Frederiksen søger ny strateg

Efter Bjarne Corydons pludselige farvel mangler Socialdemokraterne er profil, der kan udvikle partiets politik

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 udnævnte sin stabschef til finansminister, anede ingen i den brede offentlighed, hvem Bjarne Corydon var. Siden blev det anderledes. Strategen, kuglestøberen i kulissen, blev i de følgende år en af Socialdemokraternes mest betydningsfulde skikkelser. Helt central i Thornings regering. Kåret som Danmarks mest magtfulde person. Respekteret, udskældt, men aldrig ligegyldig.

Og nu er han fortid. Da Bjarne Corydon tirsdag meddelte, at han forlader dansk politik til fordel for et job som global direktør for det verdenskendte management- og konsulentfirma McKinsey, var det både overraskende og forventet. Overraskende, fordi ingen rygter havde svirret på forhånd. Og ventet, fordi Corydons nye rolle som oppositionspolitiker ikke virkede holdbar. Magten og indflydelsen var for langt væk for manden med den store appetit på at skabe forandringer og resultater. Engagementet var ikke længere det samme.

Nærmest omgående blev det et faktum, at Corydons farvel betyder en lettere gang på jord for Socialdemokraternes nuværende partiformand, Mette Frederiksen. Simpelthen fordi hun nu ikke længere behøver at føle sig bundet af den økonomiske og politiske kurs, som Corydon stod for i Finansministeriet. Den ledige stol, som Corydon efterlader i gruppeledelsen ved siden af Henrik Sass Larsens og Nicolai Wammens, vil også kunne besættes med en profil med tættere bånd til folketingsgruppen.

Og endnu en pointe: Uden Bjarne Corydon i ledelsen vil det være lettere at evaluere Socialdemokraternes indsats i regeringsperioden – der vil være en frihed til både at se på, hvad der gik godt, og hvad der gik galt, filosoferes der nu i den del af folketingsgruppen, som ikke altid bifaldt Blå Bjarnes linje.

Uomtvisteligt er det, at Bjarne Corydon spillede en central rolle i partitoppen, og at han efter valgnederlaget stod vagt om de resultater, han leverede i regeringsperioden, og om den kurs, han udstak. Om og i hvilket omfang Mette Frederiksen vil ændre den politiske kurs, står lige nu hen i det uvisse. Ligesom det også er uklart, hvem der skal formulere og skabe fremtidens socialdemokratiske politik sammen med Sass og Frederiksen. Man kan være enig eller uenig med Bjarne Corydon, når han talte om ’nødvendighedens politik’ og ’konkurrencestaten,’ men at han formåede at skabe politik fra grunden, vil de fleste kunne skrive under på. Salgsarbejdet lykkedes så ikke til fulde, hvilket gentagne gange bragte Corydon i stormvejr. Og indimellem i splid med egne partifæller og med Thorning-regeringens støtter.

Mette Frederiksen kan nu bruge juleferien til at sætte sit nye ledelseshold. Det vrimler ikke med oplagte talenter, der både kan det politiske spil, begå sig i et forhandlingsrum og udvikle ny politik. Henrik Dam Kristensen har erfaringen, men er ret beset gårsdagens mand. Benny Engelbrecht har sikkert ambitionen, men anses næppe for kapabel. Mogens Jensen besidder loyaliten, men er i forvejen næstformand i partiet. Nick Hækkerup kunne måske komme på tale. Frederiksen skal finde en profil, som er rustet til at håndtere en krævende politisk dagsorden og samtidig væbnet med tålmodighed, når det handler om atter at smage magtens sødme.

13 kommentarer

 1. Søren von Marx Sørensen

  Cordons farvel er en gave til det danske folk!

  Mette må finde en mand med en mere anstændig vej, end dit dybt anløbne politiker Bjarne. Burde være hendes nemmeste opgave hidtil? Og en ny rød regering hænger på valget, vejen og retorikken!

  BT skrev igår at corydon bestilte for over 90 millioner kr stats analyser i McKinsey! Deriblandt om hvorledes men privatisere ældreplejen og hospitaler.

