Leder: Foghs scenekunst

Som da han var stats­minister, indtog Anders Fogh Rasmussen scenen med sikre skridt og jeg-har-styr-på-det-attitude under Nato-topmødet i Lissabon. Også i rollen som Natos generalsekretær ynder Fogh at udstråle kontrol, målrettethed og effektivitet. En mand med glubende appetit på resultater. Og med blik for den korteste vej til målet. Selv i en tid, hvor det kan være svært at se, hvem Natos fjende er.

På det netop afholdte topmøde i Lissabon stod verdens mægtigste statsledere i kø for at rose Fogh for at have drevet en vanskelig proces frem mod vedtagelsen af et nyt, strategisk koncept for alliancen.

»Vi ville ikke være, hvor vi er, uden hans enestående stykke arbejde,« lød det således fra USAs præsident Obama.
Handlingsplanen skal trække Nato ud af fortiden og ruste de 28 lande i alliancen til fremtidige trusler. De næste 10 år er der således lagt op til et tættere samarbejde med Rusland om missilforsvar. Alliancen ruster sig til nye trusler som terror og cyberkrig. Og så er det en målsætning, at Afghanistan skal have ansvaret for egen sikkerhed fra 2014.

Mange ord på 11 sider papir. Men konceptet er mere end det, gjorde Anders Fogh Rasmussen sit for at understrege: »Dette koncept er ikke kun en række ord på papir. Det er en konkret handlingsplan for de næste 10 år,« erklærede Fogh fra talerstolen, hvorfra han stolt viftede med dokumentet.

Op til topmødet gjorde Fogh en dyd ud af at understrege, at det efter hans entré som generalsekretær for 16 måneder siden er blevet nye tider i Nato.

Da de tunge møbler på kontoret i Bruxelles blev skiftet ud og erstattet af elegant, skandinavisk design, var Foghs bemærkning hertil lige så velforberedt som alt andet i forbindelse med topmødet: »Man kan sige, at jeg har smidt de gamle koldkrigsmøbler ud.«

Nu venter det praktiske arbejde i de nyindrettede, lyse omgivelser. Det strategiske konceptpapir, som Fogh stolt viftede med i Lissabon, skal forvandles til realiteter. Holdbarheden i båndet til Rusland skal testes. Exiten fra Afghanistan forberedes. Bebudede besparelser gennemføres – staben på 13.000 ansatte i Natos hovedkvarterer skal reduceres til 9.000. Læg dertil den overordnede udfordring med at ­holde sammen på alliancen i en tid, hvor fraværet af én fælles fjende nærmest kalder på særstandpunkter. Som nu Tyrkiet, der ikke var indstillet på at gå i takt på topmødet i Lissabon.

Det er nu, at det for alvor ­bliver svært. Generalsekretærens kvaliteter ufortalt.

5 kommentarer

 1. Thor Arentoft

  Uanset hvad man syntes om den hjemlige politik, må man erkende at Anders Fogh er en forbasket god og målinrettet politiker.

 2. T.Sørensen

  Man forstår godt at Fogh ønskede nye græsgange. Danmark er simpelthen for lille til Foghs format. Hvis mange flere af hans landsmænd var drevet af samme drive, ville alt have set helt anderledes ud – til det bedre forstås. Stor respekt og sympati for Fogh, som vi kan være meget stolte af. Uanset hvad undermålerne har at tilføje.

 3. Bo

  Jeps! Anders er en virkelig stor leder – Poul nyrup, er det stik modsatte……………..

 4. per jensen

  Fogh brugte Danmark.
  Hans børn og ham selv, ender nok som borgere i USA.
  De dræbte danskere i Aghanistan, døde , for noget vi ikke skulle have blandet os i.

 5. Mr. Right

  Tjaehh.. Manden har magt, for enhver pris! Krigsforbryder!

  Han vidste der foregik totur af fangerne, men gjorde intet!

Kommentarer er lukket.