Leder: Mettes mavepine

B.T. mener: Selv Mette Frederiksen må i stille stunder have svært ved tro på total reform-succes

Tusinder af unge, der ellers var parat til at påtage sig et arbejde, er på 15 år havnet bagest i jobkøen. Blandt 12.000 unge, der i 1994 fik kontanthjælp det meste af et år, var over halvdelen stadig uden arbejde i 2009. Og ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der står bag den nye analyse, tyder intet på, at gruppen har fået et mere sikkert fodfæste på arbejdsmarkedet i dag. Dertil har krisen fået for godt fat.

Hovedparten af de unge er i dag enten ledige eller helt uden for arbejdsstyrken. Hver tredje af kontanthjælpsmodtagerne fra 1994 får stadig hovedparten af deres indkomst fra det offentlige. Det, der skulle være et aktivt liv med job og uddannelse for de dengang unge under 30 år, blev i stedet til en hverdag på overførselsindkomst.

1200 af dem er endt som ’ikke-arbejdsmarkedsparate’ kontanthjælpsmodtagere ude af stand til at påtage sig et almindeligt job. Andre 1200 er parkeret på førtidspension. Og en endnu større gruppe er i aktivering, på sygedagpenge, under revalidering eller på anden vis røget ud af arbejdsmarkedet. Unge, der måske blot behøvede et ekstra puf, hænger nu fast i kontanthjælpssystemets dynd.

Den nye analyse lander oven i andre undersøgelser med tilsvarende nedslående budskaber. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har kaldt tallene for ’dybt alarmerende’ og bebudet et kursskifte i indsatsen over for de unge ledige. De skal mødes med krav om uddannelse langt tidligere, lyder ministerens mantra.

Mette Frederiksens hjerte banker for at skabe reformer, der kan hjælpe de unge. Man kan også sige, at hendes succes som beskæftigelsesminister står og falder med, om hun får standset det sørgelige spild, som det er, når tusinder af mennesker er parkeret på samfundets sidelinje. Under alle omstændigheder så statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ret, da hun satte navn på sin beskæftigelsesminister. Mette Frederiksen er om nogen optaget af samspillet mellem rettigheder og pligter, og hun kan med den fornødne troværdighed formidle budskabet om, at det ikke er ’okay’ at være på kontanthjælp, hvis man i virkeligheden kan klare sig selv. Men nok så gode talegaver ændrer ikke på, at den opgave, hun har stillet sig selv er svær. Hamrende svær. Reformer af kontanthjælp, førtidspension, fleksjob og aktivering står på den ambitiøse dagsordenen. Selv Mette Frederiksen må i stille stunder have vanskeligt ved at tro på, at det altsammen kan flaske sig.

Det kan umiddelbart vise sig lettere at få Venstre og Konservative med på reformtankerne end at overbevise vennerne på egen fløj. Dele af SF er i hvert fald stærkt bekymret for, om regeringen helt har glemt, at der findes fattige i Danmark. Og i Enhedslisten taler man om, at ingen må tvinges til at arbejde for noget, der minder om ’discountløn’.

Læg dertil, at løsningerne skal fungere i det virkelige liv. Udfordringen er at give plads til ledige, som det hidtil har været alt for nemt at sortere fra. På jobcentrene, på arbejdspladserne og i uddannelsessystemet. I går erklærede Mette Frederiksen, at hun fik mavepine af de nye tal om de unge. Ministeren må nok indstille sig på nye mavekneb, når de bebudede reformer skal på plads. Og ikke mindst når de skal afprøves i realiteternes verden.

48 kommentarer

 1. Hansen

  Det ville være dejligt, hvis politikerne tog sig sammen og begyndte at samarbejde omkring de store problemer Danmark står overfor: Arbejdsløshed og økonomi. I stedet ser vi de blå og blåsorte sidde med armene over kors og spille fornærmede, fordi de har mistet ministerbilerne.
  Kom dog i gang med det samarbejde, det er os skatteborgere, der betaler jeres høje løn og fede pensioner.

 2. Hanne

  @Hansen – helt enig!!! I forhold til indsatsen knokler vi i kommunerne på, at gøre de unge klar til arbejdsmarkedet og sørger for de kommer i uddannelse. MEN det hjælper ingenting, når problemet er, at der ikke er lærerpladser og jobs nok, så kan vi hekse alt det vi vil. Det er her der skal gøres noget!!!!