  Lad os foreslå BT at komme tilbunds i den historie, såvel som hvem ejer McKinsey. Er det også guldmandsaks med sine klamme hænder overalt, som corydon solgte Dong til?

  Følg bolden BT! Lad ikke blot corydon forsvinde fra sit svineri mod det danske folk. Gør ham ansvarlig. Find lobbyismen!

 2. Rikke

  Fru Frederiksen skal først og fremmest passe på ikke at gå i eet med Venstre-tapettet. Ellers så vil Folketingssalen nemlig nemt kunne blive omtapetseret med røde Ø’er og sorte O’er helt op til loftet.
  God rød-grøn Jul Danmark!

 3. Hans Jørgen Olsen

  Du skriver at det ikke vrimler med oplagte talenter i socialdemokratiet, men her mener jeg at hellere vente på de rigtige emner i forhold til hvad regeringen kan mønstre! synes ikke det går alt for godt.

 4. Søren

  CoryDONG har ikke været en strateg. Han har blot udført og gjort det, som hans konsulenter har sagt han skulle gøre.

  Det er vel derfor han har været storkunde hos sin nye arbejdsgiver, som netop rådgiver dem der ikke selv kan træffe vigtige beslutninger.

 5. BO

  Nu skal man jo ikke tro på alt, hvad aviser skriver ej heller Politiken Søren Max….., BC var valgt til folketinget i 2011, blev en yderst dygtig finansminister, man ikke kunne løbe om hjørner med, han fik dansk økonomi på fode igen og efterlod en økonomi i + og med karakteren AAA+. At Hjort så prioriterer anderledes og derfor ikke har råd til sine løfter, og manipulerer med tallene, er jo ikke Corydon eller SR regeringen eller Thornings skyld, det er V`s egen.

  S vil savne BC, men der er så mange andre dygtige S folk, så Mette skal nok finde den, hun vil satse på som strateg osv.Man har lavet mange myter om Corydon, men han er et ordentligt menneske, han holder ord, er god forhandler og lynende intelligent. Så lad være med at smæde hans eftermæle politisk det er ikke fair.

 6. Flemming Nielsen

  Ikke mere Mette. Hun er uegnet og utroværdig. Selve hendes mystiske tilstedeværelse i dansk politik er en katastrofe for Danmark
  En forsinket, middelbegavet gymnasielev med et fremturende helvede af en stemme, skal ikke lede landet. Det kan kun gå galt.
  Hendes slags er efterhånden billigt til salg alle vegne. Men af en eller anden absurd ligestillingsgrund stemmer folket nogen gange på typen.
  Det er jo håbløst!

 7. Søren von Marx Sørensen

  “Ej hel politiken Søren max”
  Bo

  Politikeren?
  Er blot en bekymret samfundsborgere. Var medlem af Ø og stemmer der, men nægtet at betale videre da de ikke strammer op på deres indvandre/løndumper politik!

  Karakteren AAA+ var der allerede min kære Bo! DK’s model er verdens mest succesrige med og minus 2-3 lande!

  Mette vil i blinde kunne finde en mere anstændig, effektiv aktør det er jeg ikke i tvivl om! Alt er vundet for S ved hans afgang!

  En effektiv økonomi er baseret på..

  1. En stram indvandringspolitik!

  2. Lighed, og involvering af alle!

  3. Skat, og dens socialistiske fordeling!
  (Som ikke betyder lige fordeling nej,men mådeholdent lige kapitalistisk fordeling! Top 1% sidder jo på mindst 34% af alle værdier i dk idag?….picketty’s 1% skat på ejerskab af værdier må indføres, eneste rigtig mulighed for forholdsvis lighed i dag! Måske 2-5% dog?)

 8. Ole Høj

  En statsministerkandidat der ikke selv kan lægge en strategi mangler visioner i en sådan grad, at vedkommende ikke bør blive statsminister.

  I øvrigt ser det ud til, at der allerede er lagt en usympatisk men brugelig strategi for nu de til enhver tid siddende mindretalsregeringer.

