Helle Thorning og Thorvald Stauning

ANALYSE: Statsministeren har taget lederskabet på sig, og er nu i gang med at skabe sin egen fortælling på godt og ondt

Det kan være svært at høre og se i kakafonien af piften og megafoner, skud med vandpistoler, kritiske spørgsmål og katastrofale meningsmålinger.

Men der er sket noget med statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Indadtil har det stået på i nogle måneder, og udadtil er det sket for nylig.

På det seneste pressemøde i tirsdags kom hun med en udtalelse, der i én sætning beskriver hendes projekt, som hun ser det nu:

– Jeg ville ikke kunne se mig selv i spejlet, hvis jeg lod stå til eller lod være med at gøre det, jeg mener er helt afgørende for Danmarks udvikling, fordi jeg var bange for vælgerne, sagde hun.

Sammen med finansminister Bjarne Corydon og hendes nærmeste rådgivere er hun blevet enig om at gennemføre det, de mener er ’den nødvendige politik’, uanset hvor meget folk er utilfredse med den og beskylder den for at være blå. Hovedmålene er at effektivisere den offentlige sektor og skabe flere private arbejdspladser og ægte job.

Håbet er, at borgerne vil nå at se de positive effekter af den politik – primært via bedre beskæftigelse – inden næste valg. Ellers taber Thorning med sikkerhed valget. Det ved hun, hun har satset hele butikken, og det må briste eller bære.

Planen er fortsat at lave alle aftaler med Venstre, og alligevel lave finanslovsforlig med Enhedslisten til efteråret. Enhedslisten raser over, at regeringen tager fra de fattige og giver til de rige, men alligevel bliver de nødt til at skrive under – alternativet er jo værre, lyder logikken i regeringen.

Desuden håber regeringen på, at befolkningen på et tidspunkt vil blive irriterede over de manglende planer og udspil fra Venstre. I Venstre har man længe haft den holdning, at man skal vente på regeringens udspil og blot reagere på dem. Det giver ikke mening at komme med egne store forkromede forslag med to og et halvt år til næste valg. På det seneste har Venstre dog også justeret den plan: Lars Løkke skal være mere synlig og spille en rolle i alle aftaler, så han ikke ender med konsekvent at blive omtalt som én, der befinder sig i hængekøjen.

Selv om mange i den socialdemokratiske folketingsgruppe er skeptiske og vrede over, at beslutninger træffes hen over hovedet på dem, og at de må læse om nye store beslutninger på avisernes hjemmesider ligesom alle andre, har den nye hårde ledelsesstil skabt en anspændt ro i folketingsgruppen, der nu også ledes mere konsekvent og professionelt af Henrik Sass Larsen. Kupplaner er stillet i bero, og anonyme kritikere er blevet mere tavse.

I det nye nummer af det politiske magasin Ræson argumenterer professor Peter Nedergaard for, at Thorning i virkeligheden trækker S tilbage til værdierne under legendariske Thorvald Stauning, der i 1935 skaffede Socialdemokratiet 46 pct. af stemmerne. På fem områder mener han, at Thorning er blevet ’nystauningianer’: Lavere skattetryk som et socialdemokratisk mål. ’Flittiggørelse‘ af danskerne. Genvundet sans for fri næring, privat erhvervsliv og nødvendigheden af privat jobskabelse. Respekt for nødvendigheden af at have en ordentlig industriel produktion i Danmark. Samt en moderne patriotisme. Der er dog langt op til Staunings rekord på 46 pct. Pt. ligger Thorning på ca. 16.

Der er i øjeblikket midlertidigt lukket for kommentarer på BTs blogs. Redaktionen arbejder på at løse problemet, men der kan gå adskillige dage, før der igen bliver åbnet. BT beklager den manglende mulighed for at debattere.

Kommentarer er lukket.