 3. T.Sørensen

  Mette Frederiksen lider af kronisk orddiarre.
  Nu har venstrefløjen ikke lavet andet i den sidste generation, end at tude unge mennesker ørerne fulde af, hvor meget de har krav på fra sumfundets side af. Det er vi mange der lige så længe har været modstandere af, fordi vi længe har kunnet se i hvilken retning vinden blæste. Unge skal opdeles i dem der vil og kan og dem der ikke vil og kan. Sidstnævnte har længe ikke villet.Hvordan Mette Frederiksen vil bære sig ad med at overbevise de unge om at den trafik de har nydt godt af, pludselig skal stoppes er en gåde. Hvis VKO havde dristet sig til noget der lignede, havde vi fået borgerkrig. Og den første til at stå på barikaderne var Mette Frederiksen, der ville råbe massegrav, social uretfærdighed osv osv.Jeg glæder mig til at se Mette Frederiksens munddiarre uvikle sig til konkrete resultater, med flere aktive unge, specielt rettet mod alle dem der indtil nu ikke gad deltage i festlighederne, som alle vi andre har gjort, unge såvel som ældre. God fornøjelse!

 4. Jensen

  Sæt de ledige igang med snerydning.
  Der mangler ikke sne i dag, så der er arbejde til alle i dag.

 5. lars hansen

  Lille Mette og hendes S-SF-R-venner gør jo nærmest alt for at sabotere det private erhvervsliv, fx betalingsmur omkring Hovedstaden og Nox-afgifter og mere skat på alt. Dermed øges produktionsomkostningerne, hvorved konkurrenceevnen forringes. Dette skaber alt andet lige færre jobs. Kommunerne fyrer folk i bundter, da de har faldende skatteindtægter. Så længe Helle T., Villy S., Ole Sohn og Thor “Elevrådsformand” sidder og kører Danmark i sænk, så kommer Mette til at gå en del til egen læge med voldsomme mavekneb.

 6. Anita Jensen

  Det er ikke korrekt der ikke findes praktik pladser. Hvis man tager et kik på de forskellige jobportaler, så findes der i HOBETAL, ledige elevstillinger i bl.a Dansk Supermarked, Fætter BR & tøjforretninger i hele landet, derudover, et større antal ledige stillinger for unge u/18 år..hvad med at få dem besat? Vil man have job, må man søge bredt, det hele ligger ikke lige om hjørnet.( Positivt tænkt og ment.)

 7. L.Pedersen

  Regeringen har haft så travlt med at tvinge de ældre til at blive på arbejdsmarkedet at det går ud over de unge. Hul i hovedet! Sørg dog for at gøre plads til de unge – det er dem der skal føre samfundet videre. Lav den tilbagetrækningsreform om igen.

 8. Hanne

  @Anita, selvfølgelig findes der praktikpladser :O)) bare ikke nok! Jeg møder hver dag 70 kursister der alle kan og vil, disse 70 sidder hver dag og søger job – i vores område er der pt. 10 ledige job indenfor rengøring – ikke andet ufaglært, og det er max 20 timer.. såååå

 9. Mogens

  Det kedelige i det danske samfund, er at alle forventer at få alting bragt på et sølvfad af det offentlige. det gælder ikke mindst arbejdsgiverne.
  Når samfundet er i højt gear, skal det offentlige sparke så mange ud med fuld uddannelse betalt af det offentlige så hurtigt som muligt, så hjulene kan holdes i gang.
  Når der er lavkonjunktur er arbejdsgiverne og deres organisationer larmende tavse. De føler intet medansvar overhovedet på at sørge for de unge kan få en læreplads el.l. De skal nok hyle op om et par år, når de har brug for dem og de er i udlandet eller har været så lang tid uden for arbejdsmarkedet, så de ikke kan bruges.
  At holde de unge beskæftigede med at tage den ene uddannelse efter den anden er en overspringshandling og problem-placering.
  Hvis vi ikke kan få DA / DI til at tage et medansvar for dette, så er løbet kørt for en hel generation. Jeg tvivler på at vi kan få dem til at tage et medansvar. Deres loyalitet er udelukkende til deres egen aktieoption og skyhøje fratrædelsesordinger.

