Det kan blive held i uheld for Thorning

Analyse: Dagpengespørgsmålet er stadig et stort problem for Socialdemokraterne – men nu er der lys i mørket.

Det her er mennesker, vi snakker om. Det er skæbner, der falder ud af dagpengesystemet. Det kan få store konsekvenser for de mennesker med tvangsauktioner og familier, der går fra hinanden. Det ønsker vi ikke. Så vi skal give regeringen denne chance for at skaffe noget mere arbejde til de stakkels arbejdsløse.’

Det lyder som et citat fra et medlem af Enhedslisten. Ellers SFs hovedbestyrelse.

Men det er det ikke.

Det er fra Fredericias borgmester Kenny Bruun Olsen. Og han er fra Venstre.

Han er bare én af en række Venstre-borgmestre, der i fredagens udgave af Jyllands-Posten bakkede op om regeringens dagpengeløsning, der spænder et sikkerhedsnet ud under tusindvis af danske arbejdsløse. I strid med Venstre på Christiansborg, som er imod løsningen og mener, at det gælder om at få folk i arbejde.

Dagpengespørgsmålet har udviklet sig uhyre interessant på det sidste. Det har været et mareridt for regeringen, det er stadig et stort problem, men nu er der lys i mørket. Fordi Venstre står fast på, at folk skal skaffe sig et arbejde, om det så bliver ved kassen i Netto eller i en by 150 km væk, åbner der sig måske en mulighed for, at Socialdemokraterne kan trække vælgere tilbage til det kriseramte parti.

Holdningen til arbejdsløshed har efter alt at dømme undergået en forandring det seneste års tid, efterhånden som det er gået op for folk, at krisen er længere og dybere, end nogen havde forudset. Familier, der ikke tidligere troede, de kunne blive ramt af ledighed, er begyndt at føle, at krisen kan ramme hvem som helst. Og at det er urimeligt, at folk kan blive tvunget til at gå fra hus og hjem, fordi de mister forsørgelsen.

Det kan skabe en vis vælgerflugt fra Venstre tilbage til Socialdemokraterne.

Det er nærmest held i uheld for Helle Thorning-Schmidt. Og hos Socialdemokraterne glæder man sig over, at fokus er blevet flyttet fra, hvad regeringen ikke vil gøre for de udfaldstruede, til, hvad Venstre ikke vil gøre. Stille og roligt er det lykkedes S at få V til at rykke mod højre, først på nulvækst, så på arveafgift og nu på dagpenge, og det regnes for små sejre og skridt den rigtige vej.

I Venstres ledelse ryster man dog ikke på hånden. Her noterer man sig, at regeringen nu i panik har lavet den femte lappeløsning på dagpengeområdet, at hele formålet med den nye lovgivning er ved at løbe ud i sandet, fordi man forlænger og forlænger af frygt for vælgernes vrede, og at det oven i købet ikke redder alle. 6.000 mennesker har, selv med den nye lovgivning, været ledige så længe, at de vil miste deres forsørgelse i år.

Set i det lys er det et spørgsmål, om det er klogt at give så stor indflydelse til den tidligere skatteminister Carsten Koch (S), der både er formand for Beskæftigelsesrådet og skal have en fremtrædende rolle i dagpengekommissionen, som skal barsle med et nyt dagpengesystem i foråret 2015. For hans ideer er sikkert samfundsøkonomisk fornuftige. Men det bliver næppe lækkerbiskner til vælgerne kort før næste valg.

Socialdemokraterne må håbe på, at Venstre også til den tid anlægger en mere hård og konsekvent linje over for de ledige. Ellers ligner det den største vælgerlussing til Socialdemokraterne nogensinde.

Der er i øjeblikket midlertidigt lukket for kommentarer på BTs blogs. Redaktionen arbejder på at løse problemet, men der kan gå adskillige dage, før der igen bliver åbnet. BT beklager den manglende mulighed for at debattere.

Kommentarer er lukket.