellere ikke skal betale skat af deres bonusser??

  Eller er det kun de penge de for får europæiske kampe der skal være skattefri, her repræsentere de jo Danmark, lyder et af argumenterne..

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.