 10. Christian

  @Hanne – det er helt korrekt. Så længe, at der ikke stilles krav til firmaerne om at deltage og igangsætte omfange af praktikpladser har beskæftigelse af de tabte unge desværre lange udsigter. For dem der kan huske historien havde man præcis samme problem i 1975. jeg citere ” I 1975 blev det forslået at indførsel efterløn for personer, der fylder 60 år og som har haft et særligt belastende arbejde. Efterlønnen blev vedtaget i 1979 af SV-regeringen under statsminister Anker Jørgensen med den begrundelse, at de ældre burde give plads for de unge arbejdsløse, og på den måde sænke ungdomsarbejdsløsheden, og at personer, som var nedslidte som følge af fysisk eller psykisk særligt krævende arbejde, kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.” og den har man desværre nu afskaffet, uden at indfører andre beskæftigelsestiltag.

 11. Peter Hansen

  Så længe alle personer kun kan tænke ( eller ikke tænke ) vane tanker, vil man aldrig kunne løse noget opstået problem, jeg vil anbefale at man lader personerne der er berørt selv lave en tænketank, det er sikker bedre en at lade de politiske tullinger prøve at løse problemet. Hvis man ikke ændre på udviklingen vil man om 10 år snakke og skrive om det samme problem igen, hvis ikke der har været et stort folkelig oprør.

 12. flemming frober

  Hvem husker ikke de sidste 5 års intetsigende munddiarré fr skrigeskinken omkring det at være klogere end det øvrige samfund.

  Nu står hun med et af Danmarks største problemer, problemet med unge der koster kassen for samfundet indtil de forlader denne jord.

  Samtidig er her en arbejdsstyrke der skulle afløse efterlønnernes arbejdskraft og ekspertise som aldrig kommer i arbejde og kan forsørge sig selv og generationen der følger efter.

  Hun er og bliver en falliterklæring som sine øvrige partner.

  hvad får hun ud af sin retorik, -ikke et spor.

 13. jørgen m. olsen

  En debatør , * sæt de ledige i gang med snerydning * . Det kunne så være til overenskomst løn , og ikke kun kontanthjælp. Det er ikke de arbejdsløse , der har skabt den alt for store arbejdsløshed.

 14. T.Sørensen

  @ Hanne.
  Du er allerede igang med undskyldninger for ikke at komme igeng. Hvis du virkelig vil gøre noget for den enkelte unge, så skal du spotte det unge menneske, der i ord som attitude ØNSKER at komme igang. Tag kontakt til flere lokale virksomheder, deres direktør eller personalechef,værkfører – name it. Argumenter for dit ærinde. Hav et specifikt ungt menneske i tankerne. Skab kontakten. Se hvad det udvikler sig til. Jeg kender personligt en lærer på en teknisk skole der har betjent sig af denne metode i 20 år med større eller mindre succes. Men det er lykkedes ham i mange tilfælde at få unge mennesker i gang. Men først og sidst de unge skal ville det SELV. God fornøjelse.

 15. Ingvald Jacobsen

  Nu har vi hørt på Mette Frederiksens ordgyderi i snart lang tid, men er der sket noget? Desværre nej, men yderst forventeligt. Det går stadig den gale vej med beskæftigelsen,arbejdspladser bliver nedlagt i Danmark og ordrerne bliver lagt i lavtlønsområder i udlandet.Til trods for dette forhøjer regeringen skatter og afgifter og pålægger erhvervslivet flere administrative og bekostelige byrder.Kom i gang Mette Frederiksen, det haster!!!

 16. Hanne

  @T.Sørensen. Indenfor det sidste år har vi fået 60 % videre i job, netop på den måde du beskriver, men der er stadig 40 % der hænger :O)

 17. J.Hansen

  Tag kontanthjælpen fra dem. Så skal de nok komme i arbejde eller uddannelse. Men det vil slubre-Mette ikke, for så bliver hun jo overflødig i omfordelingsindustrien, og skal til at gå med aviser eller i aktivering sammen med stemmekvæget, og DER sætter hun ikke sine ben!

 18. Anita Jensen

  Hanne: Med alt respekt, så må man flytte bopæl, som sagt ligger ikke alt lige om hjørnet. RengøringsBranchen har også ledige stillinger til ufaglært, jeg ser det jo hverdag på disse jobportaler. Så er den lige en helt anden ting, ansatte på div. jobcenter burde være langt mere aktive i marken, i skal ud af jeres varme lokaler, og lave opsøgende aftaler med virksomheder rundt omkring, det er ikke nok bare at stå ved en tavle og forklare hvordan det burde være, i har kompetancerne til at få gang i gode aftaler med nytænking og jobaftaler med div. virksomheder, jeg kender kun én kommune som virkelig skaffer folk i job, det er Horsens Kommune jobcenter, de ansatte der, har forlængst indset, de skal have armene ud fra kroppen.( Positivt tænkt, ment og skrevet.)Det giver trods alt langt mere, at få en elevplads fremfor, at være på kontanthjælp.

