Leder: Velfærd på formel

Det var i valgkampen 2001, at Anders Fogh Rasmussen ( V) varslede et opgør med minuttyranniet i ældreplejen.

Danmarks dengang kommende regeringschef stod med en klar trumf, da han udfordrede statsminister Poul Nyrup Rasmussen ( S) og bebudede stop for tidspres og stregkoder.

Det skulle være slut med ‘velfærd formel’. Ifølge Fogh var ældreplejen under Nyrup -ikke mindst i København -blevet viklet ind i minutiøse regler om, hvor lang tid det måtte tage at spise morgenmad og at give en borger støttestrømper . Havde dét noget med almindelig omsorg at gøre, lød det fra manden, der kort efter rykkede ind i Statsministeriet.

Foghs opgør med minuttyranniet var en trumf i valgkampen 2001. I dag, 10 år senere, ligner det mest af alt en fuser.

Minuttyranniet er stadig en del af hverdagen for de ansatte i ældreplejen og for de borgere, der er afhængige af hjælpen i hverdagen. En ny ph. d.-afhandling bekræfter minuttyranniets fortsatte hærgen og giver samtidig et tankevækkende indblik i en kultur, der er under pres grund af de mange regler.

Som B. T. fortalte i går, kan de ældre ikke regne med at få en hjælpende hånd af social-og sundhedshjælperen, medmindre det står arbejdssedlen.

I dag føler ansatte i ældreplejen, at de gør noget forkert, hvis de vover sig uden for de skarpt definerede opgaver. Og de, der vælger at trodse arbejdssedlens dessiner, tier af frygt for at blive kaldt ’skruebrækkere’. Ærlig talt: Det er ikke en kultur, der er værd at prale med.

Det er trist at erfare, hvordan studerende, inden de er færdige med deres sosu-uddannelse, mister motivationen. skolen ser de studerende mulighederne -i praktiktiden bliver de ramt af virkelighedens detailstyring. Regler og kontrol gør tanken om metodefrihed i ældreplejen til en vild og umulig drøm. Ikke ligefrem den bedste reklame for sosu-uddannelserne.

I valgkampen i 2001 mente de borgerlige, at ansvaret for minuttyranniet i ældreplejen hørte hjemme i regeringens top. I dag er det hele kommunernes skyld, mener socialminister Benedikte Kiær ( K). Hun taler om, at lokale kontrolfri zoner nu skal ‘brede sig som ringe i vandet’ til flere kommuner.

Vist ligger der et stort ansvar ude rådhusene, og det vil altid være nødvendigt med rammer for arbejdet i ældreplejen, men tankevækkende er det nu alligevel, at socialministeren er så tålmodig og afventende, når det gælder opgøret med mylderet af regler. Midt i en ny valgkamp.

3 kommentarer

 1. Thomas Rasmussen

  Nu skændes Lars Løkke og Claus Hjorth fra bondepartiet Venstre åbenlyst. Løkke vil helt afskaffe efterlønnen medens Hjorth siger at man kan nøjes med at fremrykke velfærdsforliget fra 2006! Nu bliver det spændende hvad DF vil lade sig nøjes med og hvor stort et vælgerbedrag de vil lave denne gang! Løkke står og siger at man vil skaffe flere arbejdspladser men ikke hvor og hvordan! Asociale VKO rører ikke ved millionærerne, bankerne, de statsstøttede Venstrebønder samt erhvervslivet men vil lade pensionisterne, fleksjobberne, de studerende, de ledige og de svageste betale de ufinansierede skattelettelser! Alle de reformer som inkompetente VKO har lavet, f.eks. kommunalreformen, politireformen, tingslysningsreformen, jobcenter/aktiveringsreformen m.fl. er alle endt i store fiaskoer som har kostet borgerne mia. af kr. i ekstraudgifter om året! Statsministervikar Lars Løkke og de fleste af hans uuddannede ministre har slet ikke evner til at drive forretningen Danmark! Det kan kun blive bedre med en ny regering som kan bringe optimismen tilbage og få forbrugerne til at åbne pengepungen igen! Og hvem kan regne med en regering som kan regne 47 mia. kr. forkert!

 2. Ernst Olsen

  Henny, efter aftenens debat på News er sagen vel klar, – i følge HTS afskaffer hun efterlønnen hvis ikke fagbevægelsen skaffer 15.mia.kr.
  Bødskov siger for åbent tæppe nej, – hvad er man i tvivl om.
  Lars Løkke kan opositionen ikke nå til knæene, det vidste han ved fremlæggelsen i dag. Og alle spørgsmål siden.
  Rød blok vader rundt i sumpen, og er vild forvirrede.
  Dette blev klart helt uden en ordstyrer, som man kun kan krumme tæer over.
  Mikrofonholderiet er i tiltagende på News. – og gyseligt er fordrejningen.
  — forsøget på spin, der er svævende.

 3. Thor Arentoft

  Det største problem i Danmark er den voksende administrerende middelklasse, der ikke skaber nogen form for velstandsøgning. De skaber kun nye regler, der gør livet surt, for dem der skal praktisere og efterleve, disse unødvændige regler. De findes ansatte i stat- region-og kommuner, udfører unødvændig administrative tåbeligheder, til høje lønninger, der ligger højt over det som de mennesker de er sat til at hjælpe og tjæne, har nogen mulighed for at tjæne. Det er disse mennesker der er de virkelige parasitter i Danmark.
  Når der skal spares er det aldrig dem der skæres ned på, det er altid dem der er sidst i kæden og giver “brugerne” service. Derfor er det altid “brugerne” der rammes, ved besparinger. Administratørene består, men opperatørene bliver færre og færre.

Kommentarer er lukket.