  Metoden er, at politikerne lader sig vælge til Folketinget ud fra deres respektive partiprogrammer, men efterfølgende hugger den nye regeringsleder de væsentlige ideer fra konkurrerende partier, og sammenstykker derved et regeringsgrundlag, der sikrer regeringens overlevelse indtil næste folketingsvalg, uden at man behøver et direkte samarbejde med de partier, hvis ideer man har taget.

  Man så det under HTS s regering, der i stort omfang førte venstrepolitik, og man ser det i den nuværende LLR-regering, som i stort omfang egenhændigt fører DF- politik på udlændingeområdet.

  Jeg kan godt se det smarte i denne “strategi”, men det er ikke særlig demokratisk sådan at springe over væsentlige forhandlinger med andre partier – og vi danskere påberåber os vel at have et demokratisk styre, ganske vist kun på det repræsentative plan. Og selv den påberåbelse er forkert, for det vi i virkeligheden har et partidiktatorisk demokrati, fordi befolkningen kun har mulighed for at stemme på de få kandidater, der oftest udemokratisk opstilles af vælgerforeningerne.

  Vores demokrati er derved meget, meget spinkelt, og det er derfor faktisk en forbrydelse mod befolkningen, når en mindretalsregering sætter den sidste rest på spil i folketinget ved at tilpasse sin politik således, at man i vid udstrækning begrænser sit behov for at skulle indgå kompromisser med de konceptgivende partier, der således i stedet for aktiv indflydelse reduceres til passivt stemmekvæg.

  Derudover synes jeg, at brugen af spindoktorer i Folketinget er gået over gevind og bør begrænses ved indførelse af delvis egenbetaling fra de politikere, som anvender dem.

 9. Søren von Marx Sørensen

  Flemming@

  Mette er det største håb i socialdemokratiet siden anker Jørgensen!!

  Overvejer selv at stemme personligt på hende ved næste valg, og flytte min stemme fra ø for første gang! Men kræver en stram indvandringspolitik!
  Kan hun fuldføre her? Det er jo et parti med corydon støttere!

 10. Søren von Marx Sørensen

  Rikke nielsen@

  Mette’s fremgang kommer til at bestå via en stram indvandringspolitik, som kommer til at gavne hele landet!
  Især de sværest stillet! Men er S seriøs her?

  Muligvis interessere de dig ikke selv? Og undertegnet som en nær permanent immigrant kunne sådan set også være ligeglad, Men kender snart 100 lande og dette er trods alt mit land og muligvis stedet jeg kommer retur for at dø en dag!

  Vi kan ikke brødføde alle, religion er roden til alt ondt, løndumpere er ingen fremtid for dk! Kun armod!

  Det er respektløs mod landets indvandre befolkning at fratage dem alle muligheder, via borgerliges laisses faire indvandre politik, såvel som landets etniske befolkning?

  For alle os der kendte dk i 70 Erne , ved vi alle at mølle maler helt af helvede til!
  Ingen havet brug for nøgler da! Hoveddøren stod simpelthen åben! Eller nøglen under dørmåtten!
  Det kan men ikke idag!

  Du er født i en generation hvor usikkerhed er medfødt!
  Og du mener det er godt?

 11. Ord Der Ikke Nytter

  Danmark regeres ikke fra folketinget.

 12. Hulda i Bagermosen

  Danske partiformænd, som hader danskere, -hvorfor ikke afgå!

 13. Bjarne Munk Christensen

  Husk at især S er hovedansvarlig for den katastrofale situation DK befinder sig i nu forårsaget af partiets knæfald for de radikale siden 1983 m.h.t. indvandring.
  At stole på dette parti, der nu selv må erkende at det har været primus motor for ødelæggelsen af DK er massivt jubelidioti – hvis S skulle komme til magten igen ( må gud forbyde det ) vil det straks omfavne det landsskadelige parti R igen og – uden den mindste tøven – hævde at nu er situationen helt anderledes.

Kommentarer er lukket.