 19. bjarne hansen

  til alle de evindelige kritikere håber ikke for
  mange af jer tilhører de danskere der har meget svært ved at betale de mange milliarder kr tilbage til stats kassen inden i bliver ved at svine regeringen til det ervenstre der har glemt
  at man skal betale hvad man skylder HUSK DET

 20. Sten

  Og de blå kører videre med deres non samarbejds, småpige fornærmet hulk hulk vi har ikke magten politik.

  Kom ind i kampen og få rettet op på dette morads af et samfund der er tilbage efter ti års slingrevals i hælene på Pia the wolf.

 21. Kaj Vilhelmsen

  Det danske arbejdsmarked er r.. og nøgler. Der er ingen udsigt til nye jobs af betydning, og derfor kan det heller ikke nytte noget at vrøvle om, at de unge (eller andre) skal i arbejde. Man kan ikke beskæftige hundredtusinder af arbejdsløse med lidt rengøring og snekastning. Kun gamle narrehoveder tror på det.

 22. p. christensen

  Hej,
  Måske skulle man starte med at nedlægge jobcentrene med videre – det er efterhånden en videnskab at søge et job.
  Da jeg var ung fandtes der ikke disse mærkelige centre. Jeg fandt mit første job ved mund til mund metoden. Efter lærertiden var overstået læste jeg videre og fik job i en kommune – på det tidspunkt startede jobcentret op med 1 person – nu er der et trecifret antal ansatte og arbejdsløshed er blevet en sygdom – hvor der skal tages hensyn til alt.
  Vi så det i fjernsynet med 2 unge som havde været på kontanthjælp et par år – hvis de blev sendt ud i arbejde ville de gå ned med stress!!
  Dertil er der kun at sige – nul kontanthjælp.
  Så lige i går ingeniørmanglen i Esbjerg – hvor ledige ingeniører ikke vil til Esbjerg – også her – fratag dem dagpengene.

 23. Derrick

  Sålænge det koster over det dobbelte at producere en vare i Danmark,
  kan man vel ikke fortænke virksomhederne i at få mange af deres produkter produceret i udlandet.
  Man kan så håbe på at virksomhederne vender tilbage i takt med at omkostningerne bliver højere i lavtløns landene.

 24. mads pedersen (@thagaard1)

  nu er det jo ikke nødvendigt at lave en aftale med enhedslisten hvis nu at venstre konservetive df eller liberal aliance var lidt samarbejdsvillig og satte sig til bordet, for jeg kan da ikke tro at de ikke er enige om at vi skal have de unge ud på arbejdsmarkedet.
  men at de skal i uddannelse er jeg ikke helt enig i. der er jo mange af de unge der er ledige der er uddannet men ikke kan få et job fordi de enten mangler erfaring eller at der ikke er noget at få fat i.

 25. Benny Nielsen

  Puuuuh ha.

  Skrigeskinken har pludselig fået ansvar!
  Jamen lile Mette i har selv været med til at opdrage de unge til at leve af socialhjælp.

  Luk alle de håbløse jobcentre, de er ikke 5 potter p.. værd, men er rene beskæftigelsesanstalter for fagforeningsfolk og partimedlemmer.

  Et kæmpebeurokrati til ingen verdens nytte.

 26. Kaj Vilhelmsen

  P. Christensen og andre har travlt med anbefalinger af, at man fratager folk deres kontanthjælp. Og det er sandelig også en god måde at fremme kriminaliteten på. En dag vil der være så mange folk uden penge, at de kan gennembanke politiet og plyndre i butikkerne. Jo, det virker meget velovervejet, når man anbefaler, at folks kontanthjælp skal bortfalde, hvis de ikke…osv.

