Leder: SF i andet geled

B.T. mener: Symbolske sejre til Enhedslisten. Hvad kan SF efterhånden fejre?

Store smil. Pæne ord. Finansministerens kvittering for det gode samarbejde. Scenen var sat, da forliget om næste års finanslov faldt endeligt på plads i går. Finansminister Bjarne Corydon (S) flankeret af indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R), Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen og, nå ja, skatteminister Thor Möger Pedersen. Sidstnævnte nærmest i andet geled.

Tilfældigt eller ej. Aktørernes opstilling i Finansministeriet fortæller meget godt historien om dette års finanslov. Enhedslistens forhandlere i front med de afgørende stemmer til forliget. Og SF, regeringens klemte parti, bagved.

Mens Johanne Schmidt-Nielsen nu beretter om Enhedslistens delsejre, står Thor Möger Pedersen tilbage som manden, der vil hive endnu flere afgifter ud af danskerne. Det er endnu ikke lykkedes at gøre regeringens nye sukkerafgifter til en vindersag. I stedet må Thor Möger Pedersen finde sig i at blive skoset for at lægge afgifter på alt fra Filur Is til rødkål.

Det er helt efter bogen, at Enhedslisten ivrigt fremhæver partiets delsejre. Ikke fordi det lykkedes at få finansministeren til at skrive de store checks ud. Det er den økonomiske situation slet ikke til, og det vidste Johanne Schmidt-Nielsen fra første forhandling. Men fordi det lykkedes at få nogle symbolske røde sejre hjem: For eksempel 500 mio. kr. til 1500 ekstra medarbejdere i børnehaver og vuggestuer. Fredning af dagpengene i 2012. Ferie til kontanthjælpsmodtagere. Og en øget indsats mod social dumping på arbejdsmarkedet. Alt sammen fordelingspolitiske initiativer, som enhver SF’er gerne havde taget æren for, men den fornøjelse må nu overlades til forligspartneren. Præcis som De Konservative måtte overlade rampelyset til Dansk Folkeparti, når den tidligere regerings støtteparti havde taget et værdipolitisk stik hjem. For SF må skrækscenariet være at ende som en rød udgave af De Konservative: Trængte og med svigtende evne til at dokumentere egen nødvendighed over for vælgerne. SF kan kun håbe på, at partiets ministre forstår at tage deres del af æren, når finanslovens nye initiativer skal omsættes til virkelighed.

Med gårsdagens forlig demonstrerede Bjarne Corydon, at regeringens parlamentariske flertal fungerer – selv under snævre økonomiske betingelser. Corydon fremhævede, at det nu er nye tider i dansk politik. ’Slut med sæbeopera.’ Jo, det er nyt, at Enhedslisten stemmer for finansloven. Første gang, faktisk. Partiet bestod den politiske ’modenhedsprøve’ og erkendte, at kompromiser er en del af gamet.

Men de danske vælgere har stadig det virkelig nye i dansk politik til gode. Det, som rød blok lovede i valgkampen: At se Thornings regering indgå de brede forlig. Det holder ikke at lade blå blokpolitik afløse af rød ditto.

8 kommentarer

 1. SVS

  Det danske demokrati har fået en ekstra overbygning. Alle lovforslag skal nu til godkendelse i ELs hovedbestyrelse.

 2. K.Chris

  Jeg har svært ved at få øje på en “vindersag”
  når vi taler finanslov. Det er så sødt, at se
  Enhedslistens formand nærmest stå og små-pige-hoppe over det hun kalder enhedslistens
  sejer i henhold til finansloven. Det kan ikke
  have været så svært, at bøje sig mod enh.L. og enhedslister har ikke den mindste lyst til
  at stikke en kæp i hjulet for regeringen for
  derved at miste den smule “magt” de selv mener, at de har fået.

 3. Enra

  De røde har skam ikke noget at prale af med finansloven.
  De har brugt en bunke penge, – som de håber at få ind med de øgede afgifter.
  Men de har slet ikke de penge endnu, og det er ganske usikkert at afgifterne giver det forventede udbytte.
  Dog er det ganske vist, at de vil, af gammel vane, være gode til at opfinde nye afgifter.

  Så vent lige og se hvad tiden bringer – det er blevet, og det bliver dyrere at være dansker.

 4. Thor Arentoft

  Herregud hvor i er sure.
  Lad dog nu S-SF-R få prøve kræfter med de mega problem Danmark står indfor. Hvis de har “tiderne” lidt med sig, så er vi jo snart igennem krisen, og så har/vil de pludselig være ligeså geniale som Venstre var 2001-2011.
  Det blev jo bekræftet af Lars Løkke Søndag aften, at nu skifter Vensre politisk kurs igen.
  Det bedste for Danmark skulle være en regering bestående af Venstre-Socialdemokraterne og Radikale Venstre, hvor det største af disse partier har Statsministerposten.
  En sådan regering skulle skabe stabilitet, og et mere harmonisk politisk klima i Danmark.

 5. Borger

  Hvad med grundlovens §56 og Enhedslistens bestyrelse?????

 6. T.Sørensen

  Den røde hær har invaderet regeringskontorerne, med Ole Sohn på bagerste række. Nu bliver det igen sjovt at være dansker. Op med humøret, det koster det samme, selv om alt bliver dyrere.

 7. Erling Rasmussen

  I takt med, at skatter og afgifter stiger, falder tilslutningen til regeringen. Med de kolossale prisstigninger, der kommer, er det en tøst, at de fattigste får et skattefrit tilskud på 76 ør om dagen.

 8. B.Fisker

  El profilerer sig med at kalde smålunser for “markante” sejre, og det gør de så godt at SF betaler prisen.De radikale har sat de største fingeraftryk på finansloven, S har været sat lidt skakmat. Det mest interessante er at se hvorlænge R kan holde til at føre blokpolitik sammen med EL.

Kommentarer er lukket.