Leder: Det store bedrag

B.T. mener: Gid flere ville afsløre madsvindlere

For et år siden var danske forbrugere i chok, da stribevis af supermarkeder blev afsløret i systematisk kødsvindel. Der var rystende historier om snyd med datomærkning af kød og fisk. Fedtprocenter, der ikke holdt. Koteletter fra staldgrise solgt som eftertragtet frilandskød. Og hakket lammekød med svin i.

Nu er den gal igen. Som B.T. fortæller i dag, er det i grossistleddet, at moralen nu tilsyneladende hænger i laser.

Fødevarekontrollens rejsehold har ved et uanmeldt besøg hos virksomheden Vakka Kød i Slagelse fattet mistanke om, at knap et ton hollandsk oksekød er blevet mærket om til dansk og tysk, før det landede som fristende culottestege hos grossistens intetanende kunder.

At ‘mærkningstrylleriet’ var en fejl, som virksomheden forklarer sig med, tror myndighederne ikke på. Ved en politi-razzia i samme virksomhed for nylig blev regnskabsmateriale for flere år konfiskeret, og hos Kvickly og Brugsen, der hidtil har aftaget kød fra Slagelse-grossisten, skal man ikke have mere fra den kant lige nu.

Som forbrugere deltager vi alt for ofte i et lotterispil, når vi foretager vores indkøb eller sætter tænderne i et stykke kød fra kantinebuffeten. Måske holder mærkningen, hvad den lover – måske ikke. Måske fremgår det af varedeklarationen, at melblandingen indeholder allergifremkaldende stoffer – måske ikke.

I fødevarebranchen er mulighederne for at svindle, sjuske og »glemme« lige så vidtrækkende som bagmændenes udspekulerede tankegang.

Det triste og tankevækkende er, at svindel og sjuskeri foregår samtidig med, at dansk gastronomi bliver hyldet og fremhævet over hele kloden. Vi har spisesteder, der kan smykke sig med Michelin-stjerner, ja, Noma i København er tilmed kåret som verdens bedste restaurant. De gode danske råvarer fremhæves med stolthed af stjernekokkene, mens der i andre dele af branchen ses stort på kvalitet, regler og kontrol. Drevet af tanken om den hurtige indtjening – andet kan da ikke drive værket.

Når fødevaremyndighederne afslører storsvindlere, sker det typisk, efter at de har fået et tip. Et hint om, at noget ikke er, som det burde være, leveret af mennesker, der ved noget. Og der er er altid nogen, der ved noget.

Gid flere ville give deres viden videre. Hvorfor egentlig holde hånden over en fødevaresvindler, som måske oven i købet gambler med menneskers helbred?

Som forbrugere er vi ærlig talt trætte af at være statister i forestillingen »Det store fødevarebedrag«.

6 kommentarer

 1. nemesis

  Jeg vil som illustration på de mangel på etik og moral der gennemstrømmer det danske samfund i disse år, henvise til 2 eksempler fra denne dags udgave af B.T : en ny “sag” om overbetaling til det private for høreapparater og afrika kommisionen på luksusrejse for at se på fattige mennesker.
  De folkevalgte viser vejen, og når magtarrogance og arguments ressistens er dagens tekst, er det da ikke så mærkeligt at den holdning og livsanskuelse breder sig i alle lag af vores efterhånden korrumperede samfund.

 2. Hansen

  Svindel og bedrag florerer i Danmark som aldrig før. Lige fra ministre, sportsverdenen og madindustrien. Svindlen er voldsom udbredt og ingen gør noget effektivt ved det. Der uddeles enkelte gange bøder, der er så små, at man ikke ved, om man skal grine el. græde. Hvis ikke der snart sættes effektivt ind mod svindel, bedrag og anden kriminalitet, ender vi som et korrupt land.Egoismen er udbredt i vores land. Stop det nu!

 3. Bo

  Når svindlerne fanges i deres svindel, så giv dem for fanden en bøde i en størrelsesorden, at den kan mærkes og smid dem en tur i brummen – alt andet, som nu hvor man tager på svindlerne med fløjelshandsker, giver den signal effekt – at det er okay, at svindle!

  Der har sgu sneget sig en vis berøringsangst ind i det danske retssamfund – så man tit føler at loven er på de svindlende`s side – hvad fanden sker der med mit land, i disse år ?

  Og få så lige grænsevagterne tilbage – der kommer jo 400 nye svindlere og platugler til landet hver dag!

  Politikkere! vågn op! i kan ikke bare sidde på jeres flade, og lade det ske – hvad fanden skal VI så bruge jer til ?

 4. Bo

  Kan BT lige hjælpe med at starte en debat om, hvorfor fanden der ikke er flertal i folketinget for at stoppe tilførsel af 400 nye banditter hver dag…….

  Uanset om man er rød, eller blå i stemmen – så er da ingen her i landet, der er interesserede i at tyvknægte bare kan komme ind med 4-toget og lave indbrud, tyveri og alt det andet lort de nu laver, for at skaffe penge til deres ophold……..

  Lad os for fanden da tale åbent om det, og lad os vide, hvorfor folketinget ikke støtter op om borgerne…………

 5. Bo

  HALLO! I der, på redaktionen! er I der ?

 6. Elmer Pedersen

  Når selv en siddende regering og adskillige ministre kan slippe godt fra fup og snyd, ja så er der jo ingen eksisterende etiske, moralske stopklodser noget sted i samfundet længere. Heller ikke når det drejer sig om fødevarer…

Kommentarer er lukket.