 27. jaen pedersen

  Det er blevet hverdag , selv for Mette Frederiksen, efter 2½ år med armene over kors, så er det nu op til denne regering at klare det man helt naturligt skulle have gjort under den blå regering. Nu er der ikke noget med at lægge et forslag frem og så kan andre partier byde ind, som det hedder når man ikke ved hvordan man selv vil gøre, DER ER JO RØDT FLERTAL, så er det meget let at få alle i job, ja det var da det man hele tiden kunne høre, INDEN valget, der er masser af brænde i skovene som kan indsamles , skæres i passende stykker og transporteres ud til pensionister med brændeovn, men det er vel ikke MENINGSFYLDT arbejde, som det hedder, når man hellere vil blive i sengen og leve af andre mennesker, velkommen til virkeligheden.,

 28. Per Mortensen

  Mette Frederiksen er den rette til at få løst, fremtidns problemer på arbejdes marked. En politiker med fremsyn og evner.
  Og ikke som Hjorth Frederiksen og Støjberg, der altid gjore det forkerte.
  Så Mette er den rette, på det rette tidspunkt. Heldigvis for Danmark

 29. anette jacobsen

  på landes produktionsskoler er der ledige pladser det er for unge imellem 15 og 24 år, for dem der ikke lige ved hvilken uddannelse de vil i gang med, send dem til os, ud af elle de elever vi får er der 75 procent som stadig er i uddannelse efter vi har sluppet dem, vi kan have dem et år,i det år arbejder der på de værksteder, de arbejder på, der bliver fundet praktik pladser, som de prøver af, alt imens de får skoleydelse som svare til su hjemmeboende/ udeboende. det gør de unge er i gang med noget der er et net under dem skulle det gå galt, men det er desværre også sådan at produktionsskolerne bliver betragtet som det rene skidt, går du på produktionsskole er du jo dum, det er da bedre at bare gå der hjemme!!!! loven siger skal du have ydelse skal du lave noget, hvorfor opfinde den dybe tallerken igen når vi har alle midlerne nu til at hjælpe de unge i uddannelse, ved skam godt det ikke er sikkert de så kan få et arbejde, men det første skridt er uddannelse

 30. Thor Arentoft

  Alle politikere nu om dage arbejder ikke politisk for landet, men for den egne politiske karrierre.
  Hvis nogen håber på store politiske forlig, så glem det.
  Det at være politiker opfattes som et arbejde,som hvilket arbejde som helst.
  VKO regeringen var bevidste om dette og brugte deres flertal, når brede forlig ikke var mulige konsekvent.
  Der har S SF R-regeringen noget at lære. Giv oppositionen en chance for at være med på forlig, men kun en, og brug så det flertal vælgerne har givet jer.

 31. B. Nielsen

  Den store ungdomsarbejdsløshed er blevet skabt af den tidligere borgelige regering. Den underfrankerede Inger Støjsender magtede ikke at gøre noget ved problemet som bare blev større og større.

 32. Peter Larsen

  DET ER IKKE DE LEDIGE (uanset alder) DER HAR BRUG FOR ET ‘PUF’ – DET ER ARBEJDSGIVERNE DER SKAL ‘PUFFES’ TIL AT ANSÆTTE DE SVAGESTE LEDIGE FRA. DET ER ARBEJDSGIVERNE SOM SKAL FORHINDRES I AT SORTERE FOLK FRA. DET ER ARBEJDSGIVERNES DER SKAL AKTIVERES OG REVALIDERES !

 33. Verner bjørn

  Er det dog til at forstå. Vi har økomiske problem er, bskæftigelsesproblemmer, et utal af unge uden uddannelse, arbejdsløse og forretning- og fabrikslukninger. Og hvad gør regeringen, deres størttepartier og højrefløjen? Uden forståelse for Danmarks økonomiske formåen fortsætter de med den banale mudderkastning. Var det ikke på tide at man ændrer mandatoptælling til konstruktiv samarbejde???

 34. H. Kristensen

  B. Nielsen. Den “underfrankerede” Inger Støjberg lavede nøjagtig det samme som Mette nu laver, nemlig – unge skal i uddannelse STRAKS, Støjberg sagde bare under 30 hvor mette siger noget i retning af under 36. Resultatet var, at socialrådgiverne og de ansatte på jobcentrene satte hælene i, for det var skam åhh så synd for de unge. Det bliver så spændende at se, hvad jobcenteransatte siger til det nu, hvor det er socialistisk besluttet og derfor ikke synd for de unge mere.
  Den eneste underfrankerede i det her er dig B. Nielsen, du aner nemlig ikke hvad du snakker om.

 35. Rune Adelvard

  Jeg tvivler på, at der er så mange, der har behov for et puf. Det er nok nærmere et job. Men Danmark har næsten 200.000 uddannede ufaglærte. Jeg selv har tre uddannelser og arbejder som ufaglært tilkaldevikar på en skole (dvs. mit arbejde kan være væk i morgen). Har søgt hundredevis af job deltaget i masser af frivilligt arbejde, skrevet debatbog og stået for analyser. Men job er der ikke noget af. Jeg har ikke behov for mere uddannelse – men at nogen tror på, jeg kan. Og de mere end 20 år i uddannelsessystemet koster på pension og levestandard. Så uddannelse nej tak!!!

 36. Sandy Haae Høyrup

  Jeg kan ikke forstå, at man ikke kan lave “fleksible” lærepladser.
  Forstået, at man (skolen) har eleverne under uddannelse og “sælger” elevernes arbejdskraft til de enkelte arbejdsgivere á la vikarjobs.

  Andre vikar jobs er også tidsbestemt, men kan ændres til faste stillinger, i dette tilfælde lærepladser osv.

  Her ud over, syntes jeg, at de forskellige ministre burde have en slags ide bank knyttet til sit ministerium. Og fx give en pris for at bruge en ide?
  Befolkningen er langt mere ide rig og har ofte godt kendskab til deres arbejdsområder.

  Kort sagt; gulerod til at lokke ideerne frem, fra befolkningen, men også udsigter til fx uddannelse, eller medvirken til et bæredygtigt og vedkommende samfund.
  Trusler har bevisligt ikke virket.

  Selv partierne kan få kontakt med befolkningen, med ide bank til løsninger af forskellige “problemer”.
  Det kan gøres i disse it tider. Fremfor lobbyister der kun tjener sit eget formål.

  Der er MASSER af nye måder, man kan ændre og indrette på, at tale om reformer er ikke nok. De skal ud i virkeligheden og virke i daglig dagen.

 37. T.Sørensen

  @ Peter Larsen.
  Du har tydeligvis aldrig været arbejdsgiver. Og har heller aldrig udsigt til at blive det. Du har aldrig prøvet at stå med en genstridig personage sovset godt ind i fagforeningsretorik. Et ungt menneske der ikke havde tænkt sig at bidrage for 2 kroner, eller folk der bevidst pjækker fredag og mandag. Kort sagt snyder på vægten, hvor det kan lade sig gøre. Det har jeg. Og alle er de blevet fyret på gråt papir. Det morsomme ved det er, at alle de øvrige medarbejdere har givet udtryk for fuld tilfredshed med dispositionen, idet de selv samme medarbejderes bonusudbetaling forblev på det høje niveau, som de forventede, og ikke blev trukket ned af de negative påvirkninger der følger af pjæk og springen over hvor gærdet er lavest. Så dine “gode råd” til arbejdsgiverne kan du glemme alt om. De har ingen gang på jord. Prøv at overbevise Mette Frederiksen om dine “gode råd” og hun vil sætte det i værk. Så skal du se løjer. Virksomhederne vil forlade landet i så stort tal, som ingen gør sig nogen forestilling om.

 38. Thor Arentoft

  Beskeftigelsen af unge og gamle er et samfundsmæssigt ansvar der skal tages af den til enhver tid siddende regering.
  Når man midt under en lavkonjuktur, afskaffer Efterlønnen, så er det jo en naturlov at ungdomsarbejdsløsheden vil stige.
  Det vidste Lars Løkke, når han kom med forslaget, og det vidste Pia Kjærsgaard når hun støttede det, men S SF R vidste det også, derfor er det ren hykleri at sige de var tvungen til at støtte forslaget om afskaffelse af Efterlønnen.
  S SF solgte Efterlønnen ligeså meget som den blå regering gjorde, og det var priset for at komme i regering med De Radikale.
  Stå for hvad i har gjort mod de gamle og de unge, og hold dem skadesløse. De skal ikke lide for jeres politiske ambitioner.

 39. Bjørn Kristiansen

  I denne endeløs debat om arbejdsløse “unge” og folk uden uddannelse, bør man rette focus på det der også bør frem i lyset – for at få en nyanceret debat.

  Men der er vle nærmest lovgivet imod en sådan debat – jeg mener ifølge § 266b

 40. flemming frober

  T. Sørensen.

  Du har ret, ret og atter ret.

  Jeg var selv arbejdsgiver i 13 år, derefter leder igennem 25 år.

  Naturligvis er ikke alle medarbejdere som ‘ubevidst’ pjækker, men forbasket mange benytter sig af muligheden som du beskriver.

  Så, du ramte med de rigtige sten.

 41. Janne Petersen

  Den generation, incl. Mette Frederiksen, der har sikret dette land med efterkommere, har som udgangspunkt ansvaret for, at fremtidens bærere fatter begrebet yde og nyde.
  Jeg har sendt 4 børn ud i verden, som alle har lært teksten fra ganske små.
  Jeg var hjemmets barske arbejdsfordeler, med egen indsats i front, og ingen slap for indsatsen, uanset deres vilde planer eller støjniveauer.
  Mange unge får en altfor dårlig start på livet, fordi opvæksten handler mere om at eftergive, end kræve og belønne.
  Det er rigtig synd for mange unge, der er parkeret med en månedlig ydelse, der ofte ikke rækker alligevel, fordi økonomiens vidunderlige virkning, ej heller var på hjemmets debat.
  Forbilleder er det fænomen, der skal oplyse vejen, så de unge kan se, det nytter ikke noget at man ynkes over, at de andre altid har det bedre, og deres mobil er flottere, eller tøjet er dyrere.
  Min ene svigerdatter knurrer efter mig, fordi jeg tager børnebørnene med i stalden, det er ikke et arbejde for børn, vrøvl, hvis de skal være hos mig, så skal de hjælpe, jeg skal ikke være stand-up-komiker, fordi de unge tror, at jeg er legetante og babysitter, sådan beriges jeg ikke af børnebørn.
  Giv dog de unge ansvaret fra hjemmet, så de møder livet med en klar overbevisning om, at livet kræver rigtigt meget, og ingen kan sejle igennem, uden bekostninger.
  Børn er små instrumenter, man enten kan lære at spille, eller ikke, samfundet er ikke gearet til at samle op, samfundet er opbygget til videreførelse af den nye generation, der fra starten, lærte teksten. Janne.

 42. Peder Tørnqvist

  Jeg sidder med disse unge, jeg har kontakten til virksomhederne. Langt de fleste unge vil rigtig gerne i gang med at arbejde, men den gruppe som absolut ikke bryder som at blive arbejdsramt er stigende, og har været det gennem de sidste mange år. Alt for mange gider ikke stå op om morgenen, de tror de skal starte med 350.000 i årsløn, de kommer til jobsamtaler med deres mor, de bliver utolig tit ramt af mandags syge, de gider ikke blive beskidte, de gider ikke blive forpustede, de gider ikke arbejde om aftenen, de gider ikke arbejde i weekenderne, arbejdstider er kun vejledene, og sådan kunne man blive ved længe. Rigtig mange unge (flest mænd) er ludhamrende dovne og snot forkælede, men de er ikke født sådan, de har lært det af bla. far og mor. Det er alt for nemt at sætte sig på bagdelen og sige “hvad kan kommunen gøre for mig”, og spar mig så for alt hyleriet med at de private arbejdsgivere bare skal oprette flere lærepladser, det er i forvejen dem som betaler for hele gildet, imponerende at der ikke er flere som flytter ud af landet, set i lyset af de forhold de tilbydes i DK. Til sidst; uden at man i fremtiden, som minimum, har en faglært uddannelse kan de unge godt glemme alt om at få arbejde, de ufaglærte jobs forsvinder, og kommer ikke igen. Men vist man fortsætter med at gøre alt hvad man kan for at gøre det håbløst at drive forretning i DK, løser det helt sig selv, så ender vi endelig i et socialistisk møsterparadis hvor ingen laver noget, og alle er lige dårlige, ganske som det er gået i samtlige de lande i verden hvor man har forsøgt sig med denne syge.

 43. Anita Jensen

  Peder Tørnquist: For mig er det soleklart, dem om ikke vil/gider, der fjerner man øjeblikkeligt det økonomiske grundlag=kontanthjælpen eller dagpenge,på den gruppe unge skal der strammes op.Dem som gider og vil, klart det er der i skal som sagsbehandler på jobcenter osv. ligge jeres energi men i skal være i front, ud af varmestuerne på jobcenterne og skab bedre kontakt til de lokale arbejdsgiver/virksomheder, efter min mening er de ansatte på jobcentrene rundt om i landet, alt for passive, det er ikke nok at dunke de arbejdsløs oveni knolden, med alle jeres regler osv. hop i støvlerne og skab nogle dialoger og kontakter til virksomheder. Der findes i hobetal af elevstillinger rundt om i landet, hvornår blive de besat?

 44. Bo Rasmussen

  Det er ikke oppositionen der bremser regeringen – men derimod arbejdsgiverne. Kravet er jo en hhx, htx, gymnasiet, eller anden “doktorgrad”, som i den virkelige verden overkvalificerer til et job i netto, samt det at virksomhederne har sent alm. nem produktion til andre lande, dels under dække af at holde udgifterne nede, men også for at kunne fylde lommerne på aktionærene……….

 45. Bo Rasmussen

  Min søn forlod skolen efter 10,klasse – fandt først et job i en kiosk i næstved, hvor han blev snydt for den sidste månedsløn på 10.000 kr fordi ejeren gik konkurs. Fik så et job hos en gulvmontør i herfølge, med lovning på læreplads efter 3 mdr prøvetid. denne blev forlænget 3 gange til ialt 6 mdr, hvorefter han blev fyret.

  Min søn var over 18 år og arbejdede til 60 kr i timen. Det lugtede langt væk af at man bare skulle have en billig arbejdskraft, og da jeg truede “mester” med bål og brand, valgte han at afregne med 104 kr i timen.

  Derefter fik min søn en læreplads som teknisk isolatør i holme olestrup. Efter 1,5 år blev kontrakten hævet fra mester’s side fordi min søn igennem hele ansættelses – forløbet, havde beklaget sig over manglende løn, forkert afregnet løn, manglende kørepenge, ingen overarbejdsbetaling, samt mobning af den grove slags med slåen og spark.

  Resultat: en knækket ung mand med et stk. voldsom deppresion. Fik min søn så hjælp fra fagforeningen til erstatning – nå, for formanden i uddannelsesudvalget i fagforeningen – tja! han var også min søn’s mester i firmaet.

  nu 1,5 år efter ophævelsen af elevkontrakten vil forbundet gerne hjælpe min søn til erstatning igennem tvistighedsnævnet – men nu har daværende mester også afhændet virksomheden og sidder ikke i uddannelsesudvalget mere…………….

  Til trods for de absolut dårlige odds min søn har mødt lige siden sin indtræden på det danske arbejdsmarked, har han delvis kæmpet sig ud af deppressionens knusende fagntag, og igen skaffet sig en ny mesterlære. Men ak! her må han også “affinde” sig med at de “voksne” går og slår og sparker – for hvis han brokker sig – bliver han jo nok fyret igen……………så han finder sig i det, for at få en uddannelse……………..

  Når jeg vælger at skrive så åbent og hjertegribende omkring min søn, og alle de lidelser han må gå igennem – så er det for at komme ud med det budskab:

  at ikke alle unge er dovne hunde, og at mange små virksomhedsejere netop behandler de unge: som en hund – især her i disse år, hvor arbejdsgiveren kan vrage og vælge.

 46. Kckefirzan@hotmail.com

  Desværre er det ikke attraktivt for de mange
  små håndværksmestrer at tage lærlinge ind.
  Det er forbundet med store økonomiske omkost-
  ninger, der kan være svære at kapere for små virksomheder. Der er også for meget administrativt omkring sådan en lærling samt
  alt bøvlet med at motivere den unge. Viser
  det sig, efter en 3 måneders prøvetid, at
  lærlinge ikke dur, ja så kan man ikke komme af med den unge uden det koster meget dyrt.

 47. Steen K Thomsen

  Nu er det nærliggende at prikke til de unge og stille krav dér – men for en vis procentdel handler det vist om andet end modvilje eller dovenskab.

  Som jobsøgende leder de i dag efter muligheder der ikke findes – dertil er vores arbejdsgivere nemlig velsignet fra at tage ansvar.

  I dag kan ikke overenskomstdækkede virksomheder hive et par polakker ind til 60 kroner i timen (eller mindre) i stedet for at give unge chancen.

  Lad nu arbejdsgiverne tage sin del af ansvaret – incitatamentet:
  Al støtte og ordninger fra statsligt hold skal kun kunne opnås gennem overenskomstdækning og socialt ansvar (tag elever ind).

  Det kunne nok løse lidt

 48. Henrik D. Andersen

  Mette Frederiksen laver samme fejl som alle andre, der vil have de ledig i arbejde.
  Der kigges kun på en bestemt gruppe – her de unge. Tidligere har der været fokus på enten senior, kvinder eller etniske.
  Hvorfor ikke arbejde på at får ALLE de ledig i arbejde istedet for alt det med kun bestemte grupper skal hjælpes i arbejde.
  Metoden med bestemt grupper af samfundet skal hjælpes på bekostning af andre samfunds grupper er menneskefjendsk!

Kommentarer er lukket.