Lidt mere nøgenhed – tak!

Forældre har et ansvar for at være nøgne, så deres børn kan se det. Og de har også et ansvar for at lade være med at trække maven ind imens. For de stakkels teenagere har et forkvaklet forhold til kroppen, og jeg kan godt forstå det. De har jo ikke en chance…

Jeg har i forbindelse med et filmprojekt tilbragt en uge med en flok skønne 13-årige piger, som fortalte en masse røverhistorier. Bl.a. en, som jeg troede var løgn, men som viste sig at være den skinbarlige sandhed. Ingen af dem badede efter gymnastik. Og flere af dem var fritaget for svømning. De følte sig utilpasse ved at være nøgne sammen med andre, og deres forældre mente også, at det på det nærmeste var et overgreb og halvpædofilt, at tvinge børn til at gå i bad sammen.

Kære forældre… HVAD TÆNKER I PÅ?
I ødelægger jeres børns forhold til deres kroppe. Lad mig prøve at perspektivere det lidt:

Hvis børn græder om natten, fordi det tror, at der er monstre under sengen, så lærer vi dem, at der ikke findes monstre og at de ikke behøver at være bange. Meget anderledes er det ikke, når de kommer og siger: ’jeg er bange for, at de andre synes, at jeg er grim.’ Så lærer vi dem, at de er, som de er, og at det er godt nok. Hvis vi pludselig gør et nummer ud af det, og siger: ’Ja det kan jeg godt forstå, vi sørger for, at ingen ser dig,’ er det, det samme som at sige: ’Måske ER der et monster i skabet, du må hellere lade være at falde i søvn.’

Vi skal følges med vores krop hele livet. Og vi skal lære vores børn at være venner med deres. Uanset hvordan den ser ud. Lader vi dem blive fremmedgjorte overfor sig selv, mister de deres selvværd og lukker af, så de ikke lærer at lytte til kroppen og dens behov.

De har i den grad brug for at lære, hvad deres krop siger, for de vokser op i en verden, hvor reality tv viser, at kroppen er en valuta, man kan handle med. Fra de er ganske små, hjernevaskes de med budskabet: ’Kun de med de perfekte kroppe, er populære’. Deres forbilleder er deltagerne i Paradise Hotel, som lader sig prostituere for popularitet, som om det er den naturligste ting i verden. Nøgne vælter de rundt og fortæller stolt, hvor fulde de var, da de var sammen med to fyre på en gang…

Ungerne indoktrineres til at tro, at sådan er det liv, der venter dem om et par år, for mange af dem har ikke andre forbilleder. De er omgivet af voksne, som på daglig basis brokker sig over deres vægt og rynker, og som pakker sig ind og skjuler ’ynkelighederne’. Mange børn oplever ikke, at krop og sind hører sammen. De opfatter kroppen som en brugsgenstand, og vil have den flotteste, sejeste og den de har set i tv. Ellers er de pinligt fejlslagne.

Så for børnenes skyld, få nu det gode danske frisind tilbage. Insistér på at gå nøgen rundt derhjemme. Vis at en nøgen krop ikke nødvendigvis har noget med sex at gøre. Vis at du trives i din krop, uanset hvor asynkrone jammerlapperne er eller hvor slatne boller du har. Kroppen er en ven, som kan give os ufattelig meget glæde og nydelse, hvis vi værdsætter den.

Og forbyd så børnene at se det realitylort, indtil de er gamle nok til at gennemskue, at det, der sker på skærmen, ikke er normalt. Det er et freakshow.

Skriv kommentar

Vi ønsker en skarp og levende debat her på blogs.bt.dk. Vi modtager mange gode indlæg, men det har desværre også vist sig, at ikke alt egner sig til publicering. Vi forbeholder os retten til ikke at offentliggøre og slette indlæg, der indeholder grove personangreb. Det samme gælder indlæg, der er uvedkommende eller irrelevante for debatten. Derfor: Hold jer til emnet - gå ikke efter hinanden. God debat.