Du skylder 17 mandater, Thorning

I fredags var det otte år siden, Helle Thorning-Schmidt vandt over Frank Jensen og blev formand for Socialdemokraterne. Hun fik 24.261 stemmer, Frank Jensen fik 21.348.

En måned tidligere havde Helle Thorning-Schmidt holdt sin valgtale, hvor hun huskes for linjen:

– Kære partifæller, jeg vil sige det ligeud: Jeg kan slå Anders Fogh!

Læs også: Thomas Larsen: Corydon kan blive ny S-formand …

I den tale sagde hun også:

– Jeg blev, som Olof Palme, demokratisk socialist med stolthed og glæde. Jeg blev det, da jeg så, hvordan Schlüter-regeringen var fuldstændig handlingslammede over for ungdomsarbejdsløsheden, som førte så mange af mine jævnaldrende i Ishøj ud på et sidespor i samfundet.

På det tidspunkt havde S 25,8 pct. af stemmerne og 47 mandater. I dag står Socialdemokraterne i snit til 17,2 pct. eller 30 mandater. Hun har altså på otte år tabt 17 mandater.

Læs også: Analyse: Derfor skændes de i S

Ved folketingsvalget i 2007 tabte hun til Anders Fogh Rasmussen. S fik 25,4 pct. og tabte to mandater.

Men det gik strygende for SF. I marts 2008 var SF i en meningsmåling fra Zapera/MetroXpress større end S. SF stod til 20,9 procent af stemmerne mod Socialdemokraternes 20,2 procent. På dette tidspunkt var topfolk fra de to partier (Bjarne Corydon og Henrik Sass fra S og Ole Sohn og Thor Möger Pedersen fra SF) dybt involverede i at aftale et historisk samarbejde: Fair Løsning, som blev præsenteret i 2010.

De Radikale fik at vide, at der ikke ville blive ændret et komma i den plan. Især Henrik Sass Larsen var arrogant over for Vestager & co. Og det har de ikke glemt.

Ved valget i 2011 fik S 24,9 pct. og gik yderligere et mandat tilbage. Det var partiets dårligste resultat siden 1903. SF gik også tilbage fra 13,0 pct. til 9,2. Men fordi De Radikale næsten blev fordoblet, og Enhedslisten blev tredoblet, kunne Helle Thorning-Schmidt alligevel danne regering.

– Vi gjorde det, sagde hun glædesstrålende til partikammeraterne i spillestedet Vega (det tidligere Folkets Hus, red.), en af arbejderbevægelsens gamle højborge.

Hun sagde også:

– Vi vil gøre vores yderste til at leve op til jeres tillid. I har vist, I ønsker et samfund, hvor vi hver især tænker på andre end os selv. Et samfund, der er båret af fællesskab, hvor alle er med, og hver enkelt får en chance til – og én chance til, sagde hun.

Siden har hun tabt 14 mandater i meningsmålingerne. Ved forhandlingerne i Det Sorte Tårn udnyttede De Radikale klogt deres valgsejr og lagde ekstremt pres på Helle Thorning-Schmidt. Derefter fulgte en dygtig Venstre-kampagne, der skabte massiv fokus på alle Thornings og Søvndals løftebrud.

 

Sidste år så det i en periode ud som om, Thorning havde mistet kontrollen med partiet, og der gik rygter om, at nogle havde planer om at skifte hende ud med Mette Frederiksen – med Henrik Sass Larsens velsignelse. Men på det seneste har hun og Bjarne Corydon taget hårdt fat i rorpinden igen. Dog med den effekt, at hele folketingsgruppen føler sig sat ud af spillet, og at alle tre kaffeklubber er enige om at være uenige med Thorning og Corydon.

Fra krisemøderne i ugens løb og i går forlyder det, at mødedeltagerne spekulerer over, om Thorning ikke kan forstå deres argumenter eller ikke vil.

Under alle omstændigheder skylder Thorning 17 mandater, hvis hun vil undgå at tabe næste valg og gå af som formand.

Læs også:

16 kommentarer

 1. Johnsen

  Hun har ikke været, og bliver aldrig, socialdemokrat.

 2. pdn

  For Danmarks skyld, håber ikke hun får dem halet i land igen.

 3. Rene' Frederiksen

  Håber de ryger helt,det har de fortjent. Totalt forræderisk og har udrettet ufatteligt skade på Danmark,de virker totalt landsfjendske og fuldstændigt skruppeløs og asvarstløst.
  Men der er vist heller ikke nogle der ved deres fulde fem stemmer på dem mere,selv de retaderede har opdaget det.

 4. Kim Nielsen

  Ligegyldigt hvad den røde regering rører ved, ser det ud til, at det ender galt. Senest deres skolereform, nemlig heldagsskolen! Den nuværende regering bør gå af, den har ingen folkelig opbakning længere.

  Jeg forstår ikke at V ikke træder i en mere borgerlig karakter og beskæftiger sig mere med de væsentlige samfundsproblemer?

  Hvorfor gør vi ikke oprør mod verdens højeste skat – den er for høj, giver dårlig konkurrenceevne (pga af høj løn) og vi får for lidt ud af pengene i det offentlige.

  Ineffektive offentlige virksomheder og nogle steder med meget høje lønninger (DSB, DONG, DR etc.), for mange møder og nytteløse kurser.

  EU – som er meget gammeldags, udemokratisk og sammenspist, som kun investerer i udretning af gamle å’er og landbruget syd på. Hvor er fremtiden og innovation i det?

  Grønland, som vi altid har holdt den økonomiske hånd under – og nu er takken, at de er da ligeglade med resten af Danmark. Nu ser det ud til at de bliver rige i Grønland pga olie.

  Masssive problemer med kriminelle asylansøgere og bander fra østeuropa – hvad gør vi ved det?

  En god folkeskole – den er de så også nu ved at ædelægge ved at lave socialpolitik og ikke skolepolitik, hvor det faglige burde være i højsædet. Heldagsskolen har virket steder med unge, to-sprogede mennesker, der havde brug for ikke at hænge ud på gadehjørnet. Ikke de 90% andre, der går til fritidsinteresser og laver lektier. Men mere direkte undervisning i dansk, engelsk og matematik – undervisning af kompentente faglinje lærer.

 5. Rene' Frederiksen

  Helle Thorning Schmidt stiller ikke op i fælledparken i år og modtager alle” sine gaver ” I Fælledparken for sit “Fantastiske virke ” her i Danmark og hendes ” Loyale ærlighed” men det kan jo være at hun sender en anden der kan tage imod ” Gaverne “

 6. pm

  Hun skylder ingen noget, hun leder landet ud af krisen samt rydder op efter en ekspansiv økonomisk politik. Det kræver sin kvinde. Fogh og Løkke magtede det jo ikke. Det giver ikke popularitet, hun har 45 mandater d.d. Løkke har 47 og hvad hun får og han får den 15.9.2015 eller lidt før ved hverken du AK eller jeg eller hun. Din analyse er hypotese intet andet og som vanlig fnidder.
  Daglige målinger er øjebliksbilleder og sjældent andet end det. Danskerne har grupper der brokker sig over alt og fagbosser i FOA og BULP og Ø og DF gør det samme. Populismen længe leve. Det snak og snak men realiterne, ansvaret ser man ikke fra brokkehovederne

 7. pm

  Man stiller ikke op som S formands i et KVL år det er overborgmesterkandidaten, her Frank Jensen, Thorning er for længst inviteret til Jylland. baglandet har råbt på hende længe, de har jo lige så stort krav på hende som taler ,som KBH. har.
  BT fnidder om andre årsager er spin.

 8. Emilie

  Hvorfor skal vi finde os i, at det damemenneske skal have lov til at nedbryde Socialdemokratiet totalt? Så længe hun får lov at blive siddende ved roret, vil partiet fortsat miste mandater. Hun er slet og ret en skandale!
  Allerede før valget i 2011 demonstrerede hun tydeligt, hvor upålidelig hun er. Hun blev afsløret i skattefusk, og kun fordi det blev opdaget for sent (efter 5 år!), fik hun lov til at beholde udbyttet på 150.000 kroner. Hun løj over for enten SKAT eller Justitsministeriets Lovkontor, da hun forsøgte at manipulere sig til skattefrihed for sin mand. I hvert fald fremkom hun med modsatrettede oplysninger til disse to instanser, og det slap hun også heldigt fra. Hvorfor mon? Og hvorfor troede man blindt på, at hun efterfølgende ville føre socialdemokratisk politik? OK, det var nu heller ikke alle socialdemokrater, der troede på det. De fravalgte hende nemlig allerede på valgdagen, hvorved Socialdemokraterne tabte. Kun fordi De Radikale og Enhedslisten gik frem, fik hun chancen, men vor herrebevares, hun trækker kun partiet længere og længere ned i dyndet. Og nu tør hun heller ikke møde op i Fælledparken den 1. maj, men hun tør godt fabrikere en løgn som begrundelse for sin uvilje mod at møde vælgerne. Endnu en løgn! Ja, hun er fuld af løgn. Hende er der snart ingen, der tør stole på!!!

 9. stiig

  hun og manden skylder en hulens masse i skat.
  derudover er den åleglatte og teflonbelagte kvinde i fuld gang med at pleje egne interesser som vanligt. hun er i fuld gang sammen med den forklædte LA croydon at køre socialdemokraterne i sænk.

 10. hans henrik palmsbo janssen

  Tja hvad skal man sige – ka hun og Corydon og deres sprechstallmeister Heunicke – ikke flygte over til Liberal Alliance eller Venstre – Her hører de jo hjemme. Og Helle du fik min stemme sidste gang og jeg troede at det var et arbejderparti jeg stemte på – OG DET VAR IALTFALD IKKE MIN STEMME SOM SKULLE BRUGES TIL AT FORTSÆTTE DEN GAMLE REGERINGS VKO – FORFØLGELSE AF DE SYGE OG DE ARBEJDSLØSE OG DE STUDERENDE OG FØRTIDSPENSIONISTERNE OG BISTANDSKLIENTERNES ØKONOMI – FOR DE HAR SGU IKKE FOR MEGET I FORVEJEN. Hvis Socialdemokraterne får smidt disse tre du så hurtigt som muligt så får socialdemokraterne igjen min stemme ellers ikke…………

 11. Holger Danske

  De selvsamme spindoktorer der forsøgte at bilde danskerne ind at en rød regering ville få virksomhederne til at flygte, men nu burde erkende at Thorning gør det bedre end Løkke
  http://politiken.dk/politik/ECE1925023/topchefer-thorning-er-bedre-for-oekonomien-end-loekke/

  der påstod at vi havde fået en løftebrudsregering,
  men måtte se sig slået af facts om at regeringen faktisk allerede havde indfriet de fleste løfter og som nu prøver at bilde os ind at et stærkt enhedslisten vil betyde afskaffelsen af den private ejendomsret og inddragelse af de private virksomheder i staten.

  Danmark har behov for en handlekraftig regering, der kan få skubbet gang i reformerne efter ti år med en uansvarlig regering.

 12. poul andersen

  Danmark har ikke brug for en regering, det der er brug for er
  nogle dygtige kompetente personer med forstand på at
  køre landet som en god og sund forretning, ikke noget med
  at klatte penge ud til projekter og sager som ikke er sunde
  og rigtige for landet, det har vi været vidne til i mange år, så
  nu må det høre op, ellers ender vi som Grækenland og alle
  de andre forgældede lande.

 13. Sandy Haae Høyrup

  Helle Thorning SKYLDER landet og den del af befolkningen som stemte på hende: En uforbeholden undskyldning!
  Ikke bare 17 mandater er mistet, men borgernes tillid til systemet. Yderligere er den ny offentligheds lov blevet et skjold/værn mod borgerne, som disses eneste mulighed for at se politikerne over skuldren.
  Herved gør politikerne sig selv “virkeligheds fjerne” for samfundet. Og når folketingsvalget engang kommer, har formentlig vælgerne mistet: Troen og tilliden til landets politikere. På godt dansk! De er blevet “urørlige”, og utroværdige. Og med den ny offentlighedslov kan de blive direkte fulde af løgn! Ikke en sjæl kan gøre dem noget. Oprigtigt talt? Hvad er politikerne bange for????

 14. H. Hansen

  Ja – og også lidt skattepenge? Nåh, nej – fam. Thorning fik særbehandling.

 15. Inge

  Kære Hans Henrik. Hvad har Venstre eller Liberal Alliance dog gjort siden du synes, at de skal belemres med Socialdemokraternes løftebrydere (fører mørkeblå politik). Hvad kan der dog ikke ske, hvis de skulle få noget at skulle have sagt der, så flygter vælgerne. Det kan Venstre og Liberal Alliance ikke være interesseret i. Jeg vil hellere have de ægte blå og ikke kopierne. Så ved man da, hvad man får. Om man så kan lide det, er jo en smagssag.

 16. Benny Nielsen

  Efter den seneste Megafon måling der giver sosserne 15,6% skylder hun snarere “kammeraterne” 25 mandater ???

  Nej hun skylder ikke “sosserne” noget som helst, derimod skylder hun hele befolkningen en kæmpe undskyldning for at ha’ fyldt os med løgn og latin lige siden hun plantede rumpetten i statsministeriet.

  Ufatteligt at socialdemokraterne ikke kan indse at de skal se at få lempet hende ud af bagdøren inden partiet ender som en katastrofe.

  Ovenstående citater fra hendes mange taler viser jo at hun er en lystløgner af værste skuffe.

Kommentarer er lukket.