Leder: På egne ben

I aften viser TV2 endnu et afsnit af serien ‘Ingen kære mor’ om syv forkælede teenageres færd i Borneos jungle.

Efter studentereksamen befinder pigerne sig på tærsklen til voksenlivet, men at stå på egne ben uden far og mors døgnservice er lettere sagt end gjort.

For de syv piger har det altid været en selvfølge, at deres forældre sørgede for, at der var mad i køleskabet, penge på kontoen og hjælpende hænder, når det var nødvendigt i et omskifteligt teenageliv.

Som deltagere i TV2s eksperiment med en jægersoldat som vejleder i junglen er vilkårene pludselig ganske anderledes.

Det er let nok at latterliggøre pigerne, der har medbragt kufferter bugnende af stiletter, makeup og modetøj til stroppeturen.

Let nok at grine overbærende, når de hyler hysterisk ved synet af et lille kryb, der har fundet vej ned i en af pigernes sko. Og det er oplagt at ryste på hovedet ad Victoria, der er vokset op uden at være forstyrret af pligter derhjemme og således aldrig har prøvet at betjene en vaskemaskine. Men det er dog pigernes forældre, der kalder på mest hovedrysten.

Som forældrene fremstår, og som de fremstiller deres døtre, tager de prisen som de mest pinlige! For eks. er Nadias forældre ‘ret sikre på’, at datteren får et chok, når hun flytter hjemmefra, for hun har ‘ingen idé om, hvad ting koster’. Kunne det være, fordi hendes forældre ikke har ulejliget sig med at bibringe datteren bare en lille smule viden på dette felt? Forældrene kan trøste sig med, at de ikke er de eneste, der har opdraget deres afkom som curlingbørn. De har gjort det til en dyd at feje enhver forhindring af banen for de små poder. Har glemt alt om at gøre børnene selvhjulpne.

Dét gør man ellers meget ud af i børnehaven, men siden ryger princippet i glemmebogen. Resultatet er børn, formet af et årti med friværdier og forældre, der kørte i femte gear. Ud fra et kærligt ønske om at give børnene det allerbedste, naturligvis.

Men for de teenagere, der er klar til de første skridt i voksenverdenen fyldt med krav og forpligtelser, venter der et kulturchok. Forældrene gjorde børnene en bjørnetjeneste ved at gøre dem til små direktører i familien.

Tv-seriens syv piger får forhåbentlig nogle brugbare råd med hjem fra Borneo. Forhåbentlig griner de også ad strabadserne i junglen. Forældre med hang til curling-opdragelse får forhåbentlig et wake upcall.

Det er o. k. at stille krav.

Der skal nu engang andet end forældrebetalte stiletter til at finde fodfæste i et voksenliv.

bt-debat@bt.dk

5 kommentarer

 1. Kirsten Teller Bjerregaard

  TV2s EXPERIMENT “INGEN KÆRE MOR” er blot – ligesom alt andet er på TV: Nøje TIMET OG TILRETTELAGT. Det handler om “Hvordan får vi flere unge seere”!? Vi ser det i alle disse total ligegyldige TV-programmer som efterhånden bliver vist. TV vil gøre ALT for at få den yngre generation med. Og nu er turen så kommet til “INGEN KÆRE MOR”. Det handler jo kun om Seertal og intet andet. Nuvel – der er sikkert nok mange forkælede unge som kunne trænge til at lære lidt om livets alvor – meen.. med programmet “INGEN KÆRE MOR” er vi helt ude i skoven.. eller rettere sagt.. i Junglen! Kære Redaktionschef Henny Christensen.. hvorfor bruge tid/ “Lederplads” på sådan noget?? Måske det blot er for at gøre reklame for TV-programmet i aften?

 2. Bo lars Nielsen

  @Kirsten du har helt ret! I dag skaber programmerne personerne! At tage dem alvorligt, er at bevæge sig på samme niveau som dem! Alt er klippet og tilrettelagt, så det passer ind i konceptet!Gaaaaab!
  Men måske ikke så overraskende at BTeaparty bruger tid på det !

 3. Hansen

  Jeg mener, der er alt for mange tåbelige udsendelser i TV. Det er til at få kvalme over alle de “udstillings” tosser der frivilligt stiller op. Men jeg mener også der er alt for mange overforkælede unge mennesker. Danmark burde indføre en slags “værnepligt” – samfundstjeneste, der viser de unge hvordan livet også er. I sidste ende er de efter min mening tåbelige forældre, der er skyld i problemerne.

 4. Heidi

  Good to see a tenalt at work. I can’t match that.

 5. Marianne Truelsen

  Regeringens absolut eneste chance
  for at vinder det kommende valget er
  at mistænkeliggøre oppositionen.
  Det har man så tænkt sig at gøre.
  Ja eller nej?og vi har ikke lov og rat
  i Danmark,for lolland kommune kender ikke loven
  og holder den ikke over 20år?i en plejefamilie har de vedrørende.en nu i snat i 8år og i gør ikke Lars Løkke Rasmussen?Hilsen Marianne Truelsen

Kommentarer er lukket.