Vilhelmsen og Sass i magtkamp

Det største drama i den ministerrokade, der ventes i sensommeren, ser ud til at blive kampen om Erhvervs- og Vækstministeriet.

Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen vil have det. Men stik imod hvad der ellers har været skrevet i længere tid om den sag, forlyder det nu fra velinformerede kilder, at SFs formand Annette Vilhelmsen ikke har lyst til at forlade det. Det skaber noget af et problem for statsminister Helle Thorning-Schmidt. Et problem, der måske er så tungtvejende, at det kunne være en selvstændig grund til at udsætte beslutningen lidt endnu.

De fleste rygter har i længere tid gået på, at det er SF, der presser på for at få en rokade. Men ifølge BTs kilder er den person, der lige nu presser mest på – og måske i virkeligheden den eneste, der presser på – Henrik Sass Larsen. Kilder ser også den tidligere SF-skatteminister Thor Möger Pedersens farvel til jobbet som studievært i DR som et led i den samme plan. Det menes, at planen er, at han skal være særlig rådgiver for Henrik Sass Larsen, der som nævnt går meget målrettet efter at få fingre i Annette Vilhelmsens erhvervs- og vækstministerium. Grunden er, at Henrik Sass Larsen for enhver pris vil have sæde i et af de to regerings-udvalg, hvor magten befinder sig: Koordinationsudvalget eller Økonomiudvalget.

Koordinationsudvalget samordner større regeringsudspil og lovforslag mellem de tre partier. Her sidder de tre partiformænd plus finansministeren, justitsministeren, videnskabsministeren og skatteministeren. Økonomiudvalget varetager regeringens samlede økonomiske politik, finanslov mm. Her sidder finansministeren, økonomiministeren, erhvervsministeren, videnskabsministeren, skatteministeren og beskæftigelsesministeren. Disse ministre er også så vigtige, at de har ret til to særlige rådgivere, hvor de øvrige må nøjes med en. Grunden til at erhvervsministeren sidder begge steder, er, at hun er partiformand, og at skatteministeren sidder begge steder, må tilskrives Holger K. Nielsens meget centrale placering i SF og regeringen.

Efter at have ’sonet sin straf’ for rockerrelationerne i Køge kribler det i fingrene på Henrik Sass Larsen, der oprindeligt var udset til at skulle være finansminister, for at komme på ministerholdet. Og med hans ambitionsniveau skal han i et af de udvalg, så han kommer på linje med Morten Bødskov og Mette Frederiksen, og det kræver et økonomisk ministerium – eller Bødskovs justitsministerium, men der er ingen grund til at tro, at Helle Thorning-Schmidt vil flytte loyale Bødskov. Desuden forlyder det, at videnskabsminister Morten Østergaard (R) gerne vil videre, dog ikke til Udenrigsministeriet. Også han er på udkig efter et økonomisk ministerium. Desuden står handelsminister Pia Olsen Dyhr (S) til forfremmelse. Hun kan f.eks overtage Videnskabsministeriet eller Klimaministeriet. Klimaminister Martin Lidegaard (R) og europaminister Nicolai Wammen (S) har begge kig på Udenrigsministeriet, hvor Villy Søvndal (SF) står til fyring.

9 kommentarer

 1. PM

  Skån os nu for mere BT fnidder i sommer, I aner ikke en dyt om, hvad der sker. Og alle i regeringen er indstillet på at holdet skal stå stærkest muligt set med deres øjne ikke BT`s.

 2. sofie

  Ja ,skal man have en klam fidus på posten så er Wammel et godt valg,men han skal nu ikke bebrejdes – med de “venner” han omgåes -man bliver hvad man spiser !

 3. Kim

  Det handler om ministerpensioner – score kassen. Sass Larsen vil gerne have ministerpension. Det er en flok pampere både Socialdemokrater og SF’ere.

 4. PM

  Uhaha så vil jeg nødig spise ved dit middagsbord Sofie. 🙂

  Nu har vi demokrati og må leve med de politikere vi får og jeg er p.t. godt tilfreds.

 5. J. Hansen

  Sass Larsen blev ofret, så autografjægeren, løftebryderen, skattefifleren og karrieresocialisten kunne ansætte Corydon som sin trofaste støttepædagog.

  Bortset fra det, så er ingen af de ovennævnte egnede til politisk arbejde.

  Journalister og politikere er den rene fætter-kusinefest!

  Udskriv nu det folketingsvalg og afskaf enhver mediestøtte, dvs bestikkelse af journalister!

 6. sofie

  PM-Ja sæt du blev for sund:-) Ja du er godt tilfreds,men det er andre så ikke ,og det ville du heller ikke være, hvis du var udsat for magtdrejning og krænkelse af din lovmæssige ret.Jeg er i hvert led og ked og syg og træt af at høre om alle de forklaringer systemet kaster op om -hvorfor jeg ikke skal have min ret -når jeg har det .Det er et sygt spil -og så får man den kritik der skal til-og desværre er den alt for venlig.
  God appetit!

 7. Hans N

  Hvad skal socialdemokratiet med fjender,
  når der er BT.

  Dette indlæg har kun til formål at genere regeringen ,mest muligt.

  At BT har en hemmelig kilde gående rundt er ikke særligt betryggende,

  Typisk nok skriver BT ikke insiderhistorier om Venstre, selvom de helt sikkkert ligger inde med mange saftige historier om partiet. De er jo på hold sammen .

 8. Peter Kjeldsen

  Jeg tror nu ikke, at det er BT, der er regeringens værste fjende. Det tror jeg, at den selv er med den næsten umulige sammensætning af S, SF og De Radikale, som naturligvis aldrig burde have været gennemført, fordi De Radikale er et borgerligt parti!

 9. Verner Rasmussen

  Til Sofies valg af Wammen som udenrigsminister, måske OK. Men ikke noget med økonomi! Spørg Århus!

Kommentarer